Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eugene Herrigel

Eugene HerrigelZen ve Okçuluk yazarı
Yazar
7.6/10
29 Kişi
108
Okunma
7
Beğeni
1.492
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
Lichtenau, Baden-Württemberg, Almanya, 20 Mart 1884
Ölüm:
1955

Okurlar

7 okur beğendi.
108 okur okudu.
4 okur okuyor.
93 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Daha yolda kendinizi toplamaya çalışmalısınız. Okçuluk çalışmalarınızı gözünüzün önüne getirerek kendinizi hazırlayınız. Başka konulara takılmayınız. Sanki dünyada okçuluktan başka bir şey yokmuş gibi yalnız okçuluğu düşünün.
Sayfa 51 - Yol
Samurayların zihniyetlerinin en saf simgesi olarak kiraz çiçeğini seçmiş olmaları sırf bir rastlantı değildir; nasıl ki, kiraz çiçeğinin yaprağı sabah güneşinin ışığında çözülürse ve sevinçten parıldayarak toprağa kayarsa, ölümden korkmayan da, sessiz ve içinde hareketsiz kalarak kendini varlığından kurtarabilir.
Reklam
Okçuluk kişinin en derin, en gizli köşelerine dek kendi kendisiyle hesaplaşmasına yol açar.
Sayfa 83 - Yol YayıncılıkKitabı okudu
En çok üzerinde durduğu konuysa yapmacık olmayan, yapılmadan yapılan sanattı. “Okçu en olgun duruma geldiğinde, artık tavşanın boynuzu ve kaplumbağanın tüyüyle ok atabilir. Yay ve ok olmadan tam ortayı vurabilir. İşte o kişi gerçek anlamda ustadır, yapılmadan yapılanın ustasıdır. Yapılmadan yapılanla, hem ustadır hem usta değildir. Bu dönemeçte okçuluk devinmeden devinmeye, dans etmeden dans etmeye, yani Zen’e dönüşür.”
Sayfa 82 - Yol YayıncılıkKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
113 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Zen’i öğrenebilmek için Japonya’ya giden felsefe profesörünün aldığı okçuluk (Kyudo) eğitimi süreçlerini okuyoruz Zen ve Okçuluk’ta. Eseri yazmaktaki amacının, “Zen’in ne olduğunu ve damgasını vurduğu sanatlara nasıl yansıdığını göstermek” olduğunu açıklıyor Yazar Eugen Herrigel. Japonya’nın en büyük okçuluk ustalarından Kenzo Awa’dan aldığı altı yılı aşkın okçuluk eğitiminin sonunda, ustalık mertebesine ulaştığında aslında “Yüz fersah giden, doksanını yarıya saysın” Japon atasözünde de ifade edildiği gibi sürecin dik bir yokuş olduğunu anlıyor. “Yapmacık olmayan sanatın yapılmadan yapılan sanat olduğu”alâmetifarikasına varan Herrigel, aynı zamanda okçuluk geleneğine ilişkin bir de inceleme yazısı paylaşıyor okurla. Konusu ve öğretisi itibariyle ilgimi çeken bu eserde anlatımın uzun cümleler içermesi eleştireceğim husustur. Konu bağlamından kopmamak için zaman zaman molalar vererek sindirme ihtiyacı hissettim. Merak edenler için şimdiden iyi okumalar diliyorum.
Zen ve Okçuluk
Zen ve Okçuluk
Eugene Herrigel
Eugene Herrigel
Zen ve Okçuluk
Zen ve OkçulukEugene Herrigel · Yol · 199386 okunma
67 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir kişi kendini unuttuğu zaman gerçek benliğini bulabilir. Ok atmanın üstadı olmanın yolu; hem nişancı, hem hedef, hem ok hem de yay olmaktır. Tüm gerçekliğin özünde ölümlü olduğunu kabullenme ve doğayla bir olmak gelir. Ustalaşmak için insan önce usta olmak kavramını unutmalıdır. Bir sanatta ya da işte iyi olmanın ilk koşulu egoyu öldürmek, toplumu ve başkalarını silmektir. Yapman gereken sadece doğru nefes almak , doğru pozisyon almak ve sadece amaçsızca sürekli alıştırma yapmaktır. ta ki bir kendiliğin olduğunu unutup yaptığın şeyle bütünleşene kadar. İşte zen budur. Benim bu kitaptan anladıklarım bunlar.
Yay ile Ok Atış Sanatında Zen
Yay ile Ok Atış Sanatında ZenEugene Herrigel · Ruh ve Madde Yayınları · 013 okunma
113 syf.
4/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Okunmasa da olur denilen cinsten bir kitaptı. Bir kaç bilgi edindim, zen, okçuluk, Budizm vs, vs, bu da kazancım olsun. Girişteki Osmanlı dönemine ait okçuluk hakkındaki bilgilerin kitapla ne alakası vardı, anlamadım gitti.
Zen ve Okçuluk
Zen ve OkçulukEugene Herrigel · Yol · 199386 okunma