Nazif Evren

Kekik Kokulu Yıllar yazarı
Yazar
6.5/10
2 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
638
Görüntülenme

Hakkında

Salihli'nin Poraz Köyündde doğdu(1909) İlkokula bu köyde başladı ve Denizli'nin Çivril İlçesi (Nümune mektebi-örnek okul) adı verilen ilkokulda tamamladı(1926) 1931'de İzmir Öğretmen Okulun'nu bitirdi.Sekiz yıl Akhisar Gazi İlkokulu'nda öğretmenlik yaptıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünden mezun oldu(1940)Sonra sırasıyla Kütahya İlköğretim Müettişliği, Savaştepe Köy Enstitüsü Meslek dersleri öğretmenliği ve Eğitimbaşılığı yaptı.Buradan Diyarbakır,Dicle Köy Enstitüsü Kurucu Müdürlüğü'ne atandı.Köy Enstitüleri hareketi durdurulduktan sonra Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü, İçel İlköğretim Müfettişliği, Ankara Mill Eğitim Müdür Yardımcılığı, Halkeğitimi Geneli Müdürlüğünde Şube Müdürlüğün'de Şube Müdürlüğü görevler,nde bulundu.Buradam 1969'da emekli oldu Meslek yaşamı içinde Gayret, Köy ve Eğitim, İmece, Kıyı Öğretmen Dünyası dergilerinde mesleki yazıları ve Sihirli eğirmen, Beyaz Ördek adlı çocuk yapıtları yayımlandı.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Manisa, 1909

Okurlar

10 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
[ Köy Enstitüleri ]
"Bu, yukarıdan aşağıya uygulanan demokratik bir eğitimdi... Dicle'de öğrencilerin bir eleştirisini izleyen Bakan Hasan Ali Yücel, Ankara'ya döndüğünde İnönü'ye <<Paşam, oradaki çocuklar bizden çok iyi tartışıyorlar>> demişti..."
Sayfa 110 - İnova Yayınları 1.Basım Ocak 2015Kitabı okudu
"Köy Enstitülerinde çalışmak bir inanç temeline dayanıyordu... Bu temel, Türk köyünün ve köylüsünün eğitim yoluyla kalkınmasıydı..."
Sayfa 9 - İnova Yayınları 1.Basım Ocak 2015Kitabı okudu
Reklam
"Bu arada Köy Enstitüleri kötülendikçe kötüleniyordu... Çalışanlar; öğretmen, öğrenci, ustaöğrenci, idareci" Moskof uşağı"ydı... (...) Düşünüyordum... Onca yıl çalıştığım Köy Enstitüsi kurumları gerçekten bu anlatılanlar gibi miydi? Bu kadar kötü müydü bu kurumlar? Yıllarca bu kötülüklere mi katkıda bulunmuştum? Görememiş miydim? Sorunlar inandığım gibi değil miydi? Bu kadar emek... Peki ya Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk köylüsü için söylediği, öğrencilerimiz ile birlikte ezberlediğimiz, << Yedi yüzyıldan beri yeryüzünün çeşitli yerlerine göndererek kanlarını akıttığımız, kemiklerini topraklarında bıraktığımız ve yedi yüzyıldan beri emeklerini ellerinden alıp har vurup harman savurduğumuz ve buna karşılık her yerde her gün kötüleyip horladığımız ve bunca verdiklerine, bağışladıklarına karşı, nankörlük, saygısızlık ve zorbalıkla uşak yerine indirmek istediğimiz, yurdun bu gerçek sahibinin önünde bugün utançla ve saygıyla gerçek yerimizi alalım... >> sözleri gerçekliğini yitirmiş miydi?..
Sayfa 152 - İnova Yayınları 1.Basım Ocak 2015Kitabı okudu
(...) "asıl köyün çocuklarını alıp, köylerine göre yetiştirmek gerekiyordu... Gelenlerin durumu perişandı... Saçları uzun, sırtlarında ağarmış bir gömlek, ayaklarında çarık, kimilerinin üzerinde rengi atmış asker ceketi vardı... Bakanlığın gönderdiği kumaştan yazlık ve kışlık olmak üzere üçer tip büyük, orta, küçük boy urbayı hazırlamıştık... "
Sayfa 89 - İnova Yayınları 1.Basım Ocak 2015Kitabı okudu
[ Köy Enstitüleri Marşı ]
Kafa dinç, el nasırlı, gönül rahat, alın ak, Biz ulusal varlığın temeliyiz, köküyüz.. Biz yurdun öz sahibi, efendisi, köylüyüz...
İnova Yayınları 1.Basım Ocak 2015Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
·
Puan vermedi
Köy enstitüleri hakkında küçük bir yazı yazacağım. Günlerdir eğitim sistemini eleştiren yöneticiler var. Bunun üzerine herkesin köy enstitüleri hakkında bilgilenmelerini isterim. "Nazif Evren'in, Köy enstitüleri neydi,ne değildi." Kitabını muhakkak tavsiye ederim. Mektupları ve düşüncelerini paylaştığı yazılar, dönemin kıyı dergisinde basılmış bulmaktadır. İlk Köy enstitüleri kurucusu olan milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel'in kurtuluş savaşı dönemindeki bu reformu hayranlık uyandırıcı. Arıcılık kitabı, marangozluk, edebiyat,sanat, müzikal anlamda vs. Sayamadığım çok türde piratiğe dayalı bir eğitim modeli söz konusuydu. Köylerde muhteşem yazarlar,sanatkarlar ve topluma katkı sağlayacak mesleki anlamda bireyler yetişti. "Hatta Türk edebiyatında Fakir Baykurt, Nazif Evren'in öğrencisidir." Sonra din adamları, dönemin yobaz toplumu köy enstitülerini kötülemeye başladılar. Kitapları yaktılar, yıktılar. Nazif Evren muhteşem bir öğretmen elimde birçok arşivi var ama paylaşmayacağım bu platformdan.
Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı
Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün TanıklığıNazif Evren · Güldikeni Yayınları · 19972 okunma