Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Işın Demirkent

Işın DemirkentHaçlı Seferleri Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
9.5/10
37 Kişi
161
Okunma
18
Beğeni
2.014
Görüntülenme

Hakkında

Işın Demirkent (1938, İzmir - 3 Şubat 2006, İstanbul), Türk tarih profesörüdür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde asistan oldu. Doktorasını "Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi (1098-1118)" konusunda yaptı. Doçent ve Profesör unvanlarını aldı. 1975-1976 yıllarında Frankfurt'da J.W. Goethe Üniversitesinde bir yıl araştırma ve inceleme yaptı. 1983'den ölümüne kadar Türk Tarih Kurumu asli üyesiydi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yaptı. Eserler - Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi (1098-1118), I, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1990, ISBN 975-16-0221-1 - Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi (1118-1146), II, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1994, ISBN 975-16-0664-0 - Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç Arslan, ISBN 975-16-0820-1 - Mikhail Psellos'un Khronographia'sı, ISBN 975-16-0485-0 - Ionnes Kınnamos'un Historia'sı (1118 - 1176), ISBN 975-16-1382-5 - Bizans Tarihi Yazıları, ISBN 975-304-314-7 - Haçlı Seferleri, ISBN 975-7632-54-6 - İstanbul Albümü
Unvan:
Türk tarih profesörü
Doğum:
İzmir, 1938
Ölüm:
İstanbul, 3 Şubat 2006

Okurlar

18 okur beğendi.
161 okur okudu.
1 okur okuyor.
89 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Theodora ile Makedonya hanedanının son ferdi de ölmüş oluyordu.
Sayfa 192 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
İmparatorun karakterindeki büyük değişme bu tarihte başladı. Düşmanın ölümüne sevinmekle beraber, durumun acıklı haline de üzülüyordu. Herkesten şüphe eden, kibirli, suskun, asabi bir adam oldu ve emirlerine itaat etmeyenlere tahammülü kalmadı.
Sayfa 14 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Basileios'un rahat hayatı sona erdi, kendini canla başla ciddi meselelere verdi. İlk darbeyi iktidarını gaspetmek isteyen bu ailelerin mensuplarına indirdi ve kendini, onların soyunu tamamen yok etmeye adadı.
Sayfa 6 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Henüz öğlen olmamıştı. İmparatoriçe güçlükle soluyordu ve ölmek üzere görünüyordu. Danışmanlar ortalarında liderleri tahtın etrafında toplanmışlardı.
Sayfa 192 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
İmparatorun yöntemi suçlu gördüklerini, hemen anında gözlerine mil çekerek cezalandırmaktı. Suç ufak olsun, büyük olsun herkese uygulanan ceza buydu.
Sayfa 27 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
İznik kuşatması sırasında Haçlılar öldürdükleri Türklerin başlarını mancınıkla şehrin içine atıyorlar 14. yüzyıl minyatürü. “İznik önündeki savaşta Haçlılar ağır kayıplara uğramışlardı. Ölenler arasında bir çok ileri gelen şahıs vardı. Sağ kalanların ise pek çoğu yaralıydı. Yine de elde ettikleri başarı morallerini yükseltmişti. Türk şehitlerinin üzerinde alacakları tutsakları bağlamak için beraberlerinde getirdikleri ipleri bulmuşlardı. Kuşatılmış Türk garnizonunun direnme duygusunu sarsmak için şehitlerin kafalarını kesip surların üzerinden şehre attıkları gibi, bazılarını kazıklara çakarak Türklerin gözü önünde surların dışında dolaştırdılar.”
Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç Arslan
Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç Arslan
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
322 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bizans Entrikaları
Alim yaşadığı dönemde Bizans'ın canlı olarak 970 küsür ile 1077 küsür yılları arasında tarihini kronolojik anlamda tutmuş ve sağlam bir kaynak oluşturmuştur. Doğrudan İmparatorların yanında danışmanlık yapan ve çeşitli görevlerde bulunan alim tarafından ele alınmış. Kendinden önceki dönemleri de doğrudan birinci elden kaynaklardan temin ettiği bilgiler neticesinde yazmıştır. Hanedanlıkların tarihi, nasıl el değiştirdiği, neler yaşandığı, ihanetler, komplolar ve fitneler gibi birçok özel ve genel bilgiyi olabildiğince objektif bir şekilde ele almış. Bu dönemle ilgili akademik düzeyde araştırma yapan ya da tez yazan herkese şiddetle tavsiye ederim. Dönemin fantastik dünyasını gözlerinde canlandırmak isteyenler içinde güzel bir eser. Şimdiden okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim.
Mikhail Psellos'un Khronographia'sı
Mikhail Psellos'un Khronographia'sıIşın Demirkent · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202017 okunma
86 syf.
10/10 puan verdi
Biz hep şanlı fetihlerimizle övünen bir milletiz.Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarihini pek bilmeyiz.Orduyu toplayıp Viyana'yı kuşatmadılar belki.O yüzden hep ötelemişiz Selçuklu'yu. Oysa 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'den önceki ilk Türkiye Selçuklu Sultanları var ya hani bizim yüz yıl önce Kurtuluş Savaşında yaşadıklarımızı yüz yıl boyunca yaşamışlar.Sultan 1. Kılıçarslan, bugün adını bile hatırlamadığımız Sultan 1. Mesud bu milleti yok olmaktan,tarih sahnesinden tamamen silinmekten kurtardı.Eğer Selçuklular olmasaydı ne İstanbul'u alacak bir Fatih ne Yavuz ne üç kıtada at koşturabilecek bir Kanuni'den söz edebilirdik. İşte bu eser, henüz yirmi yaşlarında olan Sultan 1. Kılıçarslan'ın Anadoluyu haçlı işgalinden kurtarmak için dahiyane mücadelesini anlatıyor.Anadolu beyliklerinden ve İslam ülkelerinden toplayabildiği ordunun sayısı yirmi bini bulmuştu.Karşısında on kat fazla düşman var. Sultan ekinleri yakarak,düşmanı iç kesimlere çekip yıpratarak,düşman ordusunun tamamıyla harbe girmektense arkada kalan veya su içmek için ordudan ayrılan grupları imha ederek haçlıları durdurmaya çalışıyor.
Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç Arslan
Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç ArslanIşın Demirkent · Türk Tarih Kurumu · 201431 okunma
186 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Işın Demirkent'in Haçlı tarihi konusunda hocası Fikret Işıltan gibi Turkiye'de ses getirmiş bir isim olduğu şüphesizdir. Urfa Haçlı kontlugunun kuruluşundan 1118 e kadar olan kısmı ilk cilt olarak kaleme alınmış. Diğer araştırma eserlerden farklı olarak kaynakça kısmı ile kısaltmalar birleştirilmiş ve kitabın sonuna değil girişine eklenmiş. Başlık açılan her konu hakkında giriş yapıldıktan sonra o konu hakkında ana kaynakların verdiği bilgiler tek tek işlenmiş. Ve daha sonra başlık olarak belirtilen konunun değerlendirilmesi yapılmış. Genel olarak ifade etmek gerekirse gerçekten mükemmel bir eser olmuş. Daha iyisi yazılana kadar en iyisi bu diyebilirim. Eser Urfa Haçlı kontlugunun kurucusu Boudouin hakkında bilgi vererek ve devamında Ermenilerin Urfa'ya onu davet etmesi ile Bagrat adındaki Ermeni asıllı bir kölesinin verdiği bilgiler neticesinde Urfa'ya gidişi ile başlıyor. Boudouin Kudüs kralı olarak Urfa'dan ayrılmasıyla birlikte yerine geçen Boudouin de Bourg'un Kudüs Kralı olmasına kadar geçen sürede Urfa'daki faaliyetleri hakkında bilgi veriyor. Haçlı seferlerine ya da Ortacağa meraklı olmayan insanları boğacak kadar çok bilgi var. Bu alanda çalışanlar için ise elzem bir kaynak.
Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi Cilt-1
Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi Cilt-1Işın Demirkent · Türk Tarih Kurumu · 199015 okunma