Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

E. Semih Yalçın

Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin Kaynakları yazarı
Yazar
Derleyen
8.6/10
21 Kişi
80
Okunma
7
Beğeni
2.194
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. E. Semih Yalçın, 26.03.1958 tarihinde Sivas’ın Gemerek ilçesinde dünyaya geldi. Babasının adı Kâmuran, annesinin adı Zekiye'dir. İlk ve orta tahsilini Ankara’da tamamladı. Üniversite hayatına 1975 yılında ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesinde başladı.1975-1978 yılları arasında Gaziantep’te Makine Mühendisliği öğrenimi gören Semih Yalçın, Gaziantep Ülkü Ocakları İl Sekreteri olarak görev yaptı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü kazanarak yüksek öğrenimini burada sürdürdü. Bu arada Ankara Keçiören Ülkü Ocakları Başkanlığı vazifesine getirildi. DTCF’den 1984 yılında mezun oldu.Aynı yıl Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünde başladığı yüksek lisans çalışmalarını 1986 yılında tamamladı. 1988 yılında Gazi Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak akademik hayata başladı. Doktorasını 1990 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. 1991 yılında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesine Yardımcı Doçent olan E. Semih Yalçın,1995 yılında Doçent payesini almaya hak kazandı. Semih Yalçın 2001 yılında da Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında Profesör oldu. Prof. Dr. E. Semih Yalçın’ın bilim, fikir ve siyasete dair 14 adet kitabı, 10 adet kitap ve hâlen 1 adet dergi editörlüğü, 49 adet makalesi, çok sayıda ulusal ve uluslararası tebliği ile gazete ve dergilerde çıkmış muhtelif yazıları bulunmaktadır. Evli ve dört çocuk sahibi olan Prof. Dr. E. Semih Yalçın, iyi düzeyde İngilizce bilmektedir.
Tam adı:
Edip Semih Yalçın
Unvan:
Siyasetçi, yazar
Doğum:
Sivas, 26 Mart 1958

Okurlar

7 okur beğendi.
80 okur okudu.
3 okur okuyor.
71 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Fettahoğulları sülalesinin kökleri Göktürk Devletinin kurucuları olan Aşina soyuna kadar uzanmaktadır. Türkiye’deki sülale küfeden gelip Anadolu’ya dağıldı
Reklam
Tarihin, ne kadar saygıdeğer olursa olsun bir ideolojiyi desteklemek üzere kullanılabilecek bir vasıta mı olması veya bağımsız bir bilim dalı olarak kendi başına bir değer mi ifade etmesi gerektiği konusunda farklı uygulamalar yaşanmıştır. Hâlbuki tarih, bireye önceden tasarlanmış dünya görüşlerini pekiştirmekten ziyade bilgelik kazandırır.
İzmir'in işgali günü yaşanan feci olaylar sebebiyle belgelerde ve hatıralarda İzmir'in işgali yunan mezalimi ile birlikte anılmıştır. Tabii ki işgal günü yaşanan mezalim sadece öldürme ve yaralamalardan ibaret değildir. İzmir'in yunanlar tarafından işgali denildiği zaman, kadın ve kızlara tecavüz, yağma, yakma, tahrip, gasp, hakaret vb. akla gelmedik zulümler hatırlanmaktadır. Bu olaylardan tespit edilebilenler bile yunan işgalinin insanlık dışı bir uygulama ile gerçekleştirildiğini göstermektedir.* İzmir'in yunanlar tarafından işgal edilmesinin Milli Mücadele'nin başlaması noktasında önemli bir yeri vardır. yunanların işgalleri sırasındaki icraatları İtilaf Devletleri temsilcilerine iletilmiş ise de bu konuda İtilaf Devletleri'nin kayıtsız kaldıkları, hatta Türkleri itham eder bir siyasi tavır takındıkları görülecektir. Bu kayıtsızlık, Türk milletinin kendi hukukunu, silahli bir mücadele ile bizatihi kendisinin gerçekleştirilebileceği kanaatinin oluşmasını sağlamıştır. Bu gerçeği çok iyi bilen Mustafa Kemal Paşa'nın Havza'dan yayımladığı bildiride yunan işgalinin protesto edilmesi yönündeki istekleri de bu kanaatin bir an önce oluşması amacına yöneliktir. Sayfa 139-140 *İzmir'in işgali ve işgal sırasında yaşanan olaylarla ilgili olarak geniş bilgi için bkz. (TURAN, yunan mezalimi..., s.73 vd).
Sayfa 140 - Berikan Yayınları, 1.Baskı, 2008
Doğum günü kutlamalarını gelenekselleştiren padişah!
.... Ayrıca müsadere kaldırılmış*(1), halk arasında din bakımından bir fark gözetilmediği ifade edilmiştir*(2). Yine bu dönemde ilk defa nüfus sayımı yapılmıştır.*(3) ..... Bu dönemde setre pantolon, mecburi kıyafet olarak kabul edildikten sonra kavuk kaldırılarak memurlar için fes kabul edilmiştir. II.Mahmut, devlet dairelerine resmini astırmış; Avrupa hükümdarlarının yaptığı gibi doğum yıl dönümünü kutlamayı gelenekselleştirmiştir. Biraz bilgelendirme yapalım.. *(1)Müsaderenin kaldırılmasını; II.Mahmut "Bundan söyle saltanatın millet için bir dehşet, bir korku kaynağı değil fakat bir destek olmasını istiyorum. Bunun için kişinin malına devletçe el konulması geleneğini kaldırıyorum." diyerek açıklamıştır. Bk.(KARAL, Osmanlı Tarihi, Cilt 5, s.152) *(2)II.Mahmut, "Tebaamdan Müslümanları ancak camide, Hristiyanları kilisede, Yahudileri de havrada tanımak isterim" demiştir. Bk.(KARAL, Osmanlı Tarihi, Cilt 5, s.152) *(3)Anadolu ve Rumeli'de yapılan nüfus sayımı din esasına göre yapılmış olup, İslam ve Hristiyan erkeklerin sayısı tespit edilebilmiştir. Anadolu ve Rumeli'de toplam 4 milyon civarında erkek nüfusun varlığı tespit edilmiş olduğuna göre ülkenin toplam nüfusunun 20 milyona yakın olduğu anlaşılmaktadır. Kısaca bu zamanda yapılan ilk nüfus sayımı askeri amaçla yapılmış sadece erkekler bir de büyük baş hayvanlardan öküzler için yapılmış bunun amacı ise vergi.
Sayfa 47 - Berikan yayınları,1.Basım,2008
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
499 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
1 Prof, 6 Doç, 3 Yrd Doç, 1 Araştırma görevlisi yazarları olan editörlüğünü Semih Yalçın'ın yaptığı üniversite ders kitabı niteliğinde bir eser. 7 bölümden oluşan kitap başlangıç olarak Osmanlı Devleti'nin Gerilemesi ve Devleti Kurtarma Çabaları ile başlıyor. Osmanlı'nın çökme nedenleri, Şark Meselesi, Osmanlı Devleti'ni kurtarma çabaları ve
Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri
Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleriE. Semih Yalçın · Berikan Yayınları · 20107 okunma
468 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Eğer tarih araştır , makale, tez yazmak istiyorsanız kaynaklara nasıl ulaşılırım nereyi nerede bulurum derseniz bu kitap tam size göre çünkü öyle güzel anlatmış ki açıklayıcılık konusunda çok iyi
Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin Kaynakları
Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin KaynaklarıE. Semih Yalçın · Berikan Yayınevi · 201025 okunma
468 syf.
8/10 puan verdi
Bir kaynakça derlemesi olarak neyin nerede bulunabileceğinin yanında bazı kaynak kitaplar için dipnotlar konulmuş olması güzel bir ayrıntı. Araştırmacılar için bir nevi basılı google.
Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin Kaynakları
Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin KaynaklarıE. Semih Yalçın · Berikan Yayınevi · 201025 okunma