Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devin Bahçeci

Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberi yazarı
Yazar
8.5/10
17 Kişi
46
Okunma
3
Beğeni
528
Görüntülenme

Devin Bahçeci Gönderileri

Devin Bahçeci kitaplarını, Devin Bahçeci sözleri ve alıntılarını, Devin Bahçeci yazarlarını, Devin Bahçeci yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Karbon emisyonunu azaltmak yerine ağaç dikme vb. faali­yetler yaparak etkisini ortadan kaldırma yöntemine "Karbon Offsetting" denilmektedir.
1989 yılından beri ormanlaştırma alanında çalışan bir ku­ruma göre, ortalama bir ağaç yıllık 22,5 kg ( 50 pound) co2 emerek, fotosentez yapmaktadır. Ortalama bir ağaç ömrü de hesaplanmıştır. Ortalama bir ağaç 40 yıl yaşamaktadır. Bu hesaba göre, 1 ağaç ömrü boyun­ca 900 kilogram sera gazı emmektedir.
Reklam
Giyeceklerin de üretiminde karbon ayak izi ortaya çık­maktadır. Bu yüzden, örneğin her yeni tişört alımımızın bir karbon maliyeti vardır.
Kırmızı et ürünlerinin üre­timinde şaşılacak derecede karbon ayak izi ortaya çıkmakta­dır. Bunun temel sebebi, bu hayvanların üretim sırasında çok yoğun bir biçimde bir sera gazı olan metan gazı salgılamaları­dır. Metan gazı da iklim değişikliği için en tehlikeli gazlardan biridir ve ortalama bir metan gazı molekülünün sera gazı etki­si 20 karbondioksit gazı molekülününkine eş değerdir.
Et ürünlerinin karbon ayak izi, bitkisel ürünler ile karşılaştırıldığında çok daha yüksektir. Bu yüzden vejetaryen bireylerin karbon ayak izi et tüketenlere oranla daha düşüktür.
1 metreküp doğalgazın yakılması ile 2,1857 kg karbondioksit gazı açığa çıkmaktadır. Yani, 1 metreküp doğalgazın karbon maliyeti 2 , 1857 kg'dır.
Reklam
1 kg kömür yakıldığında 2,93 kg karbon­dioksit gazı açığa çıkmaktadır. Yani, 1 kg kömürün karbon maliyeti 2,93 kg'dır.
Aslında, karbon ayak izi hesaplaması için ödediğimiz elekt­rik faturalarını kullanmak yeterli olacaktır. Tüm elektrik fa ­turalarında tüketimimize dair bilgi mevcut bulunmaktadır. Aylık ya da iki aylık süreleri kapsayan bu faturalardan tüketim değerlerimizi alarak basit bir hesaplama ile elektrik tüketimi­mizden kaynaklanan karbon ayak izimizi bulabilir, küresel bir tehdit unsuru olan iklim değişikliğine kişisel olarak ne kadar neden olduğumuzu öğrenebiliriz.
Doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlarla çalışan santrallerin yoğun olarak kullanıl­dığı ülkelerde elektriğin karbon maliyeti görece olarak yük­sekken, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını yoğun olarak kullanan ülkelerde ise bu maliyet göreceli olarak daha düşük.
Aslında sera gazları olmasaydı, doğada yaşamın olması da pek mümkün olmazdı. Güneş ışınlarının yeryüzünde bu gaz­lar sayesinde tutulması, gün ve gece arasındaki ısı farkını kat­lanılabilir seviyeye getiriyor ve yaşamı mümkün kılıyor. Keza, sera gazları olmasaydı güneş gören yerler çok sıcak ve güneş görmeyen yerler ise aşırı soğuk olurdu. Yaşamın sürdürülebi­lirliği çoğu bölgede mümkün olmazdı.
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.