Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Kurt

8.9/10
19 Kişi
69
Okunma
5
Beğeni
2.119
Görüntülenme

Hakkında

(18 Ocak 1977 - ): Yazar, araştırmacı. Balıkesir-Bigadiç'te doğdu. Balıkesir Muharrem Hasbi Koray Lisesini (1993), Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1997) bitirdi. Mezun olduğu üniversiteye Türk dili okutmanı olarak girdi (1998). 'İlhan Tarus Hayatı ve Eserleri Üzerine Monografik Bir İnceleme' teziyle yüksek lisansını tamamladı (2001). 'Var Oluşçuluğun Türk Edebiyatına Etkileri' doktora tezi çalışmasına devam ediyor. İlk hikâyesi 'İmzalı Kitaplara Bir Mersiye' 1999'da E dergisinde çıktı. Son Duvar, Hece, Edebiyat Güncesi, Cumhuriyet Kitap, Kül Öykü'de denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. Haftalık Türk Haber gazetesinde köşe yazdı (2002). Hikâyeleri: Sokaklarda Seksekler (2002).
Unvan:
Türk Edebiyatçı, Yazar
Doğum:
Balıkesir, Türkiye, 18 Ocak 1977

Okurlar

5 okur beğendi.
69 okur okudu.
3 okur okuyor.
20 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Biri veya bir ân apansız hatırlandığında, ince uçlu kızgın bir bıçağın hatırlayanın kalbini çizip geçtiği hissedilir."
Özlediğin her kimse o geldiğinde ona sımsıkı sarılırsın veya elini kendi kalbinin üstüne yavaşça götürürsün. Bunun anlamı "Değdiğim yerde dumanını dışarı vermeyen bir yangın var." demektir.
Sayfa 19
Reklam
Biri veya bir ân apansız hatırlandığında, ince uçlu kızgın bir bıçağın hatırlayanın kalbini çizip geçtiği hissedilir.
Sayfa 16
Ve ben bıraktığın yerdeyim hâlâ, bir çocuk gibi alınmayı bekliyorum.
Sayfa 59
"Önce kayayı delen incire bak, sonra da içine çöreklenen umutsuzluğa. Bu dünyayı yüklenmene gerek yok, taşıyamazsın. Bir ağacın toprağa tutunan köklerine dokun, onlardan daha zayıf değilsin. Başını kaldır ve yürümeye devam et. Hayatın bin bir rengi var, solan yaprakların bile... Öyleyse pencereni aç yıldızlara. Dışarı bak ey ruhum, bir parça gökyüzü ve çokça umut var orada. Kayalar bile içinde bir tohum taşırken senin bu katılığın niye?"
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
96 syf.
6/10 puan verdi
Sahi, susanları anlamak mümkün mü?
Kitap iki parçadan oluşuyor: İlk kısım, insan hâllerinin tercümesi; ikinci kısım ise, bu hâllerin günlük hayattaki "Karşılaşmalar" şeklinde hikayeleştirilmiş kısa metinler. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere, susanları anlamak için "sözlük" niteliği vermek istemiş yazar. Ne kadar işe yarar ve hayata geçirilir tartışılır. Çünkü hâller, kalıplaşmış davranışlara indirgenemez. Kişiden kişiye değişir ve bazı hâllerdeki insanları anlamamız için ortak yaşanmışlıklar bile yetersiz kalır. Fakat yazar, bu hâllerin anlaşılması için belli özellikler sunmuş. Bu özelliklerin altında yatan hâlleri epeyce dramatize etmiş. Ayrıca kitapta hem cümleler hem de vermek istenilen mesaj kendini tekrar ediyor: Zamanın ve acıların yüze vuran çizgilerden okunacağı, susanların dile getirmediği kelimelerin içerde bir yerde insanı yakıp kavuracağı, susmakla çok şey anlatılabileceği vb. İkinci, yani "Karşılaşmalar" kısımı en beğendiğim yeriydi. Başta anlatılanları, hikayelerden bulmamız ve çıkarımda bulunmamız istenmiş. Oldukça keyif aldım okurken. Kitabın genel havasına bakacak olursam: sevmediğim özellikleri de olsa tekrar tekrar altı çizilen cümleleriyle ve hissettirdiği derin duygularla, kitaplıkta ve hafızada güzel bir yeri hak ediyor.
Seslerden Uzakta Susanları Anlamak İçin Sözlük
Seslerden Uzakta Susanları Anlamak İçin SözlükMustafa Kurt · Çolpan Kitap · 202235 okunma
99 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Sahafta gözüme takılmıştı ismi, bir de kapağındaki hüzünlü çocuk resmi. Hiç bir fikrim olmadan aldım çünkü Sokaklardaki Seksekler bir an çocukluğuma götürdü, mahallemize, oyunlara. Şıldır oyununda ütüldüğüm zamanlara, moloz atışlarımıza, üst mahallenin 'Parmaksızlar Çetesi' gelip de ceplerimizi boşaltana kadar..Sonra gazoz kapağı oyunu, 'Kınık' değerliydi, kola ise en piyasaya düşmüşü..Cipslerle tasolar girdi hayatımıza, abur cubura daldık.. Kızlarla lastik bile atladık, erkekliğe aldırmadan..Cami betonuna çizilen seksek ise demirbaşıydı oyunların... İçeriğinden bağımsız sadece çocukluğun zamandan muaf, mutlu ve huzurlu anlarını hatırlattığı için bile bu kitap sevilebilir. Yine de biraz bahsedecek olursak umutsuzluğun her öyküye hakim olduğu, dili biraz zayıf olsa da daha yolun başında olan genç bir edebiyatçının heyecanlarını hissettiren bulunası zor bir öykü kitabı. Olur da elinize bir şekilde geçer, sahafta bir yerde gözünüze ilişirse alın okuyun derim.
Sokaklarda Seksekler
Sokaklarda SekseklerMustafa Kurt · Stüdyo İmge · 20028 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Bir kaç saat içerisinde okunabilir. Bir çok şairin ve yazarın alıntılarıyla zenginleştirmeye çalışılmış buna rağmen oldukça sığ kalmış anlatım. “Hâlce” yani insanı konuşmadan da anlamayı ana tema olarak almış fakat zorlama bir kitap olmuş. Alıntı yapılan yazarların/şairlerin ayrıca belirtilmemesi hoş değil. Evet alıntı olduğu aşikâr fakat isimler zikredilmeli.Üzülerek pek beğenmediğimi söylemek istiyorum. Yazarın daha güzel ve derin kitaplarla karşımıza gelmesi dileğiyle…
Seslerden Uzakta Susanları Anlamak İçin Sözlük
Seslerden Uzakta Susanları Anlamak İçin SözlükMustafa Kurt · Çolpan Kitap · 202235 okunma