Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Garbis Cancikyan

Garbis CancikyanŞu Ömrümün Şubat'ı yazarı
Yazar
5.5/10
1 Kişi
10
Okunma
5
Beğeni
1.368
Görüntülenme

Garbis Cancikyan Yorumları ve İncelemeleri

Garbis Cancikyan yorumları ve incelemelerini, Garbis Cancikyan kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Garbis Cancikyan puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
40 günde okudu
Bir Ermeni şair, 26'sında..
Kitap, Ermeni şairin şiir ve düz yazılarından oluşuyor. 1920 doğumlu şair, 1946'da 26 yaşında Verem'den vefat eder. Tıpkı Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur gibi.. Şairin hayatı hastalıklarla boğuşarak geçmiş. O yılların amansız hastalığıdır, Verem. Şiire çok erken yaşlarda, lisede gönül verir şair. Cancikyan ilk kitabını, sınıf arkadaşı Haygazun Kalustyan’la 1942’de ortak yayımlarlar. Balkıs'dır adı. Son derece mütevazi ve yalın bir üslubu var şairin. Şiirlerini serbest ölçü ile yazar. Süslü kelimelerden ve hece ölçüsünden uzaktır. İfadeleri sade ve çarpıcıdır. Kendi ifadesi ile, okuru sözlüğe bakmaya zorlamaktansa, halkın konuştuğu biçimde yazmayı tercih eder. Acı, korku, aşk, yaşama sevinci, toprak, ateş gibi temaları işlemiş şair. Şair, çok etkilendiği bir başka Ermeni şair, Misak Medzarents'in yanına gömülmek istemiş. Gömülmüş. Her ne kadar çoğunlukla hece ölçüsüyle yazılan şiirleri sevsem de, bir başka çekiciliği var bu şiirlerin.. Sevdim. Aras Yayıncılık'tan çıkan kitap, 139 sayfa.
Şu Ömrümün Şubat'ı
Şu Ömrümün Şubat'ıGarbis Cancikyan · Aras Yayıncılık · 20168 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Zonguldaklı Şair Muzaffer Tayyip Uslu (24), sonra Rüştü Onur (24) ve Arkadaş Zekai Özger (25) gibi 30. yaşgününü göremeyen şairlerden birisi; Garbis Cancikyan. 26. yaşında hayatını tıpkı Muzaffer Tayyip ve Rüştü Onur gibi veremden yitiren bu şairin eseri Balkıs; döneminde, Garip gibi çığır açıcıydı. Dilin sadeleştiği, Türkçe'nin durulaştığı, kurallı-ölçülü şiirin tartışıldığı bir dönemde; kuralsız, özgür ve realist bir kitap olarak 250 adet basılmıştı. Elimde tuttuğum baskı ise; Türkiye İş Bankası yayınlarının Kayıp Şairler serisinden çıkmış. Pek kimsenin bilmediği, lakin önemli isimlerin bulunması neredeyse imkansız kitaplarından oluşan serinin okuduğum ikinci kitabı olan Balkıs; numaralı olarak basılmış. Bendekinin numarası 0633. Eskitilmiş, parşömen havası verilmiş kağıda basılan kitabın cildinde laminasyon yapılmamış. Cildin sol kısmındaki iki adet zımba teli resmi ile birlikte eski bir kitap havası verilmiş. Yine kitabın ilk sayfasındaki Cancikyan ve Kalustyan'ın imzaları ile birlikte elinizde gerçekten nadide bir eser tuttuğunuz izlenimini güçlendirmiş. Kitabın oldukça açıklayıcı bir de önsözü var. Cancikyan'ın şiirleri daha kısa, sade ve duru iken; Kalustyan'ın şiirleri adeta duygusallık ile bir defa yıkanmış gibi. Önsözlerinde yaptıkları realizm vurgusu kendisini en çok Cancikyan'da göstermiş.
Balkıs
BalkısGarbis Cancikyan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20142 okunma