Karen Barkey

Farklılıklar İmparatorluğu yazarı
Yazar
9.2/10
12 Kişi
58
Okunma
11
Beğeni
1.831
Görüntülenme

Karen Barkey Sözleri ve Alıntıları

Karen Barkey sözleri ve alıntılarını, Karen Barkey kitap alıntılarını, Karen Barkey en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet güçlüydü çünkü hem eşkıyaların yıkıcılık potansiyeli taşıyan faaliyetlerinin önünü kesebiliyor, hem de bu faaliyetleri, önemli hale geldiklerinde, kendi yararına kullanabiliyordu.”
Sayfa 323 - Kronik KitapKitabı okudu
Celalilerin genelde Osmanlı hanedanını devirmek gibi bir kaygısı olmadığı aşikâr. Devlet kurma potansiyeli taşıyan tek celali lideri Kuzey Suriyeli Canboladoğlu Ali Paşa idi. Eşkıyalar genelde toplumdaki belli bir grubun temsilcisi değillerdi.
Sayfa 252 - Kronik
Reklam
Medrese öğrencilerinin faaliyetleri.
En çok tercih ettikleri faaliyet ise köylere gidip “cerre çıkmış” gibi yaparak cemaate namaz kıldırmak, ardından da köy halkından ağır vergiler almaktı. En iyi numaraları, tımar sahibi, kadı ya da naib gibi atanmış görevlilerden biriymiş gibi yapmak ve böylelikle vergi toplamaktı.
Sayfa 215
”Bu kadarı da fazla. Bu kadarını vermek mümkün mü?” diye not düşmüştü.
Sayfa 258 - Kronik
Bir kere sekbanlar sadece Osmnalı Devleti’ne sadık değildi; yeterli gördükleri maaşı ödeyen herkese sadakat gösterebilirlerdi. Sekban birimlerinde sabit olan, grubun iç örgütlenişi ve birlik ruhuydu. Yoksa lider kadrolarını herkes kendi hizmetine alabilirdi.
Sayfa 237 - Kronik
Eşkıya reisleri de tıpkı Osmanlı elitleri gibi başarıyı Osmanlı taşra idaresinde üst düzey mevkiler elde etmekle bir görüyor ve devletle bütünleştirilme peşinde koşuyordu. Bu yüzden “isyanları”, sisteme muhalefet değil, sistem içinde hareketlilik kazanabilmek için yapılan manevralardı.
Sayfa 265 - Kronik
Reklam
Eşkıyalık, toplumun en yoksul ama en genç ve gücü en yerinde kesiminden besleniyordu. İsyancıların savaşçı gücünü genelde yaşlı erkekler, evli aile reisleri ya da kadınlar oluşturamazlar.
Sayfa 254 - Kronik
Eşkıya, hiç şüphesiz başlangıçta işsiz güçsüz bir köylüydü. Ne var ki köylü, Osmanlı Devleti’nin merkezileşme ve denetim politikalarına tepki olarak eşkıyalığa yönelmişti; eşkıya ise kendini köylü toplumunun geri kalan kısmından ayırıyor ve içinde kökenlerine yer olmayan kendine ait bir dünya kuruyordu.
Sayfa 241 - Kronik
Devlet, işsiz güçsüz kimselere paralı askerlerin eşkıyaya dönüşmesinde en büyük payı olan aktördü. Merkezi ve bölgesel düzeylerde baskı ve denetim yapıları oluşturma çabasının bir yan ürünü olarak bu olguyu yaratmıştı.
Sayfa 240 - Kronik
Paşaların kapı halklarına mensup levendlerin ve diğer kişilerin de daha iyi iş olanaklarına ihtiyaçları vardı. Dolayısıyla, devlet, paralı askerlerin önemli bir müşterisi haline geldi. Devlet, paralı askerlerin örgütlenişine kendi ihtiyaçlarını ve formatlarını dayatan güçlü bir müşteriydi. Paralı askerler için dönüşümlü görevlendirme usulüne benzer bir sistem dahi geliştirdi. Devletin ihtiyaçları savaş zamanında artıyordu. Barış zamanlarında ise çeşitli dönüşümlü görevlendirme biçimleri uygulanıyor, bu da imparatorluktaki tüm diğer dönüşümlü görevlendirme uygulamaları gibi ilgili grupları sıkıntıya sokuyordu.
Sayfa 235
52 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.