Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hamza Karaoğlan

Hamza KaraoğlanYedi Uyurlar - Ashab-ı Kehf yazarı
Yazar
8.5/10
4 Kişi
14
Okunma
5
Beğeni
1.150
Görüntülenme

Hakkında

1962’de Afşin’de doğdu. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1992 lisans, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde 1994 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1995’de İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktoraya başladı ve doktorasını 1998’de tamamladı. Aynı yıl Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Yrd. Doç. Dr.olarak atandı. Halen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesiİlahiyat Fakültesinde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapan Hamza KARAOĞLAN, lisans düzeyinde “Dinler Tarihi, Çağdaş Dünya Dinleri, Mukayeseli Halk İnançları, Dinler Arası İlişkiler, Din ve Mitoloji” dersleri; yüksek lisans düzeyinde ise “KarşılaştırmalıDinler Tarihi, Din Fenomenolojisi, Dinler Tarihi Araştırmaları ve Geleneksel Türk Dini” derslerini vermektedir. Ulusal dergilerde makaleleri bulunmaktadır.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yapan Karaoğlan Doç.Dr. olmuş olup Kahramanmaraş ve yöreleri ile ilgili çalışmalarını devam ettirmektedir.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Afşin, Kahramanmaraş, 1962

Okurlar

5 okur beğendi.
14 okur okudu.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dinler tarihinde semboller, bir inancın dışa yansımasını ve aynı zamanda dinî canlılığı sağlamakta, aynı zamanda dinin içselleştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Çünkü toplumsal yapılar kırılgandır. Kırılgan olduğu için de bunun dinî ritüeller ve 'Yedi Uyurlar'da olduğu gibi dinî sembollerle canlı tutulması gerekmektedir.
Sayfa 13 - Kabalcı Yayınevi - 1. BaskıKitabı okudu
Uyuyan insan dünyayı yeniden yaratır.Uykuya daldığında yüce bir kral ve bilge bir adam olur.Bir kişi uykuya daldığında bütün sahip olduklarını da beraberine alır.Dünyayı önce parçalar sonra yeniden kurar...
Reklam
Yahudilikte uyuyup uyanma motifi:Abimelek kıssası
Abimelek havanın sıcak olduğu bir günde incir taşımaktayken bir ağaca rastlar. Yorulduğu için bir süre dinlenmek ister ve o ağacın gölgesine oturur.Başını da incir sepetine yaslar ve bu şekilde uykuya dalar ve hiç uyanmadan altmış altı yıl süreyle uyur.Sonunda uykusundan uyanır ve "keşke biraz daha uzun uyuyabilseydim çünkü yeterince uyuyamadım, zira başım ağrıyor" der.Sonrasında, Abimelek yerinden kalkar, incir sepetini omzuna alır ve Jerusalem'e (Kudüs) döner.Fakat ne şehri ne ailesini ne de evini tanıyabilir.
Mağara kapısının açılması
Allah o günlerde mağara yakınlarında yaylası olan Adolyos adlı kimsenin gönlüne, davarları için bir ahır inşa etme isteği koyar. Bunun için Adolyos'un işçileri iki gün boyunca mağara kapısındaki taşları söker, ikinci günün sonunda mağaranın kapısı tamamen açılır ve Allah orada uyuyan gençlerin uyanmasını emreder.Ölüleri dirilten Allah, aynı zamanda anne karnındaki çocuğun kemiklerini bir araya getiren ve ona can verendir.Aynı Allah bu defa mağarada uyuyan gençlerin uyanmasını ister, onlara tekrar hayat verir ve onlar da uyanırlar.
Hristiyanlıkta yedi uyurlar
Dolayısıyla orayı ebedi bir hapishane olarak düşündüğünden, sığınmış oldukları mağaranın kapısının yapı taşlarıyla kapanmasını ister.Böylelikle mağara, o ermişlerin temiz vücutlarına mezar olur ve kral, uyuyan Yediler'in cesetleriyle oynayıp eğlenme fırsatı bulamaz.Çünkü onların cesetleri, Tanrı tarafından korunacak ve tekrar dirilmeleri, kıyametin kopmasına bir delil ve bu kuşkuların açıklanmasında büyük bir burhan olacaktır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kur'an-ı Kerim'de Kehf Suresi'nde bahsedilen Ashab-ı Kehf ile ilgili semavî ve semavî olmayan dinler ile milletlerin mitolojik unsurlarının karşılaştırılması neticesinde ortaya çıkmış bir çalışma. Yazar genel olarak Hıristiyanların terimi olan Yedi Uyurlar ismini tercih etmiş. Kendisinin de ifade ettiği gibi tekrara düşmüş ama gerekli olduğu için.
Yedi Uyurlar - Ashab-ı Kehf
Yedi Uyurlar - Ashab-ı KehfHamza Karaoğlan · Kabalcı Yayınevi · 201913 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitabımız Ashab i kehf hakkinda bilgiler vermekte. Süryani arastirmacilarin dilinden, Hiristiyan dünyasından ve islam dunyasindan .. netlik yoktir çünkü belirginligi oluşturacak tam anlamiyla saglam kaynak yoktur. Kitabimiz sadece yedi uyurlardan bahsetmemektedit. Mitoslardan, mit'ten yani Türklere göre destan yunanlilara göre gerceklik veya baska dilde abarti olmasi mümkün olmayan ama olmazsa da bazi seylerin eksik kalacağını söyleyen bir durumdan bahsetmektedir. Özetle genel görüş yedi uyurlar kral dakyanusun zulmunden kacarlar kral Dakyanus paganisttir ve ilahlik taslamaktadir. Yedi genç Isa ya inanir ve bunu öğrenen kralin zulmünden kacarak bir magaraua sığınırlar ve kimi rivayete göre 300 yil kimi rivayete gore 309 yil uyumuslardir. Kur an da 309 yil uyuduklarina dair bilgi vermektedor ama tam aydinlik degoldir sebebi ve hikmeto ise herseyi en iyisini Allah in bileceğini ve onun ilminin dahlinde oldugu mesaji verilmektedor.Yedi uyurlar aradan gecen zamanda Kral Theoudios zamaninda uyanir ve o zaman icinde supheye düşen halk ve bazo piskopoalrin öldükten sonra dirilme var mi şüphesini ortadan kaldiran bir eylem halini alir ve yedi uyurlar tekrat magaraya döner ve ruhlarını teslim ederler Rablerine... hikaye geniştir dar çerçevede ancak bu kadar anlatılır. Ekleme yapmaya calisirim aklima geldikce ... okumanızı tavsiye ederim._
Yedi Uyurlar - Ashab-ı Kehf
Yedi Uyurlar - Ashab-ı KehfHamza Karaoğlan · Kabalcı Yayınevi · 201913 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
Çocukların uyuması için günümüzde bile Yedi Uyur'un isimleri hala söylenegelmektedir. kimdir bu Yedi Uyurlar? nereden geldiler, neler yaptılar, hangi halk(lar)ın dilinde? Yedi Uyurlar'ın hikayesi nerelere dayanmaktadır? Yedi Uyurlar hangi şehirlerde uyumuştur? Bu yedi kişinin dinlerde, mitolojilerde ve halk kültüründe nasıl bir yere sahip olduğunu anlatan enfes bir tatta, akıcı bir dil ve sunduğu argümanlar ile ''yedi uyurlar''a günümüzde ışık tutan bu kitaba hayran kalacaksınız. Keyifli okumalar...
Yedi Uyurlar - Ashab-ı Kehf
Yedi Uyurlar - Ashab-ı KehfHamza Karaoğlan · Kabalcı Yayınevi · 201913 okunma