Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gültekin Çizgen

101 Kompozisyon 101 Yorum Renk Dünyamız yazarı
Yazar
7.1/10
8 Kişi
21
Okunma
3
Beğeni
665
Görüntülenme

Hakkında

Gültekin Çizgen, 43 yıldır ülkemizde fotoğraf ve sanat için üretiyor. Fotoğrafları Türkiye, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, Meksika ve Brezilya'da sergilendi. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Bahreyn, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsviçre, Kazakistan, K.K.T.C., Kırgızistan, Kuveyt, Mısır, Rusya, Slovenya, Suudi Arabistan, Tunus, Yunanistan'da yönettiği Multivizyon programları gösterildi. Fotoğraf yayınlarının sahibi, Yeni Fotoğraf dergisinin kurucusu Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü kurucu onur üyesi ve Profesyonel Tanıtım fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanıdır. Çizgen'in fotoğraf alanında 12 adet albümü, deneme, teknik, gezi ve anı alanlarında 10 adet kitabı resim alanında 5 adet katalog ve kitabı olmak üzere 27 adet yayını vardır. Yaşamın akışı içinde, başlangıçtan beri sürdürdüğü fotoğraf sanatı ve mesleği serüveninin yanına yeni estetik alanlar, yeni türler ekledi. Yaptığı işlerin tümünü severek ve hepsinden beslenerek zenginleşiyor. İllüstrasyonları yurt dışında Almanya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sergilendi. Sanat tasarımının başka alanlarına baskınlar düzenlemeyi seviyor, şimdilerde 'cam' ve 'takı' tasarımlarıyla ilgileniyor. Çizgen, sürekli gezilerle 70 ülkeden kültür alışverişleri içinde yaşıyor. Kışları İstanbul'da yazları ise Bodrum'da çalışıyor.
Unvan:
Türk Yazar, İllüstratör, Fotoğraf Sanatçısı
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1940

Okurlar

3 okur beğendi.
21 okur okudu.
1 okur okuyor.
12 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Leonardo Da Vinci sarının toprağa, yeşilin suya, mavinin havaya, kırmızının ateşe, siyahın karanlığa ait olduğunu yazmıştı.
Sayfa 9 - Renk | Platon ve Aristoteles'in de temel fikri.Kitabı yarım bıraktı
“Her nesne kendi görüntüsünü çevresindeki boşluğa yollar.”
Sayfa 150 - Leonardao da Vinci günlüğündenKitabı okudu
Reklam
“Tanzimattan bu yana, batı medeniyetine geçmeye çalışıyoruz. Tanzimat, Osmanlıyı dağılmaktan kurtardı. Rumeli’ de büyük toprağımız olmasına rağmen, batıya katılmamıza yetmedi.”
Sayfa 184Kitabı okudu
“İnsanın bugünü yaşama arzusu varsa, geçmişi hastalıklı bir özlemle anma gereksinimi duymuyor.”
Sayfa 120Kitabı okudu
Sanırım telgraf, demiryolu ulaşımı gibi alanlardaki yenilikleri yaşamına başarıyla geçiren Osmanlı İmparatorluğu’nun petrolün üretim teknolojilerini çözememesi yüzünden yaşadığı sıkıntı ve onun yok olmasına kadar uzanan nedenlerin üzerinde durulmalıdır diye düşünüyorum.
Sayfa 204Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Bir fotoğrafçının hangi düşüncelerle kadraj yakaladığı ve yorumladığına dair güzel bir çalışma. 101 fotoğrafçının kadrajından görselleri ufak analizlerle yorumlamış. Bunu okuduktan sonra artık bir fotoğraf gördüğünüzde dikkat etmeniz gereken detayları biliyor olacaksınız. Özellikle ülkemizdeki coğrafi ve kültürel zenginliğin göz ardı edilip, modernleşme eğilimiyle kültürel değerlerimizden uzaklaşılmasına değinmesine çok sevindim. İçinde ince ince eleştiriler de mevcut. Ufak bir eleştiri de kendisine ekleyelim. Kitabın kapak fotoğrafı için nü bir çalışma seçmesi çok anlamsız olmuş. Tamamen satış politikası kaynaklı, insan libidosuna hitap eden bir görsel. İçeriği nü çalışma yoğunluğunda olsa pek tabii anlayabilirim ama gayet gündelik bir içeriğe sahipken, okuru böyle tuzaklara düşürmesi, kitap içinde eleştirdiği “modernizm” akımına kendisinin de düştüğünün göstergesidir. Ama kaygılarını da anlayabiliyorum. Bazen bu sanat bile olsa, realiteye uydurup oyunu kurallarına göre oynamak zorundasın. Fotoğrafçılık hobisine sahipseniz veya meraklıysanız, tavsiye ederim.
101 Kompozisyon 101 Yorum Renk Dünyamız
101 Kompozisyon 101 Yorum Renk DünyamızGültekin Çizgen · Say Yayınları · 200611 okunma