Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ernie Trory

Ernie TroryAlmanya'da Sosyalizm yazarı
Yazar
7.8/10
24 Kişi
58
Okunma
6
Beğeni
852
Görüntülenme

Hakkında

İngiliz komünist Trory, 1913'te Londra'da doğdu. 1931'de katıldığı Büyük Britanya Komünist Partisi'nde çeşitli görevler üstlendi. Çeşitli sendikalarda faaliyet gösterdi. 1940'ta İkinci Dünya Savaşı için orduya alındı. Ancak açıklanmayan nedenlerle 1941'de askerlikten uzaklaştırıldı. Yaşamının büyük bölümünü Brighton'da geçiren Trory, pek çok eserinin yayımlandığı Crabtree Yayınevi'ni de bu kentte kurdu. 1977'de kurulan Büyük Britanya Komünist Partisi'nin kurucularından oldu. 2000 yılında yaşamını yitirdi. Çok sayıda makale ve önemli bölümü tarih alnında olmak üzere çok sayıda kitap yazdı. Eserlerinden bazıları şöyle: Savaşlar Arasında, Emperyalist Savaş, Özgürlük Savaşı, Barış ve Soğuk Savaş, Churchill ve Bomba, Çekoslovakya, Almanya'da Sosyalizm, Macaristan.
Unvan:
Yazar, Tarihçi
Doğum:
Londra, İngiltere, 1913
Ölüm:
2000

Okurlar

6 okur beğendi.
58 okur okudu.
1 okur okuyor.
39 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Yarı gerçeklerin ve düşmanlığın yerine gerçekleri ve güveni koyalım..."
Sayfa 23 - Labour Monthly Dergisi - Nisan 1945 - Monmouth Piskoposu
Siyasi iktidarı ele geçirmek bir şey, onu elde tutmak ise başka bir şeydir.
YazılamaKitabı okudu
Reklam
1 Temmuz'da Alman Ekonomik Komisyonu, Berlin'in tamamına tedariği Sovyet bölgesinden yapmayı önerdi. Teklif kabul edilmedi. 20 Temmuz'da Sovyet işgal otoriteleri benzer bir teklif yaptı; ancak bu da reddedildi. 22 Temmuz'da Sovyet hükümeti, Batılı bölgeler de dahil olmak üzere, Berlin'in gereksinimlerini karşılamak için 100.000 ton buğday ve diğer gıda ürünlerinden de uygun miktarlarda temin etme teklifinde bulundu. Batılı bölgelerdeki komutanlar teklifi görmezden geldi. 23 Temmuz'da Alman Ekonomik Komisyonu, Batı Berlin'deki elektrik kesintilerinin önlenebilmesi için, İngiliz bölgesindeki AEG türbinine elektrik sağlama teklifinde bulundu. Batılı komutanlar teklifi kabul etmedi. Yine Temmuz'da Sovyet komutanlığı Batı Berlin'e süt vermeye eski koşullarda devam etmeyi teklif etti; ancak bu insani jest bile hiçe sayıldı. Bu gerçekler ortada ablukanın olmadığını ve "Batı Berlinlileri açlığa terk etme" söylentilerinin tamamının katıksız yalan olduğunu kanıtlıyor
. Bir eğilim doğası gereği ve zo- runlu bir biçimde muğlaktır.
Modern savaşlarda, saldırgan ülke savaşa başlamadan önce kur­ banından daha büyük askeri kapasiteye sahip olma gerekliliği yü­ zünden her zaman dezavantajlıdır, ancak saldırının nesnesinin muhtemel saldırganı caydırmak için kabaca eşit güce sahip ol­ ması yeterlidir. Başka herhangi bir ülkeyi işgal etme arzusu ol­ mayan Sovyetler Birliği, üstünlüğe ihtiyaç duymuyordu ve hiçbir zaman nükleer silahlarda üstün olmaya çalışmadı. yandan ÖteABD, bunu saplantı haline geti rmişti.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
84 syf.
4/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Daha fazla üret, daha iyi yaşa.... Çok okunası bir kitap değil ama hiç bilgisi olmayan için güzel kaynak. Çok fazla detay olması okuru ziyadesi ile yoruyor.
Almanya'da Sosyalizm
Almanya'da SosyalizmErnie Trory · Yazılama · 201524 okunma
86 syf.
4/10 puan verdi
·
35 saatte okudu
İngiliz komünist tarihçi Ernie Trory'nin bu eseri, iki farklı dönemde Macaristan'da gerçekleşen karşıdevrimlere dair bir çalışma: Karşıdevrimlerin ilki Macaristan Sovyet Cumhuriyeti'nin yenildiği ve yok edildiği tarih olan 1919'da ve ikincisi, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nde devrimin bu sefer yenilemediği 1956'da yaşandı. İki durumda da olaylar ayrı ayrı dönemlere ait ancak bilindik örüntüleri izlediler. Dolayısıyla Macaristan'daki karşıdevrimlerden dersler çıkarılabilir ve çıkarılan dersler bu olaylardan önce ve bu olaylardan günümüze değin diğer ülkelerde gerçekleşen benzer karşıdevrimci durumlara uygulanabilir.
Macaristan 1919 ve 1956
Macaristan 1919 ve 1956Ernie Trory · Yazılama · 20159 okunma
86 syf.
·
Puan vermedi
Komünist bir tarihçi Ernie Trory. Dünya marksist hareketinin Sovyetler - Çin yarılmasını yaşadığı yıllarda da Sovyetik çizgiyi tercih etmiş. Bu siyasal çizgiye paralel olarak Türkiye'de kitaplarını Komünist Parti çizgisinde yayın hayatını sürdüren Yazılama Yayınları basıyor. Trory, daha çok İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemleriyle ilgiler eserler vermiş. Bu kitap dışında Doğu Almanya'da ve Çekoslavakya'da sosyalist rejimlerin inşa süreçlerini anlattığı kitapları var. Bu kitabında da Macaristan'da sosyalist devletin inşa süreçlerini, biri 1919'da, diğeri 1956'da olmak üzere iki kez gerçekleşen ve kendisinin karşıdevrim olarak adlandırdığı isyanları kendi penceresinden ya da genele vurmak gerekirse Sovyetik bir marksistin gözünden / Sovyetler gözünden anlatıyor. Yazarın bakış açısıyla belirli noktalarda ayrılıyorum. Özellikle Macaristan'da ve Çekoslavakya'da gerçekleştirilmeye çalışılan nispeten özgün ve yerel marksizm deneyimleri Sovyet tanklarıyla bastırılma, Doğu Bloku ülkelerinin tamamına tek tip bir elbise giydirmek yerine farklı yorumlara yaşama hakkı verilse hem o ülke halkları için, hem de dünyanın bütünü için çok daha olumlu sonuçlar elde edilebilirdi diye düşünüyorum. Bu nedenle yazarın Sovyet müdahalesini kaçınılmaz bir mutlak son gibi algılayan yaklaşımına katılmıyorum. Ancak Macaristan'ın Birinci Dünya Savaşı'yla 1956 arasındaki tarihsel sürecini özet olarak okumak isteyen ve bilhassa olayların Sovyetik yorumunu öğrenmek isteyenler için öneririm yine de.
Macaristan 1919 ve 1956
Macaristan 1919 ve 1956Ernie Trory · Yazılama · 20159 okunma