Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Francisco J. Ayala

Francisco J. AyalaBen Maymun muyum? yazarı
Yazar
7.8/10
79 Kişi
242
Okunma
9
Beğeni
1.884
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Francisco José Ayala Pereda
Unvan:
Biyolog, Genetikçi, Profesör, Yazar
Doğum:
Madrid, İspanya, 12 Mart 1934

Okurlar

9 okur beğendi.
242 okur okudu.
3 okur okuyor.
160 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
X kromozomunun birinde hemofili mutasyo­nu olan kadınlar bu hastalığa yakalanmaz, ama hemofili mutasyonu olan X kromozomunu miras alan oğullarına aktarır (ortalama yüzde 50 oranında). Kraliçe Victoria'nın X kromozomlarından birinde yaşanan hemofili mutas­yonu, onun kızları ve kızlarının kızları aracılığıyla Rus, İspanyol ve Avrupa'daki diğer kraliyet ailelerine aktarıl­mıştı. Örneğin, Rusya Çarı Il. Nikola'nın tek oğlu olan Çareviç Aleksis hemofiliyi Kraliçe Victoria'nın torunu olan annesi Aleksandra'dan miras almıştı. İspanyol tahtının varisi olan Prens Alfonso da bu hastalığı, yine Victoria'nın torunu olan Kraliçe Ena'dan (Kral XIII. Alfonso'nun karısı) almıştı. Siyaset tarihçileri, tahtın varislerindeki hemofili­nin iki kraliyet ailesinin düşüşünün nedenlerinden biri olduğuna inanıyor.
Anatomik açıdan bakarak, modern insanların yaklaşık 200 ila 150 bin yıl kadar önce Afrika'da evrilip, sonunda diğer hominidlerin yerini alarak dünyanın geri kalanına yerleştiğini söyleyebiliyoruz.
Reklam
Birçok insan (başta ABD'de olmak üzere, pek çok yerde) evrim kuramının tartışmalı olduğunu düşünüyor. Ömrüm boyunca evrimi açıklayan süreçleri ve kanıtları in­celemiş bir genetikçi ve evrimci olarak, bu algıyı şaşırtıcı buluyorum. İnsanlar da dahil bütün organizmaların ken­dilerinden çok farklı atalardan evrildiği düşüncesi tartış­maya yer bırakmayacak kadar açıktır. Bilimciler diğer doğ­rulanmış bilimsel kuramlardan (mesela dünyanın güneşin etrafında dönmesi, galaksilerin genişlemesi, atom kuramı ya da genetikteki biyolojik kalıtım kuramı) ne kadar emin­lerse, organizmaların evriminden de o kadar emindir.
Ben bir primatım. Maymunlar da primattır, ama insan­lar maymun değildir. Primat kategorisi maymunları, kuyruksuz maymunları ve insanları içerir. İnsanlar tü­reyiş bakımından maymunlardan çok, kuyruksuz may­munlara yakındır. Kuyruksuz maymunlar, deyim yerindeyse, bizim birinci göbekten akrabalarımızken, may­munlar ikinci ya da üçüncü göbekten akrabalarımızdır. Kuyruksuz maymunlardan bize en yakın olan şempan­zelerdir, sonra goriller, daha sonra da orangutanlar gelir. İnsan soyu ile şempanze soyu arasında yaklaşık 6-7 mil­yon yıl fark vardır. Biz bu bilgileri üç kanaldan biliyoruz: İnsanlar dahil olmak üzere canlı primatların karşılaştırıl­masıyla; geçmişte yaşamış primatların fosil kalıntılarının keşfedilip araştırılmasıyla; DNA'larının, proteinlerinin ve diğer moleküllerinin karşılaştırılmasıyla.
Günah, özgür iradenin bir sonucudur; madalyonun öbür yüzündeyse erdem vardır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
·
Puan vermedi
hayatın 'ilkel çorbadan' nasıl başlayabileceğini bilmek istediniz mi?
Ya da neden Evrim Teorisi'nin bazı kısımları teori, bazı kısımları gerçektir? Belki de DNA haritalamasının insan ve hayvan soylarını yukarıda bahsedilen "çorbaya" kadar nasıl izleyebileceğiyle daha çok ilgileniyorsunuzdur. 6 bölüm var, bunlardan ilki yazarın "Ben bir primatım" demesiyle başlayıp oradan devam ediyor. Açıklamalar açıkça ifade edilmiştir, ancak DNA'nın çeşitli bileşenlerinin vb. daha fazla açıklanmasını isterdim. 3. bölümün sonunda, bitkilerin evrimi, fosiller ve homo sapiens'in dünyadaki dağılımı gibi şeyleri ele alan birkaç yararlı diyagram vardır. Bilmediğim bir şey yoktu; Okudum çünkü tanınmış bir bilim adamı olan Ayala'nın oldukça iyi, açık ve eğlenceli bir şekilde yaptığı konuları nasıl açıkladığını merak ediyordum. "Bir günde okunan ve ömür boyu cevaplar veren bir eser" olan bir kitaptır. iyi okumalar
Ben Maymun muyum?
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 2014150 okunma
·
Puan vermedi
Kitap kısaca evrimin kuram ve olgu olduğuna dair çeşitli argümanlar getirerek ispatlamayi ele alıyor . Kitaba ismini veren maymun meselesi de ele alınan bir evrim kuramidir ve yazar biyolojik,tarihi,fizik,kimya vb. Disiplinler ile bilimin ışığında delillerini ortaya koymaktadır . Kitabın son kısmında da Hristiyanların kutsal kitaplarınin tutarsızlığıni dile getiren yazar hristiyan ilahiyatçılarinin da evrimi kabul ettiğini belirtir spoiler verdim kusura bakmayın iyi okumalar diliyorum
Ben Maymun muyum?
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Fol Kitap · 2021150 okunma
220 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitap için kullanım kılavuzu demek çok büyük hata olur fikrimce. Evrimin temel mekanizmalarını anlayabilmek için Çağrı Mert Bakırcı'nın kitaplarını okumanızı, devamında Yuval Noah Harari'nin Homo Sapiens'ini okuyup en son Darwin'in Türlerin Kökeni'ni okumanızı öneriyorum. Bu kitap, doğal seçilim, kitlesel tükenme gibi temel mekanizmaları anlatmak yerine kromozomlar, DNA, RNA, proteinler gibi konulara değinmiş. Elbette bunlar da önemli konular fakat evrimin ne olduğunu bilmeyen insana kılavuz olarak bunu verirseniz o insan kafayı yer. Moleküler evrim, hayat ağacı, fosil kayıtları, kayıp halka gibi konuları güzel işlemiş, evet. Ama yine de kılavuz olarak gösterilemeyecek derecede derine inmiş ve karışık bir kitap.
Evrim
EvrimFrancisco J. Ayala · Aylak Kitap · 201492 okunma