Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doç.Dr.Emir Kaya

Doç.Dr.Emir KayaHukuk Zihniyeti yazarı
Yazar
9.6/10
7 Kişi
27
Okunma
3
Beğeni
1.419
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
27 okur okudu.
5 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birçok bağlamda ulema, şeriatın kavramlarını ve ıstılahlarını devletin uygulamalarına alan açmak için esnettiler. Böylece kendilerinin de bu alanlardaki otoritelerini ve yetkinliklerini muhafaza ettiler. Bu eğilim “Sünni realizmi' olarak adlandırılmıştır... Patricia Crone, Sünni realizminin siyasi teorisinin hükümette ahlak ve adalet konularında nötr olduğuna işaret etmiştir... Ortaçağ fukahası için, şu halde, Medine Ötopyası belki bin yıl sonra tekrar gerçekleştirilebilecek mesihi bir rüyadır. O zamana kadar hükümete dair adalet standartları askıya alınmıştır.”
Sayfa 124Kitabı okudu
Payeleri ve fırsatları elinde tutan devlet, hukuku topluma yayarken kendisiyle uyumlu hukukçulara da nimetler ihsan eder
Reklam
Aslında referans sistemi şeffaf, ahlaki ve hukuki işletilirse yararlıdır. Adayları doğrudan tanıyan yetkili ve ilgili kişilerce yazılan, başvuru dosyalarına eklenen, idari işlemlere dayanak özelliği taşıyabilecek, profesyonel veya kişisel referans mektuplarını uygun, hatta gerekli gördüğümü belirtmeliyim. Mevcut torpil uygulamasının adayın zihnine vurduğu mühür ise şöyledir: "Ne kadar yetkin olursan ol, biz seni sosyal açıdan kabul etmedikçe bir insan ve hukukçu olarak yetersizsin”. Alt mesaj ise şöyledir: "Mesleki kusurlarını sosyal çevrenle telafi edebilirsin. Sosyal pozisyonun sayesinde mesleki kabiliyetsizliğin görmezden gelinir”.
Peki nasıl bir eğitim sistemi öngörülebilir? Fikrimizce Amerikan modeli daha başarılı bir hukuk eğitimi sağlamaktadır. Bu modele göre, hukuk fakültesine girmenin şartı herhangi bir alanda lisans diplomasına sahip olmaktır. Hukukun kendi alanına hapsedilmiş bir uğraş olmadığı, aksine pek çok bilimle iç içe olduğu göz önüne alınırsa, bu yaklaşım oldukça makul ve işlevseldir. Teknik hukuk bilgisi genelde toplumu ve özelde ise bireyleri anlamak ve ilgili uyuşmazlıkları çözmek için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle toplumu, dünyayı ve bireyleri anlayan uygulayıcıların hukuka yaklaşımı, sadece teknik hukuk eğitimi görmüş uygulayıcıların hukuka yaklaşımından oldukça farklı olacaktır. Aynı yaklaşım lisansın fen bilimlerinde yapılmasının önemi üzerine de sergilenebilir. Günümüzde teknolojinin günlük yaşamımızı kuşatması ve sermayenin iyice küreselleşmesi nedeniyle gerek hukuk alanında gerekse devlet yönetiminde teknik alanda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Ekonomi, mühendislik, iktisat gibi alanlarda lisans tamamlayan hukuk uygulayıcılarının karşılaştıkları bir problemi sadece hukuk lisansı olan uygulayıcılardan çok daha farklı yaklaşımlarla ele alacağı kesindir.
Osmanlı Devleti, sorunlu İslam anlayışı sorunlu devlet zihniyetinin tepesinde iken yıkılmıştır. Bu sayede İslam zan altında kalmaktan kurtulmuştur çünkü bozukluklar laik sisteme atfedilir olmuştur. Öyleyse ahlaki/vicdani/insani öncelikten yoksun olan skolastik fıkhın Türkiye'nin veya dünyanın başına geçmesi muradımız olamaz. Böylesi bir çizgide İslam bayraktarlığı yapanlar öz hanelerindeki bin türlü teseyyüp sebebiyle İslam antipatisi oluşturmaya, zararlar vermeye hal-i hazırda devam etmektedirler.”
Sayfa 107Kitabı okudu
değiştikçe
"iktidarlar değiştikçe servet sahipleri de değişmekte, birileri batarken diğerleri zenginleşmektedir"
Doç.Dr.Emir Kaya
Doç.Dr.Emir Kaya
Biri fakülteden çıkıp meyhaneye, diğeri fakülteden çıkıp camiye giden iki Türk hukukçusunun hukuk nosyonlarının arasında kayda değer bir fark yoktur. İkisi de aynı köksüz fakat kısa vadede menfaatli hukukun teknisyenidir. İkisi de otoritecidir, hükümcüdür ve ahlâk boyutundan uzaktır.
Doç.Dr.Emir Kaya
Doç.Dr.Emir Kaya
Kaynak:
Fıkıhtan Hukuka
Fıkıhtan Hukuka
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
570 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Hukuk Metodolojisi
hukuk eğitimi alan, meslek olarak hukukun göbeğinde olan, toplumsal uyum, hakkaniyet ve adaleti öncü ve öncelikli ilke edinen, adalet arayışında olan herkesin okuması gereken bir eser.
Hukuk Zihniyeti
Hukuk ZihniyetiDoç.Dr.Emir Kaya · Siyasal Yayınevi · 201811 okunma
148 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir dostun anlatımıyla tanıdığım bu 146 sayfalık kitabı, beğeniyle okudum. Başta hukukçular olmak üzere herkes okumalı. Evrensel ve hukuki normların nasıl heba edildiğini, hukuk kültürünün nasıl topluma mal olması gerektiğini anlatıyor. Yazarın, hukuk zihniyeti adlı kitabını da okuyacağım. Kitap hayattır, gözlüktür, tekerdir. Amacı olanı, idealiyle buluşturur.
Kurgu İle Gerçeklik Arasında Hukuk Meslekleri
Kurgu İle Gerçeklik Arasında Hukuk MeslekleriDoç.Dr.Emir Kaya · Astana Yayınları · 20187 okunma