Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fikret Şenses

Yoksulluk - Küreselleşmenin Öteki Yüzü yazarı
Yazar
Derleyen
9.3/10
11 Kişi
44
Okunma
9
Beğeni
2.018
Görüntülenme

Hakkında

Fikret Şenses, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini İngiltere’de sırasıyla Warwick, Lancaster ve Londra Üniversitesi’nde (London School of Economics) tamamladı. 1987-88 ders yılında Harvard Üniversitesi’nde, Eylül 1989’da İngiltere’de Institute of Development Studies’de, Temmuz-Ekim 1990 döneminde Tokyo’da Institute of Developing Economies’de, Mart-Ağustos 1997 döneminde Fulbright bursiyeri olarak Columbia Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. 1980 yılında ODTÜ İktisat Bölümü’ne katılan Fikret Şenses 1985 yılında doçent, 1991 yılında profesör oldu; 1983-87 yılları arasında ODTÜ Gelişme Dergisi editörlüğü, 1991-92 döneminde ODTÜ İktisat Bölümü Başkanlığı, 2010-2014 döneminde ODTÜ Senatosü üyeliği görevlerini üstlendi. 2005-2009 döneminde Yüksek Öğretim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Üniversitelerarası Kurul Etik Komisyonu’nda ve Türkiye Bilimler Akademisi’nin çeşitli komisyonlarında 2010 öncesinde uzun yıllar görev aldı. Gelişme Ekonomisi, Sanayileşme, İstikrar Politikaları, İşgücü Piyasaları, Yoksulluk, Gelir Dağılımı ve İktisat Eğitimi konularında yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli yayınları bulunuyor. Mayıs 2014’te emekli olan Şenses aynı bölümde lisansüstü dersleri vermeye devam ediyor.
Unvan:
Prof. Dr.

Okurlar

9 okur beğendi.
44 okur okudu.
9 okur okuyor.
78 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Kadınların işgücüne katılma oranlarının düşük olması, görece düşük ücretli işlerde çalışmaları, işgücü piyasasında ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaları gibi unsurlar, yoksulluk oranının görece yüksek olduğu reisleri kadın olan hanehalklarının sayısındaki önemli artışla birleşerek yoksulluğun feminize olma (kadınlaşma) eğilimini artırdı.”
Sayfa 142 - İletişim Yayınları, “Temel Yoksulluk Eğilimleri ve Yoksulluk Profili: Hanehalkı Özellikleri”, “Azam ve Redmon, 1993”
Reklam
Say Yasası (Mahreçler Yasası/Piyasalar Yasası)
'Her arz kendi talebini yaratır' ne demek? Üretim sürecinin sonunda yalnızca mal ve hizmetler üretilmiş ve piyasaya arz edilmiş olmaz, aynı zamanda üretim faktörlerine de (yani emeğe sermayeye ve toprağa) gelir yaratılmış olur. Başka bir deyişle, üretim bir yandan arz edilecek mal ve hizmetleri ortaya çıkarırken, diğer yandan da bu mal ve hizmetlerin talep edilmesini ve satın alınmasını sağlayacak gelirleri de yaratır. Üretimle birlikte kazanılan ücret, kâr ve kira gibi başat gelirlerin toplamı —devletin piyasaya müdahale etmediği bir serbest piyasa düzeninde, arz ve talebin kendi aralarındaki etkileşim dinamikleri uyarınca— üretilen mal ve hizmetlerin toplam değerine eşit olur.
Sayfa 64 - İletişim Yayınları
Çünkü her seçim bir fedakârlıktır. İnsan istediğini seçerken, neleri feda ettiğini de düşünmelidir...
Nasuh MahrukiKitabı okudu
Marx
"Bir köylü kulübesinde, bir saraydakinden farklı düşünülür."
Kökenleri Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine uzanan bu 'dış-borç-öncülüğünde-büyüme' yaklaşımının tek istisnası genelde ekonomide "kendi yağıyla kavrulma" yaklaşımının geçerli olduğu 1923-45 dönemidir.
Sayfa 281Kitabı okudu
Ah ne günler, günler daha Yaşanacak,hem de doya doya
Fikret Şenses
Fikret Şenses
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
9/10 puan verdi
Fikret Şenses'in iktisatla ilgilenen veya iktisat öğrencisi olan öğrencilere büyük yardımı diye adlandırabiliriz kitabı.. Veli nimet gibi birşey. Iktisat geniş kapsamlı bir bilim dalı olup binlerce kola ayrılmışken neredeyse A dan Z ye herşeyi oldukça yalın bir dille, dönemsel verilerle ve örneklerle açıklayarak okuyucularının, meraklılarının önüne sıcacık servis etmiş. Aynı zamanda geleneksel konseptleri eleştirel bir bakış acısıyla da geliştirmiş. Eğer iktisada ilgi duyuyorsanız sizin için tam teşekküllü bir yol gösterici olurken,iktisat öğrencilerinin elinin altında mutlaka olması gereken kitaplardan..
İktisada Giriş
İktisada GirişFikret Şenses · İletişim Yayıncılık · 201715 okunma
360 syf.
9/10 puan verdi
Yoksulluğun Paradoksu!
Kitap; yoksulluğun, neoliberal söylemlerle önemsizleştirildiği fakat buna karşın da yine aynı neoliberal söylemlerle körüklendiği durumları tasvir etmektedir.
Yoksulluk - Küreselleşmenin Öteki Yüzü
Yoksulluk - Küreselleşmenin Öteki YüzüFikret Şenses · İletişim Yayınları · 200224 okunma
360 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Küreselleşmenin Öteki Yüzü: Yoksulluk - Fikret Şenses
Yazardan dinleyelim: ''...Bu amaç doğrultusunda kitap, yoksulluk çalışmalarının temel bulgularını eleştirel bir gözle inceleme, ülkemizde artmasını beklediğimiz yoksulluk araştırmaları için bir altyapı oluşturma ve bu çok karmaşık konuyu belli başlı bütün yönleriyle ve küresel bir bütünlük içinde kapsamlı bir biçimde ele alan temel bir başvuru kitabı ortaya koyma çabasına dayanıyor...'' Puanım;9/10. Sosyologların ve siyaset-bilimcilerin okumasını tavsiye ederim.
Yoksulluk - Küreselleşmenin Öteki Yüzü
Yoksulluk - Küreselleşmenin Öteki YüzüFikret Şenses · İletişim Yayınları · 200224 okunma