Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hikmet Öksüz

Hikmet Öksüz6-7 Eylül 1955 Olayları yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
10
Okunma
1
Beğeni
510
Görüntülenme

Hakkında

1965 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Çaykara’da, liseyi Trabzon’da tamamladı. 1987 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği programından mezun oldu. 1987-1995 yılları arasında İstanbul Kartal Lisesi’nde öğretmen olarak görev yaptı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde “Lozan’da Batı Trakya Sorunu” isimli teziyle Yüksek Lisans;1996 yılında da aynı enstitüde “Atatürk Dönemi Türkiye’nin Balkan Politikası (1923-1938” isimli teziyle de Doktora derecesini aldı.1995 yılından beri Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde görev yapan Öksüz, 1999 yılında Yardımcı Doçent, 2003 yılında Doçent, 2008 yılında da Profesör oldu. Halen Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Çaykara Trabzon, 1965

Okurlar

1 okur beğendi.
10 okur okudu.
14 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"10 Kasım 1955'te Grivas liderliğinde kurulan EOKA; ENOSİS ideali doğrultusunda Kıbrıs'taki terör faaliyetlerinde birçok İngiliz'i ve Türk'ü hedef almıştır. Bu durum, Türkiye'de Kıbrıs ve Kıbrıs Türkleri açısından büyük hassasiyet oluşturmuştur."
Sayfa 18 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Başbakan Menderes, 6 Haziran 1952'de beraberinde Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü olduğu hâlde patrikhaneyi ziyaret etmişti. Öyle ki Menderes, patrikhaneyi ziyaret eden ilk ve son Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olmuştur."
Sayfa 17 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Kıbrıs Türk'tür Cemiyeti, Kıbrıs'taki Türk azınlığı Birleşmiş Milletler ve diğer örgütler karşısında savunmak ve tüm ülkede protesto eylemleri düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Komite ilk toplantısında başkanlığa Kıbrıslı bir avukat olan Hasan Nevzat Karagil'i getirmiştir."
Sayfa 24 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Kıbrıs Meselesi'nin beraberinde getirdiği toplumsal psikoloji 1955'te, Milli Mücadele yıllarında Yunanistan'a karşı elde edilen zafer yıl dönümü kutlamalarını derinden etkilemiş, o yıl kutlamalara daha fazla önem verilmiştir."
Sayfa 27 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"1950'de iktidara gelen DP 6-7 Eylül 1955 hadiseleri sonrasında ciddi problemlerle karşılaştı. Öncelikle parti içi muhalefet artmış, hatta ileri gelen bazı milletvekilleri partiden kopmuştur. Muhalefet de DP iktidarına yönelik suçlama ve eleştirilerini artırmıştır."
Sayfa 403 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
480 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
6-7 Eylül 1955 olayları
6-7 Eylül 1955 Olayları, Türkiye Devleti'ne ve toplumuna yakışmayan, etkisi ve müphemliği bugün dahi hissedilen, benzerinin bir daha asla yaşanmasının istenmediği bir olay olarak tarihteki yerini aldı. Konu üzerinde tezler, belgeseller, diziler yapıldı. Bu kitap da tarihçi, siyasetçi Mahmut Goloğlu'nun arşivinde bulunan yeni belgeler neticesinde ortaya çıkmış bir eser. Kitap 6-7 Olayları'na giden süreçteki hadiseleri, Kıbrıs Meselesi'nin ortaya çıkış sürecini ele alarak başlıyor. Olaylar öncesindeki toplumsal kutuplaşmayı ve akabinde 6-7 Eylül Olayları'na giriş yapıyor. Olayların ateşleyicisi olan Atatürk'ün Evi'ne atılan bomba hadisesi, 6 ve 7 Eylül gecesi İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara ve diğer illerde meydana gelen olaylar ayrıntısı ile anlatılıyor. Kitabın devamında, olaylar sonrasında ilan edilen sıkıyönetimi, hükümetin aldığı tedbirleri, soruşturmaları, olayların DP'ye nasıl etki ettiği, bomba hadisesine karışanların Yunan hükümeti tarafından yargılanışı ve hayatlarının devamını, 1960 darbesi sonrası kurulan Yassıada'daki mahkemede 6-7 Eylül olaylarının yargılamaları ve neticesini bulabilirsiniz.
6-7 Eylül 1955 Olayları
6-7 Eylül 1955 OlaylarıUğur Üçüncü · Timaş Yayınları · 20229 okunma
480 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
6-7 Eylül 1955 Olayları sadece Türk Cumhuriyet tarihinin değil, tüm Türk tarihinde yaşanmış en acı olaylardan biri. 1955’te Kıbrıs Meselesi’nin gündem olmasıyla beraber sinirler günden güne gerilmeye başlamıştı. 5 Eylül’de “Atatürk’ün evi bombalandı” haberi üzerine 6 Eylül günü İstanbul başta olmak üzere İzmir ve Ankara gibi illerde Türk halkının protesto yürüyüşü olarak başlayan tavrı, saatler ilerledikçe Rum halkına ve mallarına karşı tahrip ve yağmaya dönüştü. Geriye ise acı ve utançtan başka bir şey kalmadı.. Kitap, 6-7 Eylül Olaylarına sebep olan olayları anlatarak başlıyor. Daha sonra olaylarda yaşanılanları, olaylar sonrasındaki sıkıyönetim zamanını ve olayların yurt içi / yurt dışı etkileriyle devam ediyor. Kitabın sonunda ise Cumhurbaşkanı Bayar ve Başbakan Menderes dahil olmak üzere devlet görevlilerin yargılanma sürecinden bahsetiyor. Kitap tamamen akademik düzeyde yazılmış dolayısıyla içinde çokça bilgi ve detay barındırmakta. Yazarların söylediğine göre, kitapta kullanılmış olan sıkıyönetim raporları ilk defa incelenmiş ve aktarılmış. Olaylar anlatılırken okuyucuyu belirli bir algıya yönlendirilmeye çalışılmamış ve yazarlar kendi fikirlerini sonuç kısmında belirtmiş. Bu yüzden ben kitabı çok dolu ve yararlı buldum. Kitabı okumadan önce de olayların yaşandığı dönem hakkında bilgim olmasına rağmen ne kadar az şey bildiğimi farkettim. Bence her Türk vatandaşının dönem hakkında bilgi sahibi olması gerekli, dolayısıyla bu kitabın da iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum..
6-7 Eylül 1955 Olayları
6-7 Eylül 1955 OlaylarıUğur Üçüncü · Timaş Yayınları · 20229 okunma