Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faik Tonguç

7.3/10
9 Kişi
38
Okunma
2
Beğeni
996
Görüntülenme

Hakkında

Faik Tonguç (1889-1968), Çorum’da doğdu. Mülkiye Mektebi’ni bitirdikten sonra, ailesi onu dil eğitimi için Fransa ve İngiltere’ye gönderdi. İngiltere’deki öğrenciliği sırasında Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine yurda dönüp savaşa katıldı. Cephede ve esir kampında geçen dört yılının anılarını Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın Anıları kitabında topladı.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Çorum, 1889

Okurlar

2 okur beğendi.
38 okur okudu.
2 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Doğru sözler susmuş, ikiyüzlüler, dalkavukların sesleri her şeyden daha çok yükselmiş; ilim, fen, hiçe sayılmış, maceracılar iktidara geçmiştir. Neticede Türklüğün büyük Kafkas Ordusu bu hataları canıyla ödemiştir." Aziz Samih
Doğru, Doğru!
Bu kadar yaşama kudret ve kabiliyetine sahip olan bu halk, neden hâlâ büyük çoğunlukla Ortaçağ hayatını yaşamaktan kurtulamıyor? Zekâsı, enerjisi, başka milletlerden hiç de aşağı olmadığı halde, neden medeni milletler seviyesine yükselemiyor? Bu perişanlık, sefalet neden devam edip gidiyor? Merhum hocamız Babanzade'nin derslerinde sık sık tekrar ettiği ''Her millet layık olduğu hükümeti bulur'' vecizesi doğru mudur?
Sayfa 354Kitabı okudu
Reklam
"ölüler...insan eti yiyerek domuz gibi olmuş köpeğin korkunç bakışları,insanın duygularını düşüncelerini felce uğratacak ve yaşadıkça hafızasından silinmeyecek hatıralar..."
"O sırada savaş başlamış, resmi bildiriler Sarıkamış ve Kars'tan söz ediyorlardı. Turan'ın fethine yetişemeyeceğimizden endişe ediyorduk..."
"İstanbul' da bir "sanki yedim" camisi varmış. Fakir dervişin biri eline geçen üç beş kuruşu "Sanki Yedim" diyerek nefsini birçok yiyecekten mahrum bırakıp, parasını bir küpçüğe atarmış. Böylelikle senelerce topladığı parayla bir cami yaptırmış. Adını da "Sanki Yedim" koymuş."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
359 syf.
3/10 puan verdi
Hatıra Değil Deneme
Anı kitabından ziyade bir deneme kitabı olmuş. Bu tür dönem kitaplarını okumayı sevmişimdir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşananları ilk ağızdan dinlemek benim için hep etkileyici olmuştur. Ancak bu kitapta askerimizin daha çok bazı konularda kişisel görüşleri ön plana çıkıyor. Özellikle dini konulardaki görüşleri ise kabul edilemez. Hiçkimsenin inancı beni ilgilendirmez; inanır veya inanmazsın ama İslam dininin var olan gerçeklerini kendince yorumlayıp hele de karşındakini aşılamayı kabul edemem. Kitabın çoğunda dini duyguları ağır basan insanlar için sürekli "yobaz , cahil , geri kafalı " gibi hakaretler mevcuttur. Dediğim gibi din hassas bir konudur. Alaya, şakaya, dalgaya kesinlikle yer yoktur. Bana göre mantığıyla da yorumlanamaz. Tabiki bu vatan için canını hiçe sayan atalarımızdan Allah razı olsun onları rahmetle anıyorum. Bu benim yorumum. Kitabı okuduğunuz takdirde beni daha iyi anlayacaksınız.
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın Anıları
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın AnılarıFaik Tonguç · İş Bankası Kültür Yayınları · 199938 okunma
396 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Bu kitapta, Mülkiye Mektebi mezunu bir gencin Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşadıkları anlatılıyor. Büyük bir bölümü cephede günü gününe tutulmuş notlardan oluşmaktadır. Eserde Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun Doğu Cephesi'ndeki küçük bir birliğinden söz edilmektedir. Yazarın ifadesine göre; "Bana öyle geliyor ki, bu küçük birliğin çektiklerini, birlikle bizim çektiklerimizi, bu hayatı yaşayanlar kadar kimse takdir edemez ve anlatamaz. Bu zor şartlar altında nasıl hayatta kalabildik, ona şaşıyorum. Savaş ve esirlik beni o kadar dayanıklı hale getirmişti ki ilk günlerde geçirdiğim ateşli hummanın dışında hiçbir hastalık görmedim. Erzurum dağlarında kışın çadır bile bulamayarak karların üzerinde yattık. Sefalet, açlık çektik. Nezle bile olduğumu hatırlamıyorum." demektedir. Yazar hatıralarının son bölümünde ise ülkenin içinde bulunduğu zor şartlardan kurtulabilmesi için yapılması gerekenleri ifade etmektedir. Yazara göre, esaslı değişmez bir programla, önce köylüyü öküz ve eşekle arkadaşlık etmekten kurtarıp, her köylü ailesine bir çift at temin edilirse, ağır hareket eden öküzden, seri ve çalak olan ata ayağını uydurmak zorunda kalacak olan köylünün hareketinde ve ruhsal durumunda büyük değişim olacaktır. Pulluk ve atla yapacağı ziraat sayesinde, köylünün üretimi bollaşmış olacaktır.
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın Anıları
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın AnılarıFaik Tonguç · İş Bankası Kültür Yayınları · 199938 okunma
396 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Yazarın yobaz hocalar yüzünden bazı dini görüşlerini paylaşmasını gereksiz bulsam da dönemin atmosferini hissettirmesi yönüyle çok değerli bir kitap diyebilirim. Mutlaka okunmalı diye düşünüyorum.
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın Anıları
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın AnılarıFaik Tonguç · İş Bankası Kültür Yayınları · 199938 okunma