Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

François Fenelon

François FenelonKızların Eğitimi yazarı
Yazar
8.6/10
8 Kişi
29
Okunma
9
Beğeni
1.790
Görüntülenme

Hakkında

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Adventures de Telemaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır. Köklü ama yoksul düşmüş soylu bir ailenin çocuğu olan François de Salignacde La Mothe-Fenelon. Cahors’da öğrenim gördükten sonra Paris’te Plessis Koleji’nde din eğitimi yaptı; 1675’te rahipliğe atandı, 1678’de Nouvelles Catholiques (Yeni Katolikler)’in müdürü oldu. Beauvillier dükünün ve Bossuet’nin aracılığıyla Bourgogne dükünün eğitimiyle görevlendirildi (1689) ve geçinilmesi güç bir çocuk olan dükün yaramazlıklarını dizginlemeyi başardı. Aynı zamanda bu bölgede bulunan Protestanların Katolikliğe dönmelerini sağlaması ve Paris’te vaiz olarak oynadığı rolün sonucunda kendisini tanıtan Fenelon, XIV. Louis tarafından torunlarına öğretmen olarak seçilmiştir. Bu görevi süresince süresinde birkaç yapıt yazdı. Bunların en sevilenleri Fables (Masallar, 1734), Dialogues des Morts (Ölüler Arasında Konuşmalar, 1700-1712) ile Les Aventures de Télémaque’dır (Telemakhos’un Serüvenleri, 1699). Bir gezi ve aşk romanı olan bu kitap, akıl ve mantıkla yönetilen örnek bir krallığın tablosunu çizer ve buradan savaş, zorbalık ve lüksün kovulduğunu anlatır. Eser, XIV. Louis’nin yönetimiyle ilgili sert bir eleştiri olarak kabul edildiğinden yasaklanır. 1693 yılında Fransız Akademisine üye seçildi. Fénelon dini bir tartışma nedeniyle kralın gözünden düştü ve 1695’te Cambrai başpiskoposluğuna atanarak Paris’ten uzaklaştırıldı. Çağdaşlarını büyük ölçüde etkilemiş olan bu ince ruhlu soylunun yaşamındaki en acı olaylardan biri, gözbebeği sayılan Bourgogne dükü­nün ölümü oldu (1712). Fénelon bu olaydan sonra, büyük bir içtenlikle değiştirmek istediği dünyadan bütü­nüyle el etek çekti. Fénelon birçok eserinin yanı sıra, Traite de L’education des Filles’i (Kız­ların Eğitimi İçin İnceleme, 1687) isimli eseriyle genç kızların eğitimiyle aşağı yukarı hiç ilgilenilmeyen bir dönemde bu konuda eser kaleme almış ve ilerde evlerinin hanımları olacak ve kendi çocukla­rını yetiştirecek bireyler olarak gör­düğü genç kızların, yaşam boyunca üstlenecekleri görevlere hazırlanma­ları gerektiğini söylemiştir. Ona göre, genç kızlara akıl yürütme becerisi ve gerçek duygusu kazandırılmalı, ama bu yapılırken çocuk doğası üstünde gereğinden çok baskı uygulanma­malı, tersine tatlı ve yumuşak bir tutumla yaşam bilgisi dersleri verilmelidir. Fénelon’un Télèmaque adlı eserini 1862’de Yusuf Kâmil Paşa dilimize çevirmiştir.
Tam adı:
François de Salignac de la Mothe-Fénelon
Unvan:
Katolik başpiskoposu, İlahiyatçı, Şair ve Yazar
Doğum:
Sainte-Mondane, Fransa, 6 Ağustos 1651
Ölüm:
Cambrai, Fransa, 7 Ocak 1715

Okurlar

9 okur beğendi.
29 okur okudu.
2 okur okuyor.
70 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kendi ihtirasları ve yöneticilerin yaptıkları şeyler yüzünden, toplumsal yaşama katılan genç insanlar yavaş yavaş duygusuzlaşırlar.
Çocuğa her zaman iyi bildiğiniz şu şeyi hissettirmelisiniz: "Sabrınızdan başka hiçbir şey ona daha iyisini göstermeyecektir."
Reklam
Kralların en akıllıları bile çoğu zaman aldatılırlar. Hilekar ve menfaat düşkünü adamlar onların etrafını sararlar. İyiler ne yaranmayı ne de dalkavukluğu bilmedikleri için bir kenara çekilip fark edilmeyi beklerler, hükümdarlar ise fark etmeyi bilmezler; kötüler, aksine, cüretkar ve aldatıcı olurlar, hemen sokulup hoşa gitmeyi bilirler, hislerini gizlemekte ustadırlar ve hüküm süren kimsenin ihtiraslarını tatmin etmek yolunda şeref ve vicdana aykırı her şeyi yapmaya hazırdırlar.
“Korku,ağır hastalıklarda kullanılan ağır ilaçlara benzer”
Sayfa 43 - Muhayyel YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Çocuğun disiplinsiz veya düşük zekalı insanlar tarafından pohpohlanmasına asla müsaade etmeyin.
Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir.
François Fenelon
François Fenelon
Şunu itiraf etmek gerekiyor ki eğitimin en meşakkatli sorunu hassasiyetten yoksun çocukları yetiştirmeye çalışmaktır... bütün düşünceleri dalgınlıktan ibarettir... dinlerler ama hiçbir şey hissetmezler.
François Fenelon
François Fenelon
Reklam
"Bütün savaşlar iç savaştır çünkü bütün insanlar kardeştir. Her kişi; insan ırkına, doğduğu ülkeye olan borcundan sonsuz daha fazla borçludur."
François Fenelon
François Fenelon

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok