Mehmet Bilgin

Doğu Karadeniz yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
10
Okunma
3
Beğeni
267
Görüntülenme

Hakkında

1955 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesi’nde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladı. 1974 yılında A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’ne girdi. 1978 yılında mezun olduktan sonra Sürmene’ye döndü. Baba tezgâhında tıbbi bitkiler ve çiçek soğanları ihracatı ile uğraştı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tarihi ile ilgilenmeye bu dönemde başladı. Okuduğu eserlerin yanı sıra, bölgede yaptığı detaylı araştırma gezileri kitaplarına temel teşkil etti. Bölge tarihi ile ilgili eserlerin çoğunun ön yargılı, yetersiz ve birbiri ile çelişen bilgilerle dolu olduğunu düşünmesi onu birinci el kaynaklara yöneltti. Bu nedenle 1988’den itibaren Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Topkapı Sarayı ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde araştırmalar yaptı. Samsun, Giresun ve Trabzon’da düzenlenen Tarih Sempozyumlarında bildiriler sundu. 1990 yılından bu yana İstanbul’da yaşıyor. Evli ve bir çocuk babasıdır. Çeşitli dergilerde Trabzon ve çevresi ile ilgili pek çok araştırma yazıları çıkmıştır. ESERLERİ: 1.Sürmene Tarihi, Damla Ofset, İstanbul, 1990 2.Madur Dağı Savaşı, Eser Ofset, Trabzon, 1992 (2. baskı. 2000) 3.Doğu Karadeniz Tarih Kültür İnsan, Eser Ofset,Trabzon, 2000 (2. bask.2002) 4.Doğu Karadeniz’de Bir Derebeyi Ailesi Sarıalizâdeler (Sarallar), Esen Ofset, Trabzon 2006. 5.Doğu Karadeniz’de Bir Derebeyi Ailesi Sarıalizâdeler Ofset. Trabzon 2006. 6.Karadeniz'de Postmodern Pontusculuk, Doğu kütüphanesi, İstanbul 2008
Unvan:
Araştırmacı, Yazar
Doğum:
Trabzon, 1955

Okurlar

3 okur beğendi.
10 okur okudu.
7 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hacıemiroğulları(Bayramlu) Beyliği
Trabzon Kralı III. Aleksius, 1352 yılında kız kardeşi Maria Komnenos'u Akkoyunlu Bryi Tur Ali Beğ'in oğlu Fahrettin Kutluğ Bey' le evlendirerek, Türkmen ittifakını etkisiz hale getirirken, Akkoyunluların da himayesini sağlar.1358 yılında eski kralın kız kardeşi Theodora'yı Bayram Bey'in oğlu Hacı Emir'le evlendirerek, O'nun Trabzon üzerine olan akınlarını önler.
Derviş Ağa büyük büyük dedem olur
Ayrıca Olur-Çataksu’da Ahmet ve Mustafa efendiler, Göle’de Reis Bey ve Derviş Ağa, Çıldır’da Ağa Bey ve Dede Bey Teşkilat-ı Mahsusa’nın işgal altındaki topraklarda faaliyet gösteren görevlilerinin önde gelenlerindendi.
Reklam
Görevleri
1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde Rus topraklarına katılan Batum, Ardahan ve Kars sancaklarının ahalileri ile Kafkasya Müslümanlarını ve kuzeybatı İran’daki aşiretleri ayaklandırmak ve oluşturulacak çete kuvvetleri ile savaş başladığında sızma harekatı yaparak Rus ordusunun ikmal yollarına sabotajlar düzenlemekti.
O günlerde Genelkurmay İstihbarat Dairesinde Müdür Yardımcısı olan Binbaşı Kâzım (Karabekir) bir eserinde konuyu;"Seferberliğin ilan ve Millet Meclisi'nin tatil edildiği gün Merkez-i Umumide Enver ile Talat'ın arzu ve muvafakatleriyle bir içtima yapılarak ordularımızın düşman memleketlerindeki hareketlerini kolaylaştırmak için teşkilata başlamaya karar verdiler. Bu teşkilatın adını da 'Teşkilât-ı Mahsusa' dediler," şeklinde açıklar.
Sayfa 21 - Ötüken NeşriyatKitabı yarım bıraktı
Misyonda görev alanların en önemli vasıfları cesaret ve fedakârlıklarıydı. Hiçbir siyasi ya da maddi çıkar beklemeden, vatan için görev almış kişiler olarak, her şartta kendilerine verilen görevleri icraya çalıştılar.
Sayfa 194
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
616 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Akıp giden bir dille yazılmış sağlam bir araştırma. Fakat çoğu yerde kendini tekrarlıyor bu iyi mi yoksa gereksiz mi tam bir anlam veremedim ama meselenin ve olayların iç yüzünün anlaşılması ve akla tam yatması bakımından bir noktada iyi olmuş diyebilirim. Kitabın yarısına yakın bir kısmı fotoğraf albümleri, kaynakça ve kitap içi dizinden oluşuyor ayrıca kitap T. Mahsusa ve bilhassa içerisinde bulunan belli başlı kişilere yönelik eleştirilere de aynı zamanda cevap vermeyi amaçlıyor bu bir çok yerde araştırmacının dilinden ve tavrından da belli oluyor; yine ismi geçen bir çok T. Mahsusa personelinin fotoğrafları ve hal tercümelerinin kitap içerisinde yer verilmiş olması operasyon ve çatışmaların gerçekleştiği yerlerinde aynı zamanda fotoğraflarının bir albüm şekilde kitapta olması, detaydan kaçınılmaması, ve teşkilatın yoğunlaşmış olduğu misyonun sol cenahını ayrıntılı bir şekilde anlatması bakımından başaralı bir araştırmanın ürünü olduğunu gösteriyor.
Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya Misyonu ve Operasyonları
Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya Misyonu ve OperasyonlarıMehmet Bilgin · Ötüken Neşriyat · 20186 okunma
%37 (80/216)
1/10 puan verdi
Tarih yazımı komplo teorileriyle olmaz. Teşkilatı Mahsusayı anlatsın diye aldım, 70 sayfadır abidik gubudik şeyler okuyorum. Daha fazlasına tahammül edemeyeceğim. Aklınca bir kaç tane soru sordun diye zeki mi oldun? Türkiye'de tarih yazımı, okuması ve tarihi şahsiyetlerimize bakış açımız ne zaman makul bir zemine oturur bilmiyorum. Ama bu tip kutuplaşma ve dandik teoriler yazılıp çizilmeye devam ederse zor gibi duruyor. Aptal insana tahammülüm olmadığı gibi aptal kitaba da tahammülüm yok. Sana ayırdığım vaktin sonuna geldik. Benden çaldığın para ve zaman yanına kâr kalsın, ne diyim.
Teşkilat-ı Mahsusa Nedir? Ne Değildir?
Teşkilat-ı Mahsusa Nedir? Ne Değildir?Mehmet Bilgin · Ötüken Neşriyat · 20235 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
İş bu kitabın konusu ismiyle müsemmâdır. Günümüz Türkçesi ile "Özel Teşkîlât" diyebileceğimiz İttihat ve Terakki Cemiyetinin bünyesinde kurulan bu yapının bölgelere özel misyonlarının ve faaliyetlerinin incelendiği bir kitap olmakla birlikte maalesef basımda gözden kaçmış yazım yanlışları mevcut, elbette anlam bütünlüğü yitirilmiyor fakat olmasa daha iyi olurdu. Teşkîlât bünyesinde görev alanlarının fedâkârlıkları, vatan uğrunda vermiş oldukları amansız cehdügayrete hiçbir okuyan kayıtsız kalamaz. Cidden etkileyici hikâyeleri var. Osmanlı Devleti'nin son neslinin doğup büyüdüğü ve karakterlerinin çekirdeklendiği puslu hava okurun dikkatini çekiyor. Varlık mücâdelesi içinde yaşamış olan bu nesil, üzerinde yaşadıkları ve sonrakilere bırakmak istedikleri bu topraklar için resmen insan-üstü bir gayretle düvel-i muazzamaya karşı savaş veriyor ve anlatılan genel çerçevede bunun öyküsüdür. Döneme ve bu teşkîlâta merakı olan herkes için tavsiye edilir.
Teşkilat-ı Mahsusa Nedir, Ne Değildir?
Teşkilat-ı Mahsusa Nedir, Ne Değildir?Mehmet Bilgin · Doğu Kütüphanesi · 20205 okunma