Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Basri Efendi

Hasan Basri EfendiBir Gemi Katibinin Esaret Hatıraları yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
360
Görüntülenme

Hakkında

Kasım 1914’te batırılan Mithatpaşa Vapurunun gemi kâtibidir.

Okurlar

7 okur okudu.
16 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zavallı gemi nihayet başı yukarı dikilerek kıçının üstüne kayboldu. O vakit bizim de ümidimiz kesildi. Altı-yedi yüz kulaç suyun üstünde sahilden on beş mil açıkta bir tahta parçasının üstünde Karadeniz’in en büyük fırtınalarından sayılan Kasım fırtınasında bu hâlde kalmak, artık Cenab-ı Hakk’ın lütuf ve merhametinden başka bizim için sığınacak,
Batırılmadan sonra denizden toplananların bir kısmı yolda veya Rusya ’da hastanelerde ve esir kamplarında yaralarından, tifo, tifüs gibi bulaşıcı hastalıklardan veya bakımsızlık, kötü gıda veya doğal sebeplerden hayatını kaybetmiş, hayatta kalanlarsa Çarlık Rusyasının yıkılmasından 4 ila 7 yıl gibi uzun zaman sonunda Türkiye’ye dönebilmiştir.
Reklam
Sibirya’ya trenle bir hafta süren yolculuktan bir yıl sonra, İhya Kaptan (Görgün) ve Orhan Bey’in (Tuksavul) 5 Kasım 1915’te Dauria’dan gönderdiği kart ile kendi resimleri tarihi bir esaret hatırasıdır.
25 Mayıs 1915 Bu gece, bugün o kadar top geçti ki yedi-sekiz tren, kırk vagondan ibarettir. Acaba bu harp yazın da bitmeyecek mi? Ya kışa kalır isek? Hepimizde ümid-i necat [kurtuluş ümidi] kesiliyor. Eyvah, buralarda mahvolup gideceğiz! Vatanımızı, ailemizi görmek nasip olmayacak mı? Artık birbirimizi teselli edemiyoruz. Biri düşünür iken
6 Kasım 1914 günü batırılan 3 gemimizde tam sayı belli olmamakla beraber üç bin civarında şehit verildiği saptanmaktadır. Denizcilik tarihi yayınları ve belgelerden anlaşılan, torpil, top ateşi ve diğer silahlarla yapılan atışlarla gemilerde yangınlar çıkmış, pek çok kimse şehit olmuş, sonra da gemiler batmıştır. Sağ kalanlardan bir kısmı fırtınalı ve soğuk Karadeniz sularında Rus gemilerine alınıp esir olarak Sivastopol’a getirilmişlerdir. Bu esirlerin bir kısmı yolda ölmüş, bir kısmı Sivastopol’da hastanede, bir kısmı da Sibirya’da, esarette vefat etmişlerdir. Sağ kalanların bir kısmı ise uzun yıllar sonra, Çarlığın yıkılması ve Bolşevik ihtilalinden sonra anavatana dönmeye muvaffak olmuşlardır ki S/S Bezmialem vapuru mülazım kaptanı İhya Kaptan da dönenlerden biridir.
"Ya Rabbi cehennemi hak ettiğimi biliyorum ama girersem şeytan sevinecek beni affet" ✒️
Hasan Basri Efendi
Hasan Basri Efendi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
424 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Uzun analizler kasılamayacak kadar gayet açık, anlaşılır bir anı defteri ve çok önemli, herkes muhakkak okumalı. Okumalı ki, biri size savaş ve şiddetten söz eder, savunur ise bu kitabı önerin. Akıl tutulması!
Bir Gemi Katibinin Esaret Hatıraları
Bir Gemi Katibinin Esaret HatıralarıHasan Basri Efendi · Yapı Kredi Yayınları · 20097 okunma
424 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Esaret ve Hürriyet
Gemisi, Ruslar tarafından batırıldıktan sonra esaretle tanışan Hasan Basri Efendi isimli zâtın, Sibirya'ya uzanan ve orada birkaç yıl süren esaret yılları... Rusya'nın devrime giden günlerini, esir düşen askerlerimizin yaşadığı zorlukları, umut ve karamsarlık arasında geçen günlerini savaş esiri Hasan Basri Efendi'nin kaleminden ilgi çeken ayrıntılarla okuyabileceğiniz bir eser. Basri Efendi şartlar zorlaştığında yazmayı bırakıyor. Kendisi bahsetmese de öğrenildiğine göre, bir gün kendisi sağ-salim evine, İstanbul'a dönüyor.
Bir Gemi Katibinin Esaret Hatıraları
Bir Gemi Katibinin Esaret HatıralarıHasan Basri Efendi · Yapı Kredi Yayınları · 20097 okunma
424 syf.
·
Puan vermedi
Bizde hatırat az olduğundan çok kıymetli bir eser. Günün koşullarını öğrenebilirsiniz. Esaretin ne menem bir şey olduğunu anlamış oluyor insan. Çocukları bulunabildimi acaba?
Bir Gemi Katibinin Esaret Hatıraları
Bir Gemi Katibinin Esaret HatıralarıHasan Basri Efendi · Yapı Kredi Yayınları · 20097 okunma