Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mahir Nakip

Mahir NakipKerkük'ün Kimliği yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
16
Okunma
1
Beğeni
717
Görüntülenme

Hakkında

23 Ağustos 1952 tarihinde Kerkük’te doğdu. Liseyi Bağdat’ta bitirdi. Yükseek tahsil için Türkiye’ye geldi. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. İstatistikte master tahsilini ve Gazi Üniversitesi’nde işletme dalında doktorasını tamamladı. Bir süre Irak Türkleri Derneği’nin başkanlığını yaptı. İki yıl ABD’de dil ve pazarlama dalında kurs gördü. 1987-1990 yılları arasında Libya’nın Ömer Muhtar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990 Körfez Krizi sırasında Başbakanlık’ta kısa bir süre danışmanlık yaptı. 1993 yılında Bakü’de ilk defa kurulan İşletme Fakültesi’nde dekan yardımcısı olarak çalıştı. Irak Millî Türkmen Partisinin kurucuları arasında yer aldı. 1995 yılında Irak Türkmen Cephesi’nin kuruculuşuna katıldı. 1997 yılında Amerika’nın Rutgers Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bir yıl çalıştı. 2000-2002 yılları arasında Kazakistan’da Ahmet Yesevî Üniversitesinde rektör yardımcısı olarak çalıştı. 1991 yılından beri Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dekan yardımcılığı yaptı. Kısa bir süre dekanlık yaptı. Kerkük Vakfı yönetim kurulu üyesi. Arapça ve İngilizce biliyor. İki ayda bir Türkçe, İngilizce ve Arapça yayınlanan “Kardaşlık Dergisi”nde Irak ve Irak Türkleri konusunda sürekli yazılar yazmakta. ESERLERİ: 1. M.NAKİP, The Role of Turkish women in Family Consumption, World Marketing Congress, Vol.6, 1993. 2. M.NAKİP, Pazar Bölümlemesi ve Basın Yayın Sektöründe Bir Uygulama” Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F.Yayını No:2, 1994. 3. M. NAKİP,Arap Ülkelerinde Hububat Açığını Etkileyen Ortak Faktörler” Mukhtar Journal of Sciences, Sayı:l, 1992 (Arapça).
Unvan:
Siyasetçi ve Yazar
Doğum:
Kerkük, 23 Ağustos 1952

Okurlar

1 okur beğendi.
16 okur okudu.
13 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir milletin bir toprak parçası üzerinde herhangi bir tarihi eseri yoksa, o toprakları vatan edinme hakkını kaybetmiştir demektir.
Sayfa 107 - Bilgi Yayın eviKitabı okudu
1918 yılında başlayıp 1930 yıllarının başlarına kadar İngilizlerin,Kerküklü Türklere karşı ciddi bir sindirme faaliyeti Uyguladığı ve Kürkük'ün sadece bir Türkmen şehri olmadığı konusunda özel bir çaba sarf ettikleri açıktır. Nitekim önceleri sadece Türkçe 'nin resmi dil olarak kabul edildiği şehirde, önce Arapça 'nın sonra da Kürtçe 'nin resmi dil olmasını sağlamışlardır.
Sayfa 65 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Koryayakası'nın en önemli merkezlerinden birisi de Cirit meydanıdır. Bilindiği gibi cirit, karşılıklı iki takım halindeki binicilerin birbirlerine cirit adı verdikleri sopaları atarak at üstünde oynadıkları bir Türk oyunudur. İlk defa Orta Asya Türkleri tarafından oynanmıştır. Eski Türkler tarafından çok sevilen ve savaşa hazırlık niteliğinde olan Cirit, Osmanlı İmparatorluğu zamanında da oldukça yaygındı. Bu oyun, ölüm ve yaralanma olaylarının oldukça fazla olması sebebiyle 1826 yılında II.Mahmut tarafından yasaklanmıştı.
Sayfa 93 - Bilgi Yayın eviKitabı okudu
Nazım Tabakçalı'nın samimi çabaları, Kerkük katliamını ancak bir sene geciktirmeye yetmişti. Tabakçalı'nın avukatlığını yapan Casim Muhlis, bu konu ile ilgili hatıralarında şöyle diyor: "17 Temmuz 1959 günü Tabakçalı'yı hapishanede ziyarete gittim. ve Kerkük'te Türklere karşı bir katliam yapıldığı haberini verdim; gözleri yaşla doldu ve şöyle dedi:"İhtilalin ilk günlerinden beri komünist Kürtlerin emelleri Kerkük 'ün ileri gelenleri öldürüp, şehri ele geçirmekti. Ama ben buna engel oluyordum. Demek ki beni görevden almalarının bir sebebi de buymuş.Allah yardımcın olsun yaralı Kerkük. "
Sayfa 156 - Bilgi Yayın eviKitabı okudu
Hedef olmadan strateji olmaz, strateji olmadan plan olmaz, plan olmadan da hedefe varılmaz.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
444 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Hemen yanıbaşımızdaki soydaşlarımızın ,nasıl haksızlığa uğradıkları, nasıl katledildiklerini prof.Dr.Mahir Nakip elindeki güçlü belgelerle gün yüzüne çıkarıyor.
Kerkük'ün Kimliği
Kerkük'ün KimliğiMahir Nakip · Bilgi Yayınevi · 200613 okunma