Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nebahat Akgün Çomak

Nebahat Akgün ÇomakŞaman ve Türk Dünyası yazarı
Yazar
5.3/10
4 Kişi
30
Okunma
0
Beğeni
1.359
Görüntülenme

Hakkında

1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Eski Türk Dili üzerine yüksek lisans yaptı. Doktorasını, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Halen Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Basın Dili, Film Dili, Simge Dili, Mitoloji, Göstergebilim ve Sinema, Edebiyat ve Sinema alanlarında çalışmaktadır. Uluslararası ve ulusal bildirileri, makaleleri ve kitapları bulunmaktadır.
Tam adı:
Doç. Dr. Nebahat Akgün Çomak
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar

Okurlar

30 okur okudu.
2 okur okuyor.
31 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ölü aşı töreni, Şaman geleneğinin önemli bir kültürüdür. Günümüzde bu şamanist geleneğin izlerine hala rastlanmaktadır. Ölünün ruhu için hazırlanana yiyecekler bugün daha çok konuklara ikram için düşünülür. Türkiye'nin farklı bölgelerinde "hayır" adı altında ölüye dua edilmesine vesile olması için helva yapılır ya da lokma dökülür. Aş törenleri, Türk Dünyasında yerini ve önemini korumaktadır.
Kam öldüğü zaman, ister yaz, isterse kış olsun, asla toprağa gömmezler. Baltayla ağacı oyup yontarlar, kamın cesedini içine koyup, üzerini bir kapakla kapatırlar. Kamın bütün takımlarını, kürkünü, tokmağını, şapkasını, tefini tabutun yanında saklarlar. Eşyalarını tabuta koymazlar. Onu gömdükleri yere ağaç dikip o ağaca bütün eşyalarını asarlar.
Reklam
Mezar taşı dikme geleneğinin, Türkler'in yaşadığı ve Orta Asya'dan gelme olduğu düşünülmektedir. Bir kısım Arap İslam ülkelerinde mezara taş dikme geleneği görülmez. Aksine ölünün gömülmesinden sonra yerin kaybolması istenir. Bu gelenek Türklerin atalar kültürüne dayanır. Türk'lerde mezarlar çok temiz ve bakımlıdır. Bu mekanın düzenlenmesinde kullanılacak bitki ve ağaçlara kadar her husus en ince ayrıntısına kadar düşünülmektedir.
Sayfa 183Kitabı okudu
Uçmak Şaman-Noel Baba bağlantısı açısından dikkate değerdir. Şaman'lar, transa geçtiklerinde ve başka dünyalara gitmek istediklerinde hayvanlardan yararlanmaktadır. Özellikle, Sibirya Şamanları kuş motifli kıyafetleri kullanmaktadır.
...Ayrıca evreni yansıtan ve gökte yazılı olana okumaya olanak sağlayan tunç bir ayna Şaman için önemlidir. Roux, aynanın Şaman için önemini "ayna, Şamana ait o denli önemli bir alettir ki, günümüzde ayna olması durumunda giysisiz, hatta davulsuz bile Şamanlık yapılabilir." şeklinde ortaya koymaktadır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Şamanlar hakkında ilgi çekici bilgiler veren bir kitap. Şamanları anlatmasının yanında Şamanizmin farklı coğrafyalardaki durumunu ve Türk Dünyası üzerindeki etkilerini de anlatıyor. İçerik olarak Micheal Perrin'in Şamanizm'ine benziyor ama dili daha basit. Şamanizm hakkında araştırma yapmak isteyenler için güzel bir başlangıç olacağını tahmin ediyorum.
Şaman ve Türk Dünyası
Şaman ve Türk DünyasıNebahat Akgün Çomak · Bağlam Yayıncılık · 201522 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kitapta şamanizm'in bulunduğu coğrafyalar ve Türk yaşamına günümüze kadar gelen etkilerine değinilmiş. Mevlüt okutmaktan, çaput bağlamaya, nazar boncuğundan, düğüne, doğumdan ölüme günümüz gelenek ve göreneklerinde şamanizmin izlerine rastlamak mümkün. Kitap sonunda yer alan sözlük ve kaynakça da faydalı
Şaman ve Türk Dünyası
Şaman ve Türk DünyasıNebahat Akgün Çomak · Bağlam Yayıncılık · 201522 okunma
208 syf.
4/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın ismi, Türkler ve Şaman Dünyası olmasına rağmen, Türk şamanlığına dair bilgi yeterli düzeyde değil. Çok yüzeysel ve genel bir bilgi var maalesef.
Şaman ve Türk Dünyası
Şaman ve Türk DünyasıNebahat Akgün Çomak · Bağlam Yayıncılık · 201522 okunma