Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emre Bağce

Emre BağceFrankfurt Okulu yazarı
Yazar
8.7/10
5 Kişi
26
Okunma
4
Beğeni
1.239
Görüntülenme

Hakkında

Emre Bağce (d. 1972, Sivas, Türkiye), Türk akademisyen, profesör. 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Cumhuriyet Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak çalıştı; aynı kurumda yüksek lisans yaptı. 1997-2001 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde doktora çalışmalarını sürdürdü ve doktora derecesini aldı. 2001 yılında Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. 2005'te siyasal düşünceler alanında doçent oldu. Bölüm başkanlığı, anabilim dalı başkanlığı, dekan yardımcılığı fakülte kurulu ve fakülte akademik değerlendirme ve kalite geliştirme kurulu üyeliği gibi birçok idari ve akademik görevde bulundu. Lisans ve lisansüstü düzeyde Siyasal Düşünceler Tarihi, Siyasi Tarih, Siyaset Kuramı, Çağdaş Siyasal İdeolojiler, Türk Siyasal Hayatı, Medya ve Propaganda, Siyasal Kampanya Yönetimi ve Siyasal Belgesel İncelemeleri gibi dersler vermektedir. Değişik kitap ve dergilerde siyaset, ideoloji, bilim, demokrasi, yerel yönetim, etik, modernite, savaş, küreselleşme ve emperyalizm konularını işleyen makaleleri ve araştırma raporları yayınlandı. Ayrıca TBMM Parlamento Tarihi Araştırma Grubu bünyesinde 1973-1977 dönemine dair çalışmalarda bulundu. Frankfurt Okulu (Doğu Batı Yayınları, 2006) ve Sokrates'ten Âşık Veysel'e İnsan Toplum ve Yönetim Üstüne Denemeler (Umuttepe Yayınları, 2010) başlıklı kitapların editörlüğünü gerçekleştirdi. 2011 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde profesör oldu. Halen Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Tam adı:
Prof. Dr. Hüseyin Emre Bağce
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar, Profesör
Doğum:
Sivas, Türkiye, 1972

Okurlar

4 okur beğendi.
26 okur okudu.
1 okur okuyor.
53 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
''Felsefe, eleştirel bir aydınlanma, dünyaya aklı getirmek için devam eden bir çabadır.''
Karl Marx’ın kapitalist toplum sistemine ve Aydınlanma’ya yönelik eleştirilerinden epeyce beslenen eleştirel kuram, “Marksizmi bir tür pozitif bilim olarak kavrayan” anlayışlarla da mücadele etme yolunu tercih eder.
Reklam
''Horkheimer, kavram ve nesne, sözcük ve şey arasında bir açıklık olduğunu ileri sürer. Bunlar toplam toplumsal sürecin birbirlerine bağımlı olarak indirgenemez yönleridir.''
Adorno ve Horkheimer, birlikte kaleme aldıkları Aydınlanmanın Diyalektiği’nde aklın doğadan özgürleşmesine ve doğa karşısında bir özerklik elde etmesine dayanan Aydınlanma düşüncesinin insanı, doğayı ve nesneler dünyasını nasıl tahakküm altına aldığını müzakere ederler. Bu müzakerelerde öne çıkan düşüncelerden anlaşılmaktadır ki Frankfurt Okulu düşünürlerine göre modernizm “araçsal rasyonalitenin” gelişimi hiçbir biçimde insanların özgürleşmesini sağlayamamıştır.
Horkheimer’in kavrayışında geleneksel kuram ile eleştirel kuramı birbirinden ayıran hat, kuramın toplumsal üretime yardımcı olup olmadığına veya bunun tam aksine onu yerle bir edip etmemesine göre belirlenir. Eleştirel kuram, mevcut toplumun kendi içkin eleştirisidir. Çünkü eleştirel kuram kendisini yeniden üreten mekanizmaların ve mevcut işbölümü sınırlarının dışına yerleştirerek kapitalist toplumun temel çelişkilerini bilinç düzeyine çıkarmak için tasarlanmıştır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
530 syf.
10/10 puan verdi
İdeoloji Yanlış bilinçtir.
Herbert Marcuse, Thedor Adorno, Erich Fromm, Jürgen Habermas, Max Horkheimer gibi düşünür ve filozofların bir araya gelerek, ikinci dünya savaşı gibi ağır bir süreçte Almanya'da başlattıkları ve -Eleştirel sosyal teori- düşüncesini ortaya koydukları, bu süreç içerisinde kapitalizm'e olduğu kadar faşizm'e de karşı eleştirilerini yoğunlaştırdıkları,
Frankfurt Okulu
Frankfurt OkuluEmre Bağce · Doğu Batı Yayınları · 201521 okunma
530 syf.
·
Puan vermedi
"İnsanca gerekçelerini yitirmiş olduğu bir çağda yine de yaşamaya devam eden evlilik kurumu, bugün genellikle bir sağ kalma hilesi olarak kullanılıyor" ++
Frankfurt Okulu
Frankfurt OkuluEmre Bağce · Doğu Batı Yayınları · 201521 okunma
·
Puan vermedi
Frankfurt okulu , Aydınlama,Marksizm ve pozitivist akıma sol eksenli bir eleştiriyle ve farklı bir bakış açısıyla değerlendirmeye tabi tutmuştur. Aydınlanmanın getirdiği sonuçlara dikkat çeken Frankfurt okulu,aydınlanmanın belirttiği şekilde insan refahını ve eşitlikçi bir düzen getirememesidir. Eleştiriye kapalı bir tutumla aydınlanma, önceki akıldışı olarak görülen fikirlerin doğrultusunda hareket ettiğini ve karşıt olarak gördüğü akıl dışı fikirler açısından karşıtına dönüşmüştür. Bu açıdan mitolojik bir hal almıştır. Aydınlanma doğrultusunda her şeyin akla indirgendiği fikri buna bağlı olarak gelişen ‘’pozitivist’’ düşünce biçimi sosyal bilimleri etkisi altına almasıyla insanı tıpkı doğal bir nesneymiş gibi ele alması açısından insan aklını da araçsallaştırdığını , araçsallaşan aklında kapitalist düzenin doğa ve insan emeği üzerinde tahakküm kurduğunu, daha çok sömürünün meydana gelmesini sağlamıştır. İnsan bir robot haline gelmiştir. Bilimselleşen bilinç , beraberinde refah yerine daha çok barbarlık meydana getirmiştir. Bilim ve teknik adeta bir ‘’ideoloji’’haline gelmiş ve yeni bir tahakküm şekli ortaya çıkarmıştır. Araçsal akıl , sorgulamadan uzak ,eleştirel düşünememesi insanın daha çok tahakküm altına alınması ve insanın yabancılaşmasını sağlamıştır.
Frankfurt Okulu
Frankfurt OkuluEmre Bağce · Doğu Batı Yayınları · 201521 okunma