Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Larry Shiner

Larry ShinerSanatın İcadı yazarı
Yazar
9.1/10
15 Kişi
123
Okunma
3
Beğeni
1.848
Görüntülenme

Hakkında

Larry Shiner, 1971’den bu ya­na fel­se­fe, kül­tür ta­ri­hi, sa­nat fel­se­fe­si ve fel­se­fe ta­ri­hiyle uğraşmaktadır. Son dö­nem Fran­sız fel­se­fe­siyle; özel­lik­le Pa­ul Ri­co­ur ve Mic­hel Fo­uca­ult’nun ça­lış­ma­la­rıy­la il­gi­len­mek­te­dir. Uni­ver­sity of Il­li­no­is, Spring­fi­eld’da pro­fe­sör olan Shi­ner, sa­nat fel­se­fe­si, Ay­dın­lan­ma ve Yu­nan fel­se­fe­si ders­le­ri ve­ri­yor. Fran­sız fel­se­fe­si, din fel­se­fe­si, ta­rih fel­se­fe­si, sa­nat fel­se­fe­si gi­bi ko­nu­lar­da ma­ka­le­ler ya­yım­la­mış­tır. The Se­cu­la­ri­za­ti­on of His­tory (1966), The Sec­ret Mir­ror: Li­te­rary Form and His­tory in Toc­qu­evil­le’s “Re­col­lec­ti­ons” (1988) ve The In­ven­ti­on of Art: A Cul­tu­ral His­tory (2001) ad­lı ki­tap­la­rın ya­za­rıdır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
123 okur okudu.
21 okur okuyor.
274 okur okuyacak.
11 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Friedrich Sebiller
''Kaos olmaksızın özgürlüğü getirecek olan şey siyasal devrim değil güzel sanat deneyimidir.''
Istırap insanın doğasındadır.
''Hristiyan azizleri gibi sanatçı­lar da ıstıraplarına, seçilmişliklerinin alameti olarak sarılacaklardı. İçlerinden bazıları acılarından büyük zevk duyuyor gibiydi. Öte­kiler ise reddetmeyi meydan okuma ve kahramanlığın uyarıcısı olarak görüyordu.''
Reklam
Çok geçmeden, sanki bütün çevrelerde sanatçılar sanatın sınırlarını yıkmaya ve ''sanat'' ile ''hayat'' ayrımını ortadan kaldırmaya çalışıyormuş gibi bir manzara oluştu.
Sayfa 15 - ayrıntıKitabı okudu
Bu yüzden enstrümental.
''Müzik hala metinlere eşlik etmek üzere kullanılıyor ve hatta dinsel olmayan müzik bile büyük ölçüde toplumsal işlev bağlamında değerlendiri­liyordu.''
sanatın oluş hali
''İnsan çıplak ve silahsız olarak doğmaktadır. Doğduğunda çoğu şeye sahip değildir. İnsan aklı, ancak sahip olmadığı bu şeyleri icat etmekle parıldıyor.''
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
·
Puan vermedi
Sanatın İcadı, modernliğin yerleşik kurumlarından biri olan sanatın soykütüğünü çıkaran, sanat ve etrafında kurulu tüm kavramlar sistemini yapısöküme uğratan bir kitap. Son yıllarda teori ve felsefede yaşanan dönüşümler, yaşadığımız toplumun hiçbir kurumunun kendinden menkul yapılar olmadığını bize gösteriyor. İçinde yaşadığımız kültürün tüm unsurlarının bir tarihsel matris içinde gerçekleştiğini öğrenmek kimsede şaşkınlık uyandırmıyor. Eski tarih yazımı yöntemlerinin bir kenara bırakılması ve tarihin yeniden yazılması gereğinden daha sık söz ediliyor. Sanat tarihini sanat yapıtlarının tarihi olarak ele alan, Batı dışı kültürleri Batılı kategorilere sokan yaklaşım da bu sorgulamadan daha fazla kaçamayacak hale geldi. Larry Shiner, öncelikle, Batı’nın diğer toplumlara ve hatta kendi geçmişine bakışının, son iki yüzyıl içinde kurumsallaşmış olan sanat ve zanaat ayrımına göre biçimlendiğini gösteriyor.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010123 okunma
448 syf.
9/10 puan verdi
Larry Shiner’in sanatın özünü yakalamak ve yakalanması için önayak olmak için sanat hakkında farklı bir eleştiri getirerek günümüzün mevcut sorunu hakkında fikir vermektedir bu eserinde. Zanaatlikten türeyen sanat düşüncesini modernizm ve öncesi olarak iki dönemde inceliyor Shiner. Öncesinde zanaat eseriyle yapılan herhangi bir şey usta ve ustalık yoluyla daha farklı ve daha özgün bir ürün olması için belli bir tasarımdan geçiyor ve sanat olgusu bu noktada ortaya çıkıyordu. Küçük üçgen kral mezarlarının piramitleştirilmesi süreci gibi. Sonrası süreci ise modernizm üzerinden anlatmakta ve yapma eyleminin yerini yaratma eylemi aldığını, zanaat üzerinden sanatın gitmediğini ve daha soyut bir işlev üzerinden icra edildiğini işlemekte. Teknoloji, yeni kullanılan malzemeler ve yeni dalların ortaya çıkmasıyla yaratma eyleminden üretim eylemine geçildiğini ortaya koymakta. Keza bu tespiti oldukça güzel. Sanat da diğer dallar gibi endüstriyel mantıktan nasibini aldı. Bu noktada çok kesin bir fikir ortaya atmakta Shiner; sanatın bittiğini ve artık yok edilmesi gerektiğini söylemektedir. Oldukça eleştirel bir perspektiften, hem yapı sökümcü hem de sanatın arkeolojisinin çıkarıldığı nitelikli bir eser yazmış Shiner. Sanat icra edenler için tartışmasız en ideal kitap diyebilirim. Sanat üzerine düşündürüyor üreticisini... Keyifli okumalar dilerim.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010123 okunma
448 syf.
8/10 puan verdi
Batı Sarmalı Üzerinden Ayrı Bir Sanat ve Tarih Görüşü Var Etme Çabası
Kitabın başta değindiği hususlardan biri evvela Batı tabanlı sanat dışında başka sanat akımlarının var olmasının mümkün kılınması gerçeği. Hem felsefe, hem sanat, hem tarih, hem de diğer bilim ve diyalektik bağlarda her argümanın Batı'yı tamamiyle bir ölçü alarak tümden bir değerlendirme yapılamayacağı üzerine bir eleştiri. Eskinin kadim değerlerinin unutulmaması, örnekleme yapmam gerekirse "Anadolu'daki usta-çırak" ilişkisinin evrensel boyutta sürekliliği desteklediğini ve yaratıcılığı artırdığına izaha yakın açıklamak getiriyor. Başka bir açıdan ise eser; tarih yazılma yöntemlerinin günümüz koşulları ile yeniden ele alınarak artık başka bir perspektiften değerlendirilmesi ve yeni bir tarih yazma tekniğinin günümüz koşullarında oluşturulmasını savunuyor. Sanat, zanaat, usta-çırak, özgünlük, sanatçının toplum duyarlılığı, eserin özü ile birlikte verdiği mesajı, aynı zamanda sanatın doğuşu ile sürecini gayet güzel açıklıyor. Sanat tarihine ve eleştirel eserleri okumaya müptela iseniz bilhassa okumanızı tavsiye ederim. Okuyup okumamak tamamen kendi keyfiyetinize kalmış bir durum. İyi okumalar.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010123 okunma