Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ebu Osman El Cahız

Ebu Osman El CahızCimriler Kitabı yazarı
Yazar
7.9/10
75 Kişi
297
Okunma
49
Beğeni
6,7bin
Görüntülenme

Ebu Osman El Cahız Gönderileri

Ebu Osman El Cahız kitaplarını, Ebu Osman El Cahız sözleri ve alıntılarını, Ebu Osman El Cahız yazarlarını, Ebu Osman El Cahız yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bir araya getiren az, tefrik eden çoktan daha hayırlıdır...."
Sayfa 106 - MUARRİBKitabı okudu
" Yazın kafası pişenin kışın tenceresi pişer..." ~ Arap Atasözü ~
Sayfa 66 - MUARRİBKitabı okudu
Reklam
Vücutlarının kimyası hareket etmek üzere yaratılmıştır, bünyelerinde sükunet yoktur. Dürtüleri bedenlerinden daha güçlüdür; ateşli, celalli, boş durmayan, zeki, etraflıca düşünen, çabuk kavrayışlı bir kavimdir. Daha fazlasını istememeyi acizlik, bir yerde uzun süre kalmayı ahmaklık, rahatlığı ayak bağı, yetinmeyi noksanlık olarak addederler ve savaş meydanını terk etmenin zilleti miras bırakacağını düşünürler....
Sayfa 66 - MUARRİBKitabı okudu
Bu Türkler nerede acaba?!
İyi yapamadığı bir işe girişmez. İyi olduğu işi ise layığıyla yapar. İçi dışı birdir; malâyani ile uğraşmaz. Kendini uykuyla dinlendirecek olmasa uymaz. Zaten uykusu da uyanıklıkta karışıktır. Uyanıkken asla uyuklamaz. Yörelerinde peygamberler, topraklarında bilgeler olsaydı ve onların getireceği hikmetler kalplerine dolup kulaklarına çalınsaydı sana Basralıların edebiyatını, Yunanlıların felsefesini, Çinlilerin zanaatini unuttururlardı.....
Sayfa 52 - MUARRİBKitabı okudu
Allah'a yemin olsun ki Türk eli kolu bağlı olarak bir kuyuya atılsa kurtulmak için bir çare bulur...
Sayfa 50 - MUARRİBKitabı okudu
Türkler için...
"Çok tamahkâr, az yağmakâr bir düşman..." ~ Hz. Ömer ~
Sayfa 48 - MUARRİBKitabı okudu
Reklam
Harici gözüne kestirdiğinde yakalamak, kendisine göz koyulduğunda ise yakalanmamakla övünür. Türk'ün ise kaçmaya ihtiyacı yoktur. Zira kimse onu yakalamaya kalkışmaz...
Sayfa 34 - MUARRİBKitabı okudu
Bir Türk tek başına bir millettir...
Sayfa 32 - MUARRİBKitabı okudu
152 syf.
10/10 puan verdi
Abbasiler döneminde yaşamış ünlü bir bilginden din destekli bir kişisel gelişim kitabı da diyebiliriz bu esere. Risale türünde yazılmış eserin sadece bir kısmının alındığı bu değerli kitapta, kendi döneminin çarpık anlayışları üzerine eğilmiş yazar. Toplumun bir ferdi olarak hem nasihat hem de olması gereken tarzda verdiği mesajları da Kuran ve hadislerle desteklemekte. Dönemin sosyolojik anlayışını gördüğümüzde günümüze kıyaslanamayacak derecede karşıtlıklar barındırsa da eser, döneminin aynası olduğu için o dönem itibariyle değerlendirmek gerekiyor. Kitapta sır saklama, efendi köle, hükümdar halk, öğretmenler ve kitaplar konusunda özellikle insanların dikkat etmesi gereken yerlerin altını çiziyor. Kendi döneminin uleması tarafından çok sert şekilde eleştirilse de yazar daima halife ve hükümdarlara yakın olmuştur. Bu da kendisine herhangi bir zararın dokunmasının önüne geçmiştir. İslam toplumunun ilk zamanlarının esere yansıtıldığı ve bu yansımalar içinde verilen öğütlerin toplumun özellikle aksak konularını bireyler üzerinde alınması da kitabı değerli kılan başka etmenler. Şüpheci bir anlayışın peşinden giden yazarın Abbasi Halifesi Me'mun döneminde yaşaması da verdiği mesajların doğru kaideler üzerine yeeleştirilmesine yardımcı olduğu kanaatindeyim.
Giysiler, Kitaplar, Öğretmenler ve Şarkıcı Kızlar Kitabı
Giysiler, Kitaplar, Öğretmenler ve Şarkıcı Kızlar KitabıEbu Osman El Cahız · Kapra Yayıncılık · 202131 okunma
Çünkü doğrunun meyvesini devşirenler ve onun tadına varanlar yalnızca, sözlerini eylemleri ile onaylayanlardır. Bilgelik hem sözdür hem aksiyondur. Bilgisini eylem haline getirmeksizin konuşan kişilerin bu noktadaki payı ise, geçici niteliklere sahip olan kişilerin aldığı pay gibidir; nitelik kaybolunca güzellik de söner ve kaybolur.
Sayfa 151 - Kapra Yayıncılık
Reklam
Gıybet edenden daha zelil hiç kimse yoktur. Çünkü o kendi kişiliğini gizler, duygularını bastırır, sesini alçaltır ve eline geçen şey ile hasmının değerini yükseltmekten ve şanını yüceltmekten başka bir şey dilemiş olmaz.
Sayfa 146 - Kapra Yayıncılık
Gereksiz bakış, gereksiz sözü peşinden getirir. Gereksiz düşünceler ise boşboğazlığı ve vakit israfını getirir. Eğer kişi yalnızca kendini ilgilendiren şeyleri konuşmuş ve bunun ötesine burnunu sokmamış olsaydı, konuştuğu şeyler çok az olurdu.
Sayfa 142 - Kapra Yayıncılık
İnsanları arkasından çekiştirmek, hangi insan olursa olsun, zulme atılmış bir adım, yüce gönüllülüğün yitirilmesi, düşüncenin aptallaşması, değerin düşmesi, kapsamlı bir bela, haset ve kıskançlık demektir.
Sayfa 141 - Kapra Yayıncılık
İnsan özlem duyduğu ve arzuladığı şeylerin her biri için kendi kapasitesinden bir yer ayırır. Ayrılan bu yer dolup kişi aşırı istek duyduğu hedefine ulaşınca ya da susadığına kanınca, ondan yüz çevirir ve soğur; aşkı kine, özlemi de bıkkınlığa dönüşür.
Sayfa 137 - Kapra Yayıncılık
Ne var ki, tuhaf olan şey çok görülmeye başlandığında aşinaya dönüşür. Elde edilmek istenen şey (kişinin) kapasitesini ve ihtiyacını aştığı zaman önemsiz ve fazlalık bir şeye dönüşür; insan onu küçümser ve onun gözünde çok, az olur. İnsana göre şeylerin en yücesi, (bulunmadığında) zararı az olsa bile aşırı ihtiyaç duyduğu şeyler iken, en önemsizi de, çok tehlikeli bile olsa ihtiyaç duymadığı şeylerdir.
Sayfa 137 - Kapra Yayıncılık
866 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.