Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gregory Jusdanis

Gregory JusdanisGecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür yazarı
Yazar
7.3/10
11 Kişi
51
Okunma
3
Beğeni
698
Görüntülenme

Gregory Jusdanis Sözleri ve Alıntıları

Gregory Jusdanis sözleri ve alıntılarını, Gregory Jusdanis kitap alıntılarını, Gregory Jusdanis en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“bütün güzel sanatların temel bileşeni, sana­tın konusu olan nesnedeki iç ilişkilerin uyumu tarafından yaratılan güzelliktir.”
“gençliğe iyi eğitim verilmesinin zorunlu sonucu milletin tamamen eğitilmesi ve or­tak mutluluğudur.”
Reklam
“bir şiir ya da bir roman aynı anda hem mücadelenin bir parçası hem de mücadelenin yürütüldüğü alandır.”
“kanon herkesin ulaşabileceği, belli milli ve toplumsal çıkarlan temsil eden yazılar bütünüdür. antolojiler, derleyicilerinin belli dönemlerde nelerin derlenmeye layık olduğunu düşündüklerini gösterdiklerinden, kanon hakkında yapılacak araştırmalar için önemli birer kaynaktırlar. bir antoloji, belli bir dönemin, çeşitli nedenlerle antolojiyi hazırlayan kişinin dikkatini çeken, kanona dahil olan metinlerini yansıtır. antolo­jileri hazırlayanlar çoğunlukla yaptıkları seçmenin gerekçesini, hem kendi varsayımlarını hem de okurlarının beğenilerini ortaya koyan sav­lar içeren bir önsözle açıklarlar. neyin merkezde neyin çevrede olduğu­nu, neyin yeniden basılıp neyin yeniden basılmayacağını onların -ve ta­bii yazarların, öğretmenlerin, kütüphanecilerin, kitap tanıtım yazısı yazanların- kararları belirler. bir metnin bir antolojiye dahil edilmesi ta­bii ki o metnin kanonlaşacağının garantisi değildir. bu yüzden antoloji­ler başlangıç aşamasında, tanınmış metinleri bünyelerine dahil ederek kanonu yansıtırlar. basıldıkları zamansa edebiyat söylemine girerek kanonun (yeniden) oluşumunda rol alan önemli failierden biri haline gelirler.”
“bütün sanatlar arasında millet oluşu­muna en güçlü bir biçimde edebiyat iştirak eder. örneğin; roman, gaze­teyle birlikte milli basılı medyanın dilin standartlaştırılmasına yardım eden ve okuryazarlığı teşvik eden en önemli araçlarındandır. edebiyat kolektif kimliğin aynası olarak hizmet verir ve aynı zamanda onun hikayesini anlatır.”
“edebiyat bir anlamda bir milletin günlüğüdür, onun geçmişinin, şimdi­sinin ve geleceğinin hikayesini anlatır.”
Reklam
“bireyler kanona dahil olan metinleri okuyarak kendi beğenilerini halkın beğenisinden ayrıştırır, böylelikle kendi toplumsal konumlarına daha üst bir değer biçerler. pierre bourdieu bu bilgi biçimine "kültürel sermaye" -bireylerin kendilerini seçkinleştirip resmi yüksek kültüre ulaşmalarını sağlayan öğrenilebilir beceriler- adını verir. bu seçkinleşme toplumun bütün düzeylerinde ortaya çıkarken, kültürel sermaye yüksek kültürün dışlayıcı işlevine gönderme yapar. insanlar bu saygınlığı ailelerinden, üyesi oldukları sınıftan ve aldıkları eğitimden dolayı öğrendikleri ayrı­calıklı kültürel simgeler sayesinde kazanırlar.”
“onun gözünde milli bir kültür ancak özerk bir devletin sınırları içerisinde ve ortak günlük dil temelinde mümkündü; bazı alimlerin ‘bağımsızlığa, sanatlara ve bilimlere’ kavuşabilmek için diriltmek istedikleri klasik dil temelinde değil.”
(Dimitrios Katartzis)
“Gençliğe iyi eğitim verilmesinin zorunlu sonucu milletin tamamen eğitilmesi ve ortak mutluluğudur.”
Sayfa 57 - Metis - 3.baskı 2018
“bu, bir topluluğun dili siyasal gerçeklikten koparmayı reddetmesi ve edebiyatı estetik özerkliğin evrenselliği varsayımına meydan okuyan toplumsal mücadelelerle bütünleştirmesidir. edebi yazının tarihsel sürece bilinçli olarak müdahale ettiği bu farklı kültürel bağlamlar, batı'nın edebiyatla siyaseti birleştirme yasağını şüpheli kı­larlar. kültürel farklılığın bu tür örnekleri, milliyetçi söylemin hâkim anlayışını, yani gerçekliğe ilişkin bir temsilin onun tek temsili olduğu anlayışını yapıbozumuna uğratırlar. bu birci tarih görüşü tikel bir dün­yayı genelde dünyayla eşitler ve bu dünyanın, kendisinin bir uzantısı olduğunu zanneder.”
109 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.