Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doç. Dr. Mehmet Tıraşcı

Doç. Dr. Mehmet Tıraşcıİlahiyat Fakülteleri İçin Dini Musiki Ders Notları yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
7
Okunma
1
Beğeni
473
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
7 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
(Nasır dede) Edvar-ı meşhûre olarak bildiğimiz on iki makamı on dörde çıkarıp âvâze, şube ve terkipler konusunda yaklaşık beş asırdır üze- rinde durulan anlayışa muhalif olarak bunların hepsinin birbirinin kolu olduğunu ve terkip ismi altında birleşebileceğini ifade etmiştir. Eskilerin bu tasnifini kabul etmemekle birlikte, onların anlayışını da saygı ile karşılayarak bir çeşit ilmî nezaket örneği sergilemiştir. Bu minvalde on dört ana makam ile 136 terkibin dizisi ve seyrini izah ederek 150 makamı eserinde zikretmiştir. Yine dikkat çeken bir husus, makamları uyumlu olmalarına göre tasnif etmesidir. Örneğin Rast makamının, Sûzi Dilârâ, Nevâ, Râhevî, Segah ve Nihavend ile uyumu tamdır. Makamların yalnız dizileri ve seyirlerini açıklamakla yetinmeyip daha önceki edvarlarda rastlayamadığımız müzeyyin diye isimlendirdiği süsleyici perdeleri ele almış, ayrıca bunları tasnif ederek bir kurala bağlamıştır. Tedkik ü Tahkik'te oldukça kısa da olsa ney sazının icrası ile ilgili bilgiler vermesi, tarihi açıdan bir metot çalışması olarak kaynak niteliği taşımaktadır
Sayfa 179Kitabı okudu
Musiki aşığın aşkını, fasığın da fıskını artırır.
Zekaizade Hafız Ahmet IrsoyKitabı okudu
Reklam
"Şimdi zaman, felsefenin riyazi branşanı bir neticeye bağlamak ve musiki ilminin geliştirilmiş bir özetini tertip etme zamanıdır. Burada gerekli olan, musiki anlayışının bir parçası ve müteakiben bazı kural unsurlardır. Biz bunlarla yetineceğiz. Konumuzu ileri derecede aritmetik bilgisi gerektiren sayısal-aritmetiksel kurallar ve neticelerle uzatmayacağız. Aynı zamanda gök cisimleri ile mûsikî aralıklarının oranları ve insan karakterleri arasındaki benzerliklere temas etmeyeceğiz. Zira bu, birbirinden ayırt edilemeyen ilimlerin yoludur ve asli olanla tesadüfi olanı net bir hale getirmez. Bununla uğraşanlar (Kindi), kendi bütünlüğü içerisinde, öğretici felsefe ve gerçeği arayış analizlerini (Farabi) başka türlü anlayan bir takım dikkatsiz kimselerce (Ihván-1 Safi) taklit edilmiş kadim bir felsefenin insanlarıdır(Grek filozoflar). Bu çılgınlık ancak taklitten ibarettir. Bu derece dikkatsizlik, eskiler tarafından yüce bir itibarla korunmuş ve nihayet kritik edile- meyen bir kabûle uzamıştır. (Turabî, 2004, s. 20-22)
Musikinin Kökeni
Abdülkadir Meraği, musikinin kökenini Hz. Adem'in yaratılışına kadar götürür. Ona göre Hz. Adem yaratıldığında öncelikle nabzı atmaya başladı. Bu düzenli ve ritmik ses de musikinin temel unsuruydu.
Sayfa 15 - dörtmevsimKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok