Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James H. Meyer

James H. Meyerİmparatorluklar Arası Türkler yazarı
Yazar
8.8/10
4 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
398
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Öğretim Görevlisi
Doğum:
ABD, 1969

Okurlar

15 okur okudu.
2 okur okuyor.
15 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türk Yurdu için para Rusya'dan gelmişti. Rusya'da ceditçilik davasına uzun süre destek olan Orenburglu tüccar ve hayırsever Mahmut Bey Hüseyiniov 1910'da vefat etmişti. Ölmeden önce, İstanbul'daki Rusya'lı Müslüman cemaate 10.000 altın ruble verilmesini vasiyet etmişti. Paranın Osmanlı İmparatorluğu'na Rusya'dan gelen Müslüman bir hacı tarafından sokulduğu söyleniyordu. Hacı, Mekke ve Hicaz'a giderken parayı İstanbul'a bırakmıştı. Bağış iki amaçla kullanılacaktı: Rusya doğumlu Müslümanlar için bir yurdun inşa edilmesi ve Rusya Müslümanlarıyla ilgili yayın yapan bir derginin kurulması. Türk Yurdu doğmuştu.
Sayfa 174 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bir rüya kadar büyük, bir dünya kadar mühim olan Türk dünyasının halihazırdaki sınırlarını çizmek kadar zor birşey yoktur. Asya'nın kalbindeki Türkistan'ın Altay Dağları'ndan gelen Türk halkı pek çok defalar ve farklı zamanlarda bu rüya seline kapılmış ve doğu, batı, kuzey, güney, yeryüzünün dört bir köşesine dağılmıştır. Ahmet Ağaoğlu
Sayfa 179 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fikrin arkasında artık belli bir paranın olmasıyla, Pan-Türkçülük nihayet başarı yolunda ilk adımlarını attı. Yusuf Akçura 18 Ağustos 1911'de Ahmet Ağaoğlu, Ali Hüseyinzade ve başka birkaç kişiyle birlikte Türk Yurdu Cemiyeti'ni kurdu. Basın bildirisinde, örgütün amacı Türk Yurdu adında yeni bir dergi yayımlamak olarak açıklanmıştı. İlk sayısı 20 Kasım'da çıkan Türk Yurdu, Gasprinskiy'in imparatorluklar arası Türkçe bir yayın hayalinin nihayet gerçekleşmesini temsil ediyordu. Dünya Türklerini fiziken birleştirmeye yönelik bir plan söz konusu değildi, ama gene de derginin kuruluşu son derece siyasi bir girişimdi. Gasprinskiy, şimdi de Akçura, sınırlar ötesi Türkçe bir basın piyasası geliştirmeyi amaçlıyorlardı.
Sayfa 175 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
1912 yılı başladığında, Yusuf Akçura İstanbul'da, kendi şekillendirdiği Türki dünyanın merkezinde yaşıyordu. Bundan dört yıl önce, Rusya'nın gergin siyasi ortamını geride bırakıp yeni bir hayat kurmak üzere Osmanlı başkentine gelmişti. 1905 Devrimi'nin çalkantılı günlerinde Müslümanlar arasında gelişen büyük siyasi hareketin kilit simalarından olan Akçura, vaktiyle Rusya'daki en tanınmış Müslüman siyasi liderlerden biriydi. Ama şimdi sürgünde bir entelektüel hayatı sürmek üzere İstanbul'a yerleşiyordu. Rusya'da iken başlıca kaygısı siyasi değişimken, İstanbul'da odak noktası Türk dünyası olacaktı. Cemaat aktivisti, serbest çalışan bir kimlikçi haline gelmişti.
Sayfa 1 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Gasprinskiy, Akçura ve Ağaoğlu, hepsi imparatorluklar arası bağlamda yetiştiler. Bu bakımdan hayatları, sınırı geçen çok daha büyük nüfusla koşutluklar taşır. Rusya'lı Müslüman reformcuların en tanınmışı olan Gasprinskiy'in yetişme yılları yıkımın ertesine rastladı. 1851'de Avcıköy'de doğan Gasprinskiy, Kırım Savaşı sırasında ailesiyle birlikte yer değiştirmeye mecbur edildi. Yaşanan yıkım, kayıplar ve nüfustaki azalma, Gasprinskiy'in çocukluğunun içinde geçtiği ortamı oluşturdu. Ama delikanlı yaşında gözünü yurtdışına çevirdi. Anlaşılan bu, anne-babasının da teşvik ettiği bir yoldu. İleride Müslüman göçüne karşı kampanya yürütecek olan geleceğin aktivisti, gençliğinin büyük bölümünü memleketinden uzaklaşmaya çalışmakla geçirdi. Kimse Gasprinskiy'in Kırım'da kalmasını beklemiyordu, zaten o da kalmayacaktı. Gasprinskiy'in doğduğu savaş öncesi yıllarda karşılaştırıldığında, her üç Müslümandan ikisi Kırım'dan gitmişti. Köyler birdenbire ve tamamen boşalmıştı. Sakinleri savaştan sonra Osmanlı İmparatorluğu'na gitmek üzere yola çıkmıştı. Gidenlerden bazıları sonunda Kırım'a geri dönecekti, ama çoğu dönmeyecekti. Bu kadar çok insanın ortadan kaybolmasının kalan nüfus üzerinde yıkıcı bir etkisi oldu. Okullar ve camiler boş duruyordu. Sürekli azalan bir nüfusla, böyle bir yerde çok az gelecek olduğu görülüyordu.
Sayfa 37 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok