Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Mahfuz Söylemez

Mehmet Mahfuz SöylemezMihne Süreci ve İslami İlimlere Etkisi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.6/10
32 Kişi
106
Okunma
11
Beğeni
2.094
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Mahfuz SÖYLEMEZ, 1963 yılında Bingöl ilinin Solhan ilçesinde doğdu. İlkokulu Elazığ ve Solhan’da, Ortaöğretimi Muş İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Fakülteyi Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okudu. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktorasını yaptı. Yüzüncü Yıl Ü. İlahiyat Fakültesi’nde akademik hayata başladı. Daha sonra Ankara Ü. İlahiyat Fakültesi ve Hitit Ü. İlahiyat Fakültesi’nde uzun yıllar çalıştıktan sonra İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçti. Halen burada akademik yaşamını sürdürmektedir. İslam Medeniyeti Tarihi, Günümüz İslam Ülkeleri, İslam Düşünce Tarihi ve İslam Öncesi Arap Tarihi sahasına yoğunlaşan SÖYLEMEZ’in bu alanda, değişik dillerde yazılan birçok kitabı ve makalesi bulunmaktadır.
Tam adı:
Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez
Unvan:
Türk Yazar, Akademisyen
Doğum:
Bingöl, Türkiye, 1963

Okurlar

11 okur beğendi.
106 okur okudu.
5 okur okuyor.
85 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cahiliye Arabı yüce Allah’ı erişilmez kabul ettiği için ona ulaşabilmek amacıyla şefaatçilere ihtiyaç duyuyordu. Kuşkusuz putlara ibadetin en önemli nedeni de işte bu şefaat algısı olmuştur.
Cahiliye Arabı putların canlı ve hayatta olduğuna inanırlardı. ... Bundan dolayı onlara yemek ikram edenler, süt içirenler dahi olurdu.
Maalesef İslam birleştiricilik vasfını kaybetmeye başlamıştır. Müslümanlar, İslam Ortak Paydası üzerinde bütünleşmek yerine, Kuranın uyarısına rağmen fırka fırka olarak "Islam"ı parçalamayı marifet saymaktadırlar.
Kuran "Din'de zorlama yoktur" derken, Müslümanlarının mezhep, cemaat, tarikat adına Müslümanları "kendileri" gibi Müslüman yapmaya kalkışma hakları yoktur.
...Uhud Savaşı’nda Müslüman birlikler dağılıp dağa sığındıklarında, Ebü Süfyan meydan okumak içn, dağın eteğine kadar gelmiş ve “Yaşasın Hübel, Yaşasın Hübel” deyip Hubel’in adeta gücünü haykırmıştır. Buna karşın Hz. Peygamber “Allah daha yücedir. Ve yüce olmaya daha layıktır!” buyurmuştur.
Reklam
"İlim, ezber edilen şey değil, ezber edilen şeyden temin edilen faydadır."
İmam Şâfiî
İmam Şâfiî

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
254 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Bu kitap bir panelde yapılan sunumlardan meydana gelmiştir. İçerisinde altı tane makale vardır. Mihne sürecini, öncesini, sonrasını, Ehli Hadis taraftarlarının ve Hanefilerin tutumunun enine boyuna ele almıştır. Bence ilahiyat alanında mutlaka okunması gereken bir kitap. Bilgilerimi tazeledim ama bilmediğim birçok şeyi de burada öğrendim. Yepyeni bir bakış açısı edindim. Her ne kadar din ve siyaset birbirinden ayır iki farklı bir kol olarak görülse de aslında öyle değildir. Bunu bu kitapta çok net bir şekilde görüyoruz. Mihne demek baskı demek, senin gibi düşünmeyenlere işkence demektir. İslam tarihi de irili ufaklı mihnelerle doludur. Çünkü gerek ehli hadis olsun gerek ehli rey olsun eline mührü alan yani iktidara gelen karşıdakini hep ezmiştir. Bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Aynı zamanda mihne, durgunluğa, durağanlığa da yol açmıştır. Özgür düşünce ne zaman baskı yerse o zaman durağanlık kaçınılmazdır. Aslında buradaki makaleleri okurken sadece o dönemi değil, o dönemden itibaren günümüze kadar belli dönemlerle ilişki kurarak okumak gerekir. O zaman aslında ne demek istediğini çok daha net bir şekilde görüyoruz. Keyifli Okumalar.
Mihne Süreci ve İslami İlimlere Etkisi
Mihne Süreci ve İslami İlimlere EtkisiMehmet Mahfuz Söylemez · Ankara Okulu Yayınları · 201214 okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
CAHİLİYE ARAPLARININ AHİRET İNANCI/ MEHMET MAHFUZ SÖYLEMEZ Kitap Kur’ân’ın İndiği Tarih Çalıştaylarının üçüncü kısmıdır. Editör Mehmet Mahfuz Söylemez ’in de aralarında bulunduğu sekiz yazarın makalelerinin derlenmesiyle oluşturulmuştur. Birinci kısım alan hakkında hiçbir bilgisi olmayan, cahiliye okumalarına yeni başlamış olan kimselerin bile
Cahiliye Araplarının Ahiret İnancı
Cahiliye Araplarının Ahiret İnancıMehmet Mahfuz Söylemez · Ankara Okulu Yayınları · 20167 okunma
Reklam
254 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sınamak, soruşturmak, sorgulamak, imtihan etmek gibi anlamlara gelan Mihne, Abbasi halifesi Me'mun'un hilafetinin son dönemlerinde Bizans'a sefere çıktığı bir zamanda (218/833) Bağdat'taki vekili İshak b. İbrahim'e gönderdiği dört mektupla Halkul Kur'an meselesi etrafında Kur'an'ın yaratılmış olduğunu reddeden başta hadis ehli olmak üzere bir çok kesmin sorguya çekildiği, işkence edildiği ve öldürüldüğü dönemi işaret etmektedir. 2012 yılında İstanbul'da "Mihne Süreci ve İslami İlimlere Etkisi Çalıştayı" düzenlenmiştir. Alanında uzman akademisyenler bu çalıştayda tebliğlerini sunmuşlardır. Bu eser, sunulan bu tebliğlerin kitaplaştırılması sonucu oluşmuştur. Mihne sürecinin tarihsel sürecini, Mu'tezile'nin mihne sürecindeki rolünü, kelam ve tefsir ilimlerine etkisini, Hanefi mezhebini bu süreçteki tutumunu konu almaktadır. Alana ilgisi olan olmayan herkese hitap eden bir uslüpla konular akıcı ve sade bir şekilde ele alınmıştır. İslam tarihinin kırılma anını oluşturan ve bugün bile etkisini sürdüren Mihne olaylarını merak eden herkesin ilgiyle okuyacağı bir derleme.
Mihne Süreci ve İslami İlimlere Etkisi
Mihne Süreci ve İslami İlimlere EtkisiMehmet Mahfuz Söylemez · Ankara Okulu Yayınları · 201214 okunma