Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fahrettin Altay

Fahrettin Altay10 Yıl Savaş ve Sonrası 1912-1922 yazarı
Yazar
9.1/10
12 Kişi
47
Okunma
12
Beğeni
1.854
Görüntülenme

Hakkında

Orgeneral Fahrettin Altay, 24 Aralık 1880 tarihinde (Emekli Sandığı kayıtlarında Rumî 1296- Hicrî 1298 şeklinde tarih düşülmüştür.) İşkodra’da dünyaya gelmiştir. Bazı kaynaklarda doğum yeri İzmir olarak kaydedilmiştir. Ancak emekli sandığı dosyasında bulunan “Safahat Cetveli”nde ve “Vukuatlı Nüfus Kayıtları”nda doğum yeri İşkodra olarak belirtilmiştir. Ailesi Fahrettin Bey’in doğumundan sonra İzmir’e gelmiş olmalıdır. Babası Piyade Albay İzmirli İsmail Bey’dir. Babasının ailesi İzmir/Urla’da yaşamıştır. Dolayısıyla Fahrettin Altay İzmirlidir. Babası İsmail Bey Bursa Askeri Lisesi mezunudur. Mekteb-i Harbiye’yi 1869’da bitirerek Piyade teğmeni olmuştur. Harbiye Nazırı’nın yaverliğini yapmıştır. 30 Ağustos 1926’da orgeneral, ardından 22 Kasım 1933’te de I. Ordu Komutanı olmuştur. 17 Aralık 1943’te Yüksek Askeri Şura üyeliğine atanmıştır. 14 Temmuz 1945 tarihinde de yaş haddinden emekliye ayrılmıştır. Askeri hayatında on yıl 2. Ordu, on yıl da 1. Ordu komutanlığı yapmıştır. 11 Temmuz 1945 tarih ve 19519 sayılı Cumhurbaşkanı İsmet İnönü imzalı kararname ile 14 Temmuz’dan geçerli olmak üzere emekliye sevk edilmiştir. Böylece toplam 48 sene 4 ay 12 gün fiili hizmetten sonra askerlikteki hizmeti sona ermiştir. İstanbul Emirgân’daki evinde gece kalp yetmezliğinden 26 Ekim 1974 Cumartesi günü 94 yaşında vefat etmiştir. Cenazesi, Şişli Camii’nde 28 Ekim Pazartesi kılınan namazdan sonra askerî merasimle Aşiyan’daki aile mezarlığına defnedilmiştir. Yıllar sonra Aşiyan Mezarlığı’ndaki naşı 25 Ekim 1988’de Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir. © ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/fahrettin...
Unvan:
Asker
Doğum:
İşkodra, 12 Ocak 1880
Ölüm:
Emirgan, 26 Ekim 1974

Okurlar

12 okur beğendi.
47 okur okudu.
4 okur okuyor.
61 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Burada şunu belirtmek isterim ki, birkaç bin Yunan askeri esir olarak elimize geçtiği ve onlara karşı bütün askerde tarif edilmez bir hınç olduğu halde ne bunlara ne de Rum ahaliye hiçbir kötülük yapılmamıştı. Evet, istilacılara karşı hınç büyüktü. Çünkü yakmış, yıkmış ve masum halkımızı insafsızca katletmişlerdi. Ne var ki, biz Türkler barbar bir ordu değildik. Vatanımızı ve şerefimizi kurtarmak için savaşmıştık. Kılıç bizim elimizde gerçekten yaman bir savaş aracı olmuştur. Ama onu silahsız insanlara asla kaldırmamışızdır.”
Sayfa 344Kitabı okudu
Tarih boyunca araplar, hiç bir zaman Türk milletini yanıltmıyor.
NARA BURNU na yaklaştığımız zaman Kabatepe ilerisinde havada bir düşman balonu QUlN ElZABETH zırhlısına bağlı duruyordu. Bunun verdiği işaretle gemi Boğaz a aşırtma ateş ediyor. Kendimize Çanakkale ye giden bir yolcu vapuru süsü verdik. Biraz sonra sağa dönerek ECEABAT tepelerinin altında KlLYA iskelesine yanaş­tık. Süratle gemiden çıktık. Maltepede kolordu karargâhı kuruldu ve etrafla telefon irtibatı sağlandı. ARIBURNU önlerinde deniz yüzlerce gemiyle örtülmüştü. Top sesleri aralıksız devam ediyordu. Aramızdaki vadi cepheden gelen yaralılarla dolmaya başladı. İlerimizdeki yetmiş ikinci ARAP alayının çadırlı ordugâhında alaydan kaçan bir çok arap erlerin çadırlarda saklandıklarını ve NARGİLE İÇMEKTE olduklarını gördük. Bunları toplayarak cepheye gönderdik- Seddülbahir den aldığımız haberde düşmanın kıyıda batırılan OKLAND vapurunun güvertesinin bir iki manga askerimizin ateşi altında ölülerle dolu olduğunun görüldüğü ve kumsallarda DENİZ KIYISININ DÜŞMANIN KANI ile KIZARDIĞI savaşın şiddetle devam ettiği bildiriliyordu.
Sayfa 90 - İnsel YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlılar’dan önce Selçuk Türk Devleti’nin Merkezi olmak dalayısı ile Konya tarihi bir yerdir.Bu bölgenin halkı eski Türk kahramanlarının torunlarıdır.Bin yıla yakın zamandır onların yurdudur.
Sayfa 200Kitabı okudu
Atatürk'e hususi bir toplantıda niçin evlenmediğini soruyorlar, o da şu cevabı veriyor; "Evli olmak millet ve memleket lehinde icabında büyük fedakarlıklar göze almayı kayıtlar, zincirler insanın yerine göre enerjisini kırar. Ben mücadele adamıyım, hiçbir kayıt altına girmemek isterim..." Kendisi ile beraber işe başlayan arkadaşları Kazım (Karabekir), Ali Fuat (Cebesoy), Refet (Bele), Rauf (Orbay) ve bir çok maiyeti hep bekardı. Viran olası hanede evladı ayal yoktu.
Sayfa 187 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Bu vatan binlerce mihnet, binlerce şehit ve sayısız savaşların neticesinde elde edilmiş bir idealdir. Sevgili yeni yetişen Türk nesilleri. Onu seviniz. Hem de pek çok seviniz. En büyük idealiniz vatan olmalıdır."
Fahrettin Altay
Fahrettin Altay

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
544 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Rapor ve Anılar
Fahrettin Paşa'nın bütün notları bir araya toplanıp bir Kitap halinde yer bulmuş. Okuyacaklarınız Kendi hayatından az çok Bilgi vermektedir. Bir yandan da Askeri Rapor şeklinde Birinci Cihan Harbini ve Kurtuluş Savaşını yazması. Tabi Mustafa Kemal Paşa'ya da pek çok olmasa da yer vermiş. Bunlardan en önemli olanlardan Mustafa Kemal Paşa'nın Cankaya Sarayında 11 Gün boyunca Misafirlik etmiş ve orada görmüş ve yaşamış olduğu anılarınıda aktarmakta.
On Yıl Savaş ve Sonrası (1912 - 1922)
On Yıl Savaş ve Sonrası (1912 - 1922)Fahrettin Altay · İş Bankası Kültür Yayınları · 202245 okunma
544 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Eser, yazarı tarafından 1902 ile başlatılarak 2. Cihan Harbi'ne kadar devam etmektedir. Abdülhamid'in istibdad devri, İkinci Meşrutiyet'in İlanı, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Harbi ve sonrasında ki Milli Mücadele dönemi... Bu saydıklarımı detaylıca okuyabiliyoruz. Fakat 1923 sonrasından itibaren detaysız bilgiler ile 1940'lara kadar geliyor. 1908-1922 yılları arasındaki olayları inceleyenler için önemli bir hatırat olduğunu söyleyebilirim. Eser içinde ilginç anlarında kayıt edildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat 1922 sonrasın için aynı şeyleri söylemek çok zor yapılan yenilikler, 30'lu yıllar detay noktasında çok zayıf kalmış.
10 Yıl Savaş ve Sonrası 1912-1922
10 Yıl Savaş ve Sonrası 1912-1922Fahrettin Altay · İnsel Yayınları · 197045 okunma
544 syf.
9/10 puan verdi
Fahrettin Altay paşanın okul günlerinden emekliliğine kadar başından geçenleri detaya boğmadan aktardığı en kapsamlı kitap. Atatürk hakkında geçen detay bilgiler güzeldi.
On Yıl Savaş ve Sonrası (1912 - 1922)
On Yıl Savaş ve Sonrası (1912 - 1922)Fahrettin Altay · İş Bankası Kültür Yayınları · 202245 okunma