Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erkan Göksu

Erkan GöksuTürk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e Göre yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.5/10
411 Kişi
1.498
Okunma
120
Beğeni
4.897
Görüntülenme

Erkan Göksu Yorumları ve İncelemeleri

Erkan Göksu yorumları ve incelemelerini, Erkan Göksu kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Erkan Göksu puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Taş da mı konuşurmuş?
Türkiye’deki en yetkin Selçuklu tarihi müverrihlerinden olan Erkan Göksu, -kendi tabiriyle- tarihi romana değil, romanı tarihe mâl ettiği eseriyle, Türk Edebiyatına yeni bir soluk kazandırdı. Bir çok okur kendisini, -yine romanı tarihe mâl ettiği eseri-
Berzem
Berzem
ile tanımış ve yeni romanların yolunu hasretle beklemeye koyulmuştu. Aradan geçen zamanda, tarihi roman usûlü hakkındaki nazariyesini ve ameliyesini daha da kemale taşımış olan hoca, Berzem’in tahtını sarsacak yeni bir eser ile okuyucularının hasretine son verdi. ... Hüzün Melikesi hikayesiyle, medeniyetimizin ve edebiyatımızın aslı olan Aşk’ı merkezine alırken vatan hasletimizi de görmezden gelmiyor ve dönemin sosyokültürel inançlarını da tasvir etmekten geri durmuyor. ... Müverrihler Erzurum’un moğal işgalini kaleme alırken tarih de Hond Hatun ve Sinaneddin’in aşkını, Süleyman ve İstankoz’un sadakatini, Erzurum Şıhnesi’nin ve Sultan Gıyasetti’nin ihanetini, Baycu’nun gazabını ve nihayet Padişah Hatun’un muhabbetini sinesine kazımıştı. Yüzlerce yıldır bu sırları en derinlerinde yaşatan Erzurum Çifte Minareli Medresesi ise Türk Vatan Hasletini, “Düşmüş ama eğilmemiş, ölmüş fakat yenilmemişti...” diyerek, öncesinde Kürşad olup Atsız’ın dilinden duyulan bu nidayı bu sefer Sinaneddin olup Göksu’nun dilinden haykırıyordu... ... Eser, tarihin romana malzeme edildiği ve fakat bilimsel dile de kurban edilmediği ender eserlerden olup edebi anlatımı ve sürükleyici üslubuyla adeta bir şaheser. Bu haseple tarihi roman türünde özel bir yeri bulunan mezkur eseri, bütün kitap severlere -özelliklede tarihi roman severlere- muhakkak öneriyoruz.
Hüzün Melikesi
Hüzün MelikesiErkan Göksu · Kronik Kitap · 2021147 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
öyle güzel ecdadımız var ki.. öyle ince düşünceli, yumuşak kalpli, siyaseti layıkıyla yapıp, saygıyı, tok gözlü olmayı ilke edinmiş ecdadımız.. Bilge Vezir Hasan (Nizamülmülk).. Kitabın sonlarına doğru gözyaşlarıma hakim olamadım, ecdadım öyle güzel huyluymuş ki.. öyle güzel anıları varmış ki... hiç sıkılmadan öylece okudum.. yaşamış olduğu olaylar öyle etkileyici ki, her cümlesi öğüt niteliğinde.. Ülkeyi idare edişi, halkına, askerine bağlılığı( halkına öyle bir bağlı ki ölümü bir suikast üzerine oldu fakat herkes biliyor ki Bilge vezir güçsüzün yanındadır, “ Efendim bize yardım edin çok kötü durumdayız” diyerek gelen bir çocuğa “maruzatın nedir?” derken hançerlendi..burada gözyaşlarıma hakim olamadım, iyiliği ile yardımseverliği ile vefat etti Bilge vezir, ne büyük bir şeref.) dinini benimseyişi, insanları ayırmadan gözetişi.. idol olacak nitelikte.. okuduğumda abartı olduğunu düşünmedim hiç, o dönemler, bu dönemler gibi değil çünkü.. sürekli kendini çeşitli ilimlerde geliştiren bir zattan bahsetiyoruz hiç bu dönem ile kıyaslanır mı? Acaba dedirtmedi kitap bana, tüm samimiyetle okudum her satırı.. benimseyerek, yaşayarak.. Bilge vezir öyle bir vezirmiş ki bitirdim kitabı ama şu kitapta yazılanın belki bin katıdır yaptıkları.
Bilge Vezir: Nizamülmülk
Bilge Vezir: NizamülmülkErkan Göksu · Erdem Yayınları · 2018122 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Berzem romanını okuduktan sonra yazarı takibime almıştım. Hüzün melikesi yazarın son romanı, çıkar çıkmaz tereddüt etmeden aldım. İsmiyle müsemma beğenerek okuduğum bitmesini istemediğim harika ötesi bir kitap olmuş. Yazarı huzurlarınızda tebrik ediyorum. Kitap benim için bir ışınlanma makinesi gibiydi. Ne zaman kapağını açsam 1242 yılına Selçukluların hüküm sürdüğü Anadolu topraklarına, Konya, Kayseri ve Erzurum'a gittim. Sultan Alaaddin Keykubad ın şaibeli ölümünden sonra oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev in tahta geçmesi, kız kardeşi Hond Hatun un hüzün ve umut dolu yolculuğununda startını veriyor. Sadeddin Köpek in Sultan Gıyaseddin üzerindeki etkisi, Babai isyanı, Moğolların saldırıları, Çifte minareli medrese, Subaşı Sinaneddin'in savaş ve aşk cephesindeki mücadelesi sayfaları hızla çevirmeme neden oldu. Çifte minareli medresenin oluşumuna neden olan rüya tüylerimi diken diken etti. Gidip görmeyi çok istedim. Tebriz kapı, Gürcü kapı ve Harput kapı hâlâ yerlerinde duruyor mu acaba diye merak ettim. Adı geçen herkesi araştırdım ama Hond hatun hakkında pek fazla bilgi bulamadım.  Selçuklular ve Moğollar hakkında bilgilenmek isteyenler, Erzurumlular, Konyalılar, Kayserililer ve tarih okumayı sevenlere şiddetle tavsiyemdir.
Hüzün Melikesi
Hüzün MelikesiErkan Göksu · Kronik Kitap · 2021147 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
Biz, Batı Türklerinin Ataları: Selçuklular
Tarih, esasında bir zaman silsilesidir. Yani bugünün geçmişi, ancak geçmişin de bir geçmişi vardır. Bu anlamda devletimiz olan Türkiye’yi, onun öncüsü olan Osmanlı Devleti’nden kopuk düşünemeyiz. Peki ya Osmanlı’dan öncesi nasıldı? Elbette Anadolu için Anadolu Selçukluları ve beylikler vardı lakin “Bütün Rus yazarların Gogol’un paltosundan
Selçuklular
SelçuklularErkan Göksu · Kronik Kitap Yayınları · 2019242 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Büyük Selçuklu Devleti’ni merak ediyorsanız,bu soru cevap şeklinde ilerleyen kitabı okumanızı tavsiye ederim.Selçuk Bey’den başlayarak sırasıyla Tuğrul ve Çağrı Beyler,Sultan Alparslan,Melikşah,Berkyaruk,Muhammet Tapar ve son olarak Sultan Sencer bölümler halinde anlatılıyor.Yoğun tarih bilgisine rağmen,sade bir üslup ve akıcı anlaşılır bir dil ile yazılmış olması kitabı daha güzelleştirmiş.Yazarımızın yer yer elzem konulardaki kendi şahsi görüşleri de var ve bunlar hem tatmin edici hem de çok net.Selçukluları ana hatlarıyla öğrenmek isterseniz bu kitapla başlamak en iyisi.Keyifli okumalar.
Selçuklular
SelçuklularErkan Göksu · Kronik Kitap Yayınları · 2019242 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Akademik bir dil ve çerçevede yazılmış kitap. Sayfa sayısı da az, bir solukta okunabilir. Kitabın birinci yarısında insanoğlunun şiddete ve savaşa olan içgüdülerinin bilimsel izahı yapılıyor. Diğer yarısında da Kutadgu Bilig'de ordu kumandanının, askerlerin savaş öncesi, savaş sonrası yapılması gerekenlerin tavsiyeleri doğrultusunda yazarın yorumu var.
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e Göre
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e GöreErkan Göksu · Kronik Kitap · 2018352 okunma
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
Çifte Minareli Medrese ve Hond Hatun
Türkiye'nin en önemli Selçuklu tarihi uzmanlarından birisi olan Prof. Dr. Erkan Göksu’yu farklı kılan durumlardan birisi de onun aynı zamanda bir romancı olmasıdır. Daha önce Berzem adlı romanıyla dikkatleri üzerine çeken Göksu, bu defa Hüzün Melikesi/Hond Hatun romanıyla okurların karşısına çıkıyor. Anadolu Selçuklularının son dönemlerine denk gelen ve Kösedağ Savaşı'nın hemen öncesinde gerçekleşen Erzurum'un Moğollar tarafından işgalini merkezde tutan romanda, esas roman kahramanı belki de Çifte Minareli Medrese oluyor. Göksu başarılı bir kurgu ile birlikte dönemin sosyal ve politik konularını da okurların huzuruna sunuyor. Elbette, Çifte Minareli Medrese'nin banisi olan Hond Hatun'un hikayesini okurken, bir yandan da çok saygıdeğer ve bir o kadar müstesna bir aşka da şahitlik ediyoruz. Dönemin uzmanı olmasının getirdiği avantajları da kullanan Göksu, devrin manzarasını bir tarihçi titizliği ama aynı zamanda bir romancı başarısıyla gayet iyi sunuyor. “Hâlbuki müneccimler yanılmamıştı. Bütün Türkistan coğrafyasının, İran, Irak ve Horasan beldelerinin kara yazısı, gerçekten de o gün yazılmıştı. O gün, Cengiz’in kağanlık tahtına oturduğu ve yeryüzünü alt üst eden Moğol kasırgasının başladığı gündü.”
Hüzün Melikesi
Hüzün MelikesiErkan Göksu · Kronik Kitap · 2021147 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Kutadgu Bilig'e Göre Türk Savaş Sanatı
Savaş, insanlık tarihiyle birlikte yeryüzünde varolan, günümüze kadar bizimle gelip; kıyamete kadar bizimle gidecek vakıa... İnsan yeryüzünde hâkim olmak, daha çok kazanç sağlamak, inancını karşı tarafa kabul ettirmek, çoğunlukla intikam almak vs. için sürekli savaşan, savaşın içinde olan bir varlık. Doğal olarak çoğu millet de savaşın sanatını icra edegelmiş, eserler kaleme almıştır. Bazıları günümüze kadar gelen bu eserler dışında bazı milletler ise sadece savaşmış. Türklerin bir savaş sanatı var mı? Böyle bir eser/eserler kaleme almışlar mı? Türklere özgü bir savaş sanatının olduğu bence malum fakat bunu bir tamamiyle baştan sona kadar bir eser içinde gösteren bir müellifimiz olmadığı da biliniyor. Savaşın yan dallarına, kimi bazı stratejilere, silahlara yönelik eserlerin mevcudiyeti de biliniyor. Erkan Göksü hoca da aslen bir öğüt kitabı olan Kutadgu Bilig'de savaş sanatı üzerine verilen bilgi/öğütleri toplayarak bir eser meydana getirmiş. Kitabın yarısında savaş sanatı üzerine yazılanlardan bahsedip "Türklerde bir savaş sanatı var mı?" sorusuna cevap aramış. Kitabın diğer yarısında ise Kutadgu Bilig'den savaş hakkında öğüt veren bölümlerden alıntı yaparak bu alıntıları alt başlıklar halinde ayırıp kısa kısa açıklamalar yapmış. Farklı bir konu üzerine odaklanılmış ve sonuçta böyle bir güzel eser meydana gelmiş. Tabsiye ederim.
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e Göre
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e GöreErkan Göksu · Kronik Kitap · 2018352 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Harezmşahların muhtasar tarihi
Hamd olsun Allah'a ki bu kitabı bitirmeye bu cahil kuluna nasip etti. Tarih, bir nevi cümle Ben -i Âdem'in kadim hikayesidir. O hikayeler , tevatür,ya da lisanen hatta arkeolojik inkişaflar vasıtası ile gelecek nesil için bir malûmat -î fevaittir. Bu kitap, Ravzat-ussefa adlı kitabdan İktibas edilmişdir. Kitabın yazarı, Muhammed bin
Harezmşahlar
HarezmşahlarErkan Göksu · Kronik Kitap · 202212 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap Türk Savaş Sanatı gibi iddialı bir adı kullanmayı hak etmiyor. Konu çok kısıtlı sadece Kutadgu Bilig baz alınarak işlenmiş. Yüzlerce yıllık Türk tarihini şanlı zafer ve mücadelelerle doluyken geniş bir coğrafyada onlarca farklı düşmanla karşılaşmışken, yazılabilecek savaş konusunda sayısız kombinasyon varken Sun Tuzu dan bir kaç örnek Yusuf Has Hacip in sözlerini tekrar ederek ortaya konulan şey Türk Savaş Sanatı olarak sunulamaz. Bu konu gazetede bir köşe yazısına sığdırılır gibi işlenemez. İlk okuldaki çocukların dahi bildiği Turan Taktiğine bile rastlamamak beni hayal kırıldığına uğrattı.
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e Göre
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e GöreErkan Göksu · Kronik Kitap · 2018352 okunma
137 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.