Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ernst E. Hirsch

Ernst E. HirschPratik Hukukta Metot yazarı
Yazar
8.8/10
47 Kişi
184
Okunma
23
Beğeni
3.891
Görüntülenme

Hakkında

Ernst Eduard Hirsch Alman-Türk hukuk profesörüdür. Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde yirmi yıl ders vermiştir. Hirsch, Türk hükumetine çeşitli konularda danışmanlıklar yapmış ve bazı kanunların hazırlanmasında öncülük etmiştir. Almanya'da Mart 1933 yılında Yahudi kökenli olması nedeniyle üniversitedeki görevinden dolayı aynı yıl Türkiye'ye iltica etti. Hirsch, bilimsel anlamda, Türk hukukunun her alanında önemli etkinliklerde bulunmuştur. Birçok yasanın kodifikatörüdür. Hirsch Ticaret yasasının oluşturulmasında çok büyük katkıda bulunmuştur. Özellikle Medeni Kanun ile Ticaret Kanunu arasındaki ikilik bu bilim adamının katkılarıyla giderilmiştir. “Atatürk Yasası” nın hazırlanmasını (1951) sağlamıştır. Bu yasa ile sadece, çağdaş Türk Devletinin kurucusu değil, fakat aynı zamanda onun fiziksel anısı olan heykeller de, ceza hukukunun yaptırımlarına bağlanarak korundu. Yine CHP'nin Altı (6) okunun Anayasa'ya girişini de sağlamıştır. Pratik Hukukta Metod isimli eseri hâlâ yeni baskıları yapılan bir hukuk kaynağıdır. Berlin Belediye Başkanı Ernst Reuter tarafından Almanya'ya dönmesi konusunda ikna edildi ve 1953-1955 yılları arasında Berlin Serbest Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı yaptı ve sonra rektör seçildi. Almanya'ya döndükten sonra Alman vatandaşlığına yeniden kabul edildi ve Türk vatandaşlığından geri çekildi, ama ölümüne kadar Türk pasaportunu muhafaza ettiği rivayet edildi.
Tam adı:
Ernst Eduard Hirsch
Unvan:
Hukuk Profesörü
Doğum:
Friedberg, Alman İmparatorluğu, 20 Ocak 1902
Ölüm:
29 Nisan 1985

Okurlar

23 okur beğendi.
184 okur okudu.
29 okur okuyor.
450 okur okuyacak.
13 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Yalnız bilmek yetmez, uygulamak da gerek; Yalnız istemek yetmez, yapmak da gerek.” 《Goethe》
Bugünkü bilim durumumuza göre, her hukukçu, metodik olarak çalışmayı, bir vatan borcu bilmelidir. Müvekkilinin işini baştan savma gören bir avukat, yalnız onu zarara sokmuş olmaz; ondan çok daha kötüsü, bütün milletin hakka olan inancını da sarsabilir.
Reklam
Siz gençler eğer politikayla ilgilenmezseniz, günü gelir politika sizinle ilgilenir. O zaman da iş işten geçmiş olur.
O günlerde pek çok öğrenci, öğrenim özgürlüğü kavramından, öğrenme değil de, öğrenmeme özgürlüğünü anlıyordu, bugün de hala öyledir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Çoğunluk nedir, çoğunluk budalalıktır; Akıl her zaman azınlıktadır.
Başkalarıyla iyi geçinmek isteyen, alışılageleni yapmaya mecburdur.
Ernst E. Hirsch
Ernst E. Hirsch
“Konuda güçlü, müdafaada nazik ol.”
Ernst E. Hirsch
Ernst E. Hirsch
Reklam
Ölüler için ne geçmiş vardır ne de bugün. Ama yaşayanlar için yalnızca bugün ve yarın vardır. İşte bugünü ve yarını tayin edenin, dün, evvelki gün ve daha öncesi olduğunu kim bilebilir? Ancak dünü ve evvelini yaşamış, dünün ve evvelinin yaşanmasına katkıda bulunmuş, bugünlerin acılarına katlanmış; daha öncesini ise eski vesikalardan öğrenmiş, kendi tecrübe süzgecinden geçirmiş, tahlil ve hazmetmiş olanlar bilebilir. (
Ernst E. Hirsch
Ernst E. Hirsch
)
Ekrem Buğra Ekinci
Ekrem Buğra Ekinci

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
164 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Hirsch, bu kitabında on yedi adımda hukuki bir problemin nasıl çözüleceğini açıklar. Her bir adımı tek tek detaylandırır. Bizleri bu kitapla tanıştırdığı için Prof. Dr. Hasan Seçkin OZANOĞLU'na ne kadar teşekkür etsek az... Özellikle hukukçu iseniz mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Bir kez okumakla yetinebileceğimiz bir kitap da değil. Defalarca okumakta fayda var. Prof. Dr. Hasan Seçkin OZANOĞLU'nun da dediği gibi:"Tekrar, alim yaratır."
Pratik Hukukta Metot
Pratik Hukukta MetotErnst E. Hirsch · Bankacılık Enstitüsü Yayınları · 201293 okunma
391 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Hirsch, her şeyden önce her hukukçunun mutlaka okuması gereken bir yazar. Aynı zamanda gayreti, zekası ve dirayeti de hayranlık uyandırıcı. "Anılarım" hem II. Dünya Savaşı Dönemi'ni, bu dönem dünyasını hem de ülkemizin geçirdiği değişimi anlamak açısından çok faydalı. Yine, akademik değişimleri, siyasetin buna etkisini de bizzat kahramanın gözünden görmek için de okunmalı. Kuruluş dönemi Türkiyesini anlamak, özellikle İstanbul ve Ankara bağlamında takip etmek isteyenler için başucu kitabı olacağını düşünüyorum. "Atatürk" ruhunu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin kuruluşunu da kitapta bulacaksınız... NOT:Kitapta da yazdığı gibi, bugün, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi girişinde Atatürk'ün:"Cumhuriyetin müeyyidesi olacak bu büyük müessesenin küşadında hissettiğim saadeti hiç bir teşebbüste duymadım." sözü karşılar sizi. Yine binayı gezerken de Ernst E. Hirsch'in odasını mutlaka görürsünüz...
Anılarım
AnılarımErnst E. Hirsch · Tübitak Yayınları · 200087 okunma
391 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Eser başlangıçta 1. dünya savaşı ve sonrası Almanya'yı ve Hitler iktidarının yahudi asıllı vatandaşları üzerindeki baskıyı anlatıyor.( bu arada prof. Hirsch kız kardeşi ve onun ailesini de soykırımda kaybetmiş biri ) Bizim açımızdan en güzel kısmı ise prof. Hirsch'in 1933 yılında Türkiye'ye gelmesi ve devamındaki İstanbul ve Ankara Hukuk Fakültelerine katkıları. Hukuk fakültelerinin ve Türk yasalarının modernleşmesinde prof. Hirsch'in katkısı büyük. Kitabını okuduktan sonra kendisini ve kendisi gibi ülkemize gelip, genç cumhuriyete katkı sağlayan Alman hocaları saygı ile anıyorum. Ve özellikle 1930 sonrası genç Türkiye'yi öğrenmek isteyen herkese bu kitabı öneriyorum.
Anılarım
AnılarımErnst E. Hirsch · Tübitak Yayınları · 200087 okunma