Esra Kartal Soysal

Gen Ötesi- İnsan Sonrası yazarı
Yazar
Çevirmen
9.3/10
4 Kişi
22
Okunma
2
Beğeni
703
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
22 okur okudu.
3 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Epigenetik... Lamarkcı kalıtımın haklılığını gösterir mi?
"Çevreyi hesaba katılması gereken bir güç olarak kurgulamasıyla epigenetik çalışmaların, kendi evrim tezinde "çevre" etkisini kuvvetle vurgulayan Lamarck'tan ilham aldığını söylemek mümkündür. Ancak Lamarck ne çevre etkisini ve edinilmiş özelliklerin kalıtımı hipotezini ortaya koyan ilk ve tek kişidir ne de bu hipotez için bir mekanizma önerebilmiştir. Bugün elde epigenetik modifikasyonların nesiller arası aktarımı için inkâr edilemez kanıtların olması, Lamarkcı kalıtımın haklılığını gösterir mi? Lamarck'in mirasının epigenetik paradigmaya köken olabileceği varsayımina, esasında yeni bir formda doğmanın -düşünce tarihindeki birçok örnek gibi- ötesinde bir üstünlük atfedilemez. Öte yandan Lamarkçlık kavramının, ortodoks Darvinci düşüncede ve genetik paradigmada neredeyse yasaklanması ya da bir çeşit alay konusu olması da kabul edilir değildir." -Esra Kartal Soysal, Gen Ötesi- İnsan Sonrası/Epigenetik Felsefesine Giriş, Ketebe Yayınevi, syf: 130
Reklam
Kültür genellikle sadece doğal olmayan olgulara sınır koyduğunu ileri sürse de biyolojik perspektiften bakıldığında her şey doğaldır; zira tanım gereği "olması da olmaması da mümkün olan (olumsal)" doğaldır. Doğal olmayan bir yöneliş ise zaten doğal seçilimin elemelerinden geçip ayakta kalamamaktadır.
Literatürde yaygın olarak kullanılan "doğal" kavramı biyolojik içerimler den ziyade Hristiyan ilahiyatının kabulleriyle doludur. Dogal, dogayı yara tan Tanrı'nın niyetiyle uyumluluktur.
İnsan vücudunda 37 trilyon hücre mevcutken, insan bağırsaklarında 40 trilyon mikrobiyal canlı hücresi bulunduğu keşfedilmiştir. Bu yaklaşık eşitliğe bakılacak olursa vücut kimindir, hangi türe aittir?
Deneyimler (atalarınki de dahil) unutulmuş olsalar bile epigenetik mekanizmalar aracılığıyla aktarılmaktadır. Genetik yapı genel yapıda hızlıca eriyen moleküler kalıntıların parçası haline gelir. Bu döngüde psikolojik ve davranışsal eğilimler de kalıtsaldır. Ataların sadece şeker hastalığı değil aynı zamanda yaşadıkları depresyona yatkınlık özellikleri de aktarılır. Yaşamın taslağı olarak bilinen genlere karşın epigenom yaşamın "iz bırakan eskizidir” (etch a sketch); zira epigenetik geçmişin silinmediği artık kanıtlanmaktadır.
Bireyden ziyade popülasyon terimleriyle düşünmek esastır.
"Modern senteze göre evrim, bir gen havuzu içinde nesilden nesle aktarılan genlerin frekansında meydana gelen değişimdir. Doğal seçilim, mutasyon, rekombinasyon, rastgele genetik sürüklenme, gen akışı/göçü olmak üzere beş temel evrim mekanizması bu değişime tesir etmektedir. Gen havuzu tüm bu mekanizmaların etkileșimiyle değişime uğramaktadır. Fakat bu mekanizmalar içinde "doğal seçilim", modern sentezci evrim görüşünün merkezî kavramıdır. Modern sentezin evrimi kademelidir (gradual). Türler arasındaki süreksizlikler, kademeli olarak coğrafi ayrılma veya neslin tükenmesi argümanlarıyla açıklanmaktadır. Bireyden ziyade popülasyon terimleriyle düşünmek esastır." -Esra Kartal Soysal, Gen Ötesi- İnsan Sonrası/Epigenetik Felsefesine Giriş, Ketebe Yayınevi, syf: 76
"Neyi seçeceğimi nasıl seçebilirim?"
Esra Kartal Soysal
Esra Kartal Soysal
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
392 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
136 günde okudu
Okurken kapağını ara ara kapatıp düşündüren, bitirdiğim zaman ufkumu açan, bol bol notlar aldıran ve okuma listemi bir buçuk katına çıkaran kitapları çok sevmişimdir. Esra Kartal Soysal hocanın doktora tezinden dönüştürdüğü kitabı güzel bir örnek oldu. Genetik ve felsefe konularına ilgim vardı ama benim için ikisini birleşimi leziz ama hazmı zor bir yemek oldu. Çünkü okumam ve düşünmem gereken çok konu var :) Epigenetik kısaca DNA'mız dışında nesillere aktarılan her türlü genetik veriye denir. Gen Ötesi - İnsan Sonrası çok güzel tanımlamalar ve tarihsel arka planı ve tartışmalarıyla giriş yaptığı kitabında paradigmaların, klasik kalıtımdan, genetiğe ve sonra epigenetiğe değişimini güzel açıklıyor. Özellikle epigenetiğin insan doğası üzerinde ne anlama geldiğini, nasıl açıklanması gerektiği konusundaki tartışmaları çok beğendim. Geleceğin insanı nasıl şekillendireceğini özellikle epigenetik açıdan daha çok düşünmemiz lazım. Genetik ve felsefe konularını seviyorsanız, sağlam bilgi dolu bir kitap okumak isterseniz tavsiye ederim.
Gen Ötesi- İnsan Sonrası
Gen Ötesi- İnsan SonrasıEsra Kartal Soysal · Ketebe Yayınevi · 018 okunma
%2 (11/392)
1/10 puan verdi
Kitabın biyolojik dilini bir kenara koyarsak yazım dili bir hayli zorlayıcı, benzer alanda yazılmış birçok kitap ve bu kitabı okuma sırasında defalarca kıyaslayıp ne yazık ki aynı cümleleri daha eski bir Türkçe ile sunup okura bir hayli zorluk çıkartılmış olduğunu gördüm. Evet konu bakımından oldukça yeni olan ve biyoloji ile epitigenetiği bir araya getiren ve bunu yaparken de hem felsefe hem de biyolojiden yararlanarak insanı düşündüren ve sorgulamasını sağlayan bir kitap. Sadece dili daha az yoğun olabilir miydi ya da daha akıcı mı olmalıydı demeden de geçemiyor insan.
Gen Ötesi- İnsan Sonrası
Gen Ötesi- İnsan SonrasıEsra Kartal Soysal · Ketebe Yayınevi · 018 okunma