Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Franz Boas

Franz BoasAntropoloji ve Modern Yaşam yazarı
Yazar
8.9/10
7 Kişi
34
Okunma
16
Beğeni
1.389
Görüntülenme

Hakkında

Varlıklı bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak doğan Boas, Heidelberg, Bonn ve Kiel Üniversitelerinde fizik, matematik ve coğrafya eğitimi gördü. 1881 yılında Kiel Üniversitesi'nde deniz suyunun rengi üzerinde doktorasını sundu. Daha sonraları etnolojiye merak salan Boas 1882'de Berlin Antropoloji Derneği'nde Adolf Bastian ve Rudolf Virchow gibi isimlerle ilişki kurdu ve Virchow ile birlikte antropometri üzerine çalışmaya başladı. 1883'te Eskimoları incelemek üzere Baffin Adası'na bir yıl sürecek bir gezintiye çıktı. Geri döndüğünde ilk olarak Berlin Kraliyet Etnografya Müzesinde, daha sonra doçent olarak Berlin Üniversitesi'nde görev yaptı. Bu görevi sırasında Kuzey Amerika'nın kuzeybatı kıyılarında yaşayan Kızılderililer arasında yeni bir araştırmaya başladı.Dünyanın bu bölgesi yaşamının sonuna kadar Boas'ın başlıca araştırma odağı olmuş, bu yöre ve insanları hakkında çeşitli yapıtlar vermiştir. 19. yüzyılda Almanya'nın siyasal koşulları ve özellikle de Yahudilere yöneltilen kısıtlamalar, Boas'ın 1887'de ABD'ye yerleşmesine yol açtı. Amerikada bulunduğu süre içerisinde New York'da Bilim dergisinde, Clark Üniversitesi'nde antropoloji profesörü ve Chicago Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1896'da Columbia Üniversitesi'ne geçen Boas 1937'deki emekliliğine kadar burada çalıştı. Boas'ın önderliğinde Columbia Üniversitesi Antropoloji bölümü, Antropolojinin dünya çapında bir merkezi konumuna geldi. Boas'ın öğrencileri arasında Alfred Kroeber, Robert Lowie, Edward Sapir, Ruth Benedict ve Margaret Mead gibi önemli antropologlar sayılabilir. Liberal ve ilerici olarak bilinen Boas, ırkçılık aleyhinde bir konferans verirken geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi.
Tam adı:
Franz Uri Boas
Unvan:
Dilbilimci ve etnolog
Doğum:
Minden, Almanya, 9 Temmuz 1858
Ölüm:
New York, ABD, 21 Aralık 1942

Okurlar

16 okur beğendi.
34 okur okudu.
4 okur okuyor.
89 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ne kan bağı ne de dil birliği tek başına bir milleti oluşturur. Milleti meydana getiren şey gündelik alışkanlıklarımızı somutlaştıran duygusal yaşantılarımızdır; bunda her bireyin kendi faaliyetini özgür bir şekilde sergilemesini sağlayan düşünce, duygu ve eylemler etkilidir."
Reklam
İtalya'da Katoliklik, İskandinavya ve Almanya'da Protestanlık, Türkiye'de Müslümanlık, geleneksel Yahudilik -bunları, yalnızca, erken çocukluk dönemi üzerinde güçlü bir tesiri olan, tüm yeni fikirleri dışlayan otomatik eylemlerle ve düşünce özgürlüğünün noksanlığıyla açıklayabiliriz. Bu koşullar altında yetişen insanların çoğunda farklı bakış açıları belirmez; bu insanların, düşüncelerini özgür bir şekilde açıklamaları için yeterli çabayı göstermeleri engellenir ve bu, zorla kabul ettirilir; ayrıca yeni fikirler ortaya atıldığı takdirde, bazı düşünceler duygusallıkla ortaya dökülür; kabul gören, alışılagelmiş tutumları rasyonelleştirmek için bu yeterlidir, fakat güçlü bir zihin ve karakter üzerinde yeterli değildir. En basit şekliyle şunu söyleyebiliriz ki, resmî dine uygun olarak okulda ve aile içerisinde takınılan tutum, dinî özgürlüğü engellemekte dir.
Sayfa 138Kitabı okudu
"Eğer çocukları bir temele dayanmadan kitlesel olarak eğitmek istiyorsak, eylem ve düşünce yapılarını geliştirmemiz gerekir. Eğer onları entelektüel olarak ve duygusal özgürlükleri gözeterek eğitmeyi arzuluyorsak, çocukların üzerindeki kalıplaşmış alışkanlıkları kırmak için, bir temele dayanmalı ve iğne deliğinden ipliği geçirirmişçesine ciddi bir çaba göstermemiz gerekir."
Sayfa 137Kitabı okudu
92 yıl önce Franz Boas
"Bir ulusun politik çıkarlarına ve siyasi iktidarına sadakat göstermenin ulvî bir görev olduğu gençlere öğretilmekte ve bu tür davranışlar ince ince beyinlerine kazınmaktadır, böylece diğer tüm uluslara karşı beslenen rekabet ve düşmanlık duygusu ebedileştirilmektedir. Burada modern devlet yapısını anlamanın tek yolu, vatanseverdiğin kutsal bir şey olarak görüldüğü ve kişinin ilk görevinin ulusal çıkarları korumak olduğunu aşılayan eğitim düzenini incelemektir. Şu da unutulmamalı ki, ulusal talepler ile uluslararası istekler birbiriyle uyuşmamaktadır."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
192 syf.
10/10 puan verdi
İkinci mesleğim olan Arkeoloji'ye katkı sağlayacağını umarak alıp okuduğum bir kitaptı, öyle de oldu . Amerikan antropolojisinin kurucularından franz boas antropoloji ve modern yaşam adlı eserin türkçe çevirisiyle ilk kez okuyucu karşısına çıkıyor. Modern antropolojinin öncüsü Boas’ın bu değerli kitabı, özellikle soy ve kalıtıma dayalı kişisel özelliklerin “ırk” olarak tanımlandığı etnografik araştırmaların sorgulanmasına vesile olarak ırk meselesine dair yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Etnografik saha araştırması yapılmadan elde edilen verilerin hiçbir önem arz etmediğini belirten yazar, bir taraftan bireyi yaşadığı grup ve toplum içerisinde değerlendirirken diğer taraftan bireyin kesinlikle kendi yaşadığı coğrafi ortam içerisinde incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Toplumsal olguların temeline inmek için antropolojiyi olmazsa olmaz gören Boas, kişisel yaşantımızın önemli bir kısmına dokunan antropolojinin, kendi meselelerimizle de doğrudan bağlantısı olduğunu ileri sürüyor. Franz Boas, insan türüne ilişkin yaklaşımın gündelik deneyimlerle şekillenen öznel bir olgu olduğunu söylemekte ve yaşadığı dönemin –hattâ günümüz– koşullarına baktığımızda çok radikal bir çıkış yapmaktadır: “saf ırk diye bir şey yoktur!” Çünkü Boas’a göre insanlık tarihi dikkatle incelendiğinde bir şey çok açıktır: insan daima hareket halinde ve sürekli değişimlere açık bir varlıktır.
Antropoloji ve Modern Yaşam
Antropoloji ve Modern YaşamFranz Boas · Doğu Batı Yayınları · 201721 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Franz Boas; bir çok bilim insanına, antropoloji alanındaki çalışmalara öncülük etmiş, hayran olunası, açık fikirli, ileri görüşlü, harika bir bilim insanı. Kitap 1920 lerde yazılmasına rağmen, güncelliğini koruyan bir çok önemli noktaya sahip. Bugün insanların ağzında dolaşan, ayıplanan "Zenci-Beyaz" gibi söylemleri açık yüreklilikle kullanarak, medeniyet ve mantık çerçevesinde, 'ırk' - 'ırkçılık' ile ilgili ayrımları, "elit- soylu" gibi ayrıştıran, kategorize eden sınıflandırmaları bilimsel verilere dayandırarak, yersiz oldukları yönünde detaylandırarak açıklamalarda bulunmuş. Objektif bir tavırla, yer yer öz eleştiri ile, oldukça çarpıcı bir şekilde. Yazarı, daha önceden okuduğum
Yol Bilenler
Yol Bilenler
kitabının içerisindeki alıntı ve yorumlarla tanıma fırsatı buldum. O kadar hayran oldum ki Boas'ın tespitlerine, 2 defa okudum kitabı. 100 yıl önce yazılmış, bugün gibi çıkarım ve tespit yapılmış, dayatmasız, kitlesel eleştirisiz, devinim yaratan bir kitap olmuş. Aklıma sık sık Atatürk'ün bu kitabı okumuş olabileceği geldi. Evet bence de ;
Franz Boas
Franz Boas
zamanının çok ötesinde, müthiş bir adam. Tavsiyem olsun.
Antropoloji ve Modern Yaşam
Antropoloji ve Modern YaşamFranz Boas · Doğu Batı Yayınları · 201721 okunma