Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Henri Pirenne

Henri PirenneOrtaçağ Kentleri yazarı
Yazar
8.2/10
67 Kişi
306
Okunma
33
Beğeni
2.262
Görüntülenme

Hakkında

Henri Pirenne (d. 23 Aralık 1862, Verviers - ö. 25 Ekim 1935, Uccle) Belçikalı Valon tarihçi. Daha 24 yaşında Gent Üniversitesi'nde profesör oldu. I. Dünya Savaşında Almanlara karşı savaşırken rehin düştü ve sürgüne gönderildi. Belçika Kraliyet Akademisi üyeliğine getirildi. Daha çok iktisadi ve sosyal tarihle ilgilendi. En önemli eseri, yedi ciltlik anıtsal Belçika Tarihi (Histoire de la Belgique), 1899 ila 1932 yılları arasında yayınlandı. Avrupa'ya ait bir tarihin kökenlerini ortaya koyan Muhammed ve Charlemagne (Mahomet et Charlemagne, 1935) ve Ortaçağ Şehirleri'nin (1926) oluşumunu açıklayan tezleri meşhurdur. Kendisine sık yöneltilen bir eleştiri, aşırı Belçika milliyetçiliği yapmasıydı. Belçika'nın kuruluşunu Verdun Antlaşması'na kadar dayandırır, bu iddiasıyla çelişmemek için Liège Prensliği gibi önemli tarihsel siyasi oluşumları görmezden gelirdi. Buna karşın, Belçika'daki etnik ayrımı asla inkar etmedi, Valonların ve Flamanların etnik kimliklerini yüzyıllar boyu koruduğunu kabul etti. Ressam Maurice Pirenne'in kardeşidir. Oğlu Jacques Pirenne de ünlü bir tarihçidir.
Unvan:
Belçikalı Valon Tarihçi
Doğum:
Belçika, 23 Aralık 1862
Ölüm:
Belçika, 24 Ekim 1935

Okurlar

33 okur beğendi.
306 okur okudu.
14 okur okuyor.
207 okur okuyacak.
9 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Medeniyetle çok ani bir şekilde temasa geçen barbarlar, medeniyetin nimetlerine hemen kavuşma telaşındayken onun en kötü alışkanlıklarını edinmişlerdi.
Sayfa 23 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Geçmişin bariyeri, geleceğin hamlesine karşı yerinde sıkı sıkıya duruyor ve hâlâ yıpranmamış görünüyordu. Yine de görünmez çatlaklardan darbe yiyor, aniden yol açıyor ve içindeki enerjiler çatlaklardan çıkıp etrafa yayılıyor ve tarihî manzaraya yepyeni bir görünüm kazandırıyordu.
Sayfa 357 - Selenge Yayınları, RÖNESANS VE REFORMKitabı okudu
Ne kadarının kendinden ne kadarının koşulların zorlamasından olduğunu ayırt etmek çok zor.
Sayfa 54 - Selenge Yayınları, BATI'DAKİ İMPARATORLUĞUN YENİDEN OLUŞUMUKitabı okudu
Yedinci Yüzyıl
Şimdi, birdenbire, üstünde uygarlığın doğduğu ülkeler koparılıp alınmış; Hristiyan inancının yerini Peygamber’e bağlılık, Roma hukukunun yerini İslâm hukuku, Yunan ve Latin dillerinin yerini Arapça almıştı.
ders çalış bakalım sophiaa...
Hiçbir uygarlıkta, kent yaşamı ticaret ve sanayiden bağımsız gelişmemiştir.
Henri Pirenne
Henri Pirenne
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
181 syf.
6/10 puan verdi
·
105 günde okudu
Ortaçağ Batı Avrupası’nda uygarlıkların doğuşu, kentlerin oluşumu, kentsel, sosyal, ekonomik ve kültürel dönüşümleri anlatan bir kitap. Pirenne, Ortaçağ Batı Avrupası’nı tarihe bütüncül bir açıdan bakarak ve o dönemde yaşanan olayları birçok mesleki disiplini bir araya getirerek yorumlamış. Ben bu kitabı çok uzun süredir okuyordum ve nihayet bitirebildim. Birçok defa sıkılarak yarım bıraktım. Bunun nedeni akıcı bir anlatıma sahip olmaması olabilir. Baştan sona yoğun bilgiler içeren bu kitabı okurken, notlar almak okuyanlar için daha faydalı olacaktır.
Ortaçağ Kentleri
Ortaçağ KentleriHenri Pirenne · İletişim Yayıncılık · 2014181 okunma
247 syf.
·
Puan vermedi
·
62 günde okudu
Finansin, ticaretin ortaya çıkışı, değişimi ve dönüşümünü; toplumların oluşmaya ve birbiriyle uyumlu bir şekilde günümüze kadar gelişini anlatır. Daha çok 18.yuzyila kadar olan dönemi geniş bir şekilde inceler. Aklımda olan çoğu soruya cevap buldum. Fikrim olan bir çok konuya da farklı yönlerden görmeye başladım. Okunmasını tavsiye edeceğim bir kitap. Anlatım yönüyle bir iki kelimenin yanlış şekilde kullanımının anlam kargaşasına neden olduğunu düşünüyorum. Onun dışında güzel.
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal TarihiHenri Pirenne · İletişim · 201576 okunma
333 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Cânım Henri Pirenne
Öncelikle herkese keyifli okumalar dilerim. Incelememe Henri Pirenne'i överek başlayacağım. Kendisi çok değerli bir tarihci olmakla birlikte ben onu kazayla keşfetmiştim. Henüz avrupa tarihi dersleri dahi almadığım zamanlarda "orta-çağ kentleri" isimli kitabı dikkatimi çekmişti. O zamanlar yetersiz bilgime rağmen okurken zorlanmamış hayli merak duymuştum. Yine aynı kitapta geçen şu ifade; " müslümanlar için hz. Muhammed ne ise, donemi için Charlemagne odur." cümlesi aklımda bir yerde hep kalakalmıştı. Daha sonra tembellik edip pdf sayfalarını dolaşırken bu kitabı gördüm. Hiç alan dışı okumamam gereken dönemde hemen okumaya başladım. Şimdi Karolenjler, merovenjler, germen istilaları, krallar, darbeler konusuna deginip sıkmadan bahsetmek istiyorum nasıl olacaksa . Müslümanların avrupaya yayılışı ile birlikte ticaretin seyrinin değişmesi konusu benim üzerinde dura dura okuduğum noktalarin basını çekti. Özellikle alıntılarımda da yer verdiğim papirüsün kullanımının ani duruşu, baharatın, ipeğin birden avrupa sahnesinden bıçak gibi kesilmesi garipti. Papalığın kararsızlığı ve sık taraf değiştirmeleri de benim gibi dinlere ve dinin kullanılması konusuna ilgi duyan insanları çekecektir. Son olarak sevgili Charles sana da selam olsun diyorum ve sana karşı kurulan roman koalisyonunu kınıyorum diyerek incelememi burada bitiriyorum. Konuyla alakalı destekleyici okumalariniz varsa tavsiyelere acigim.
Hz. Muhammed ve Charlemagne
Hz. Muhammed ve CharlemagneHenri Pirenne · İmge Kitabevi Yayınları · 200629 okunma