Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nihat Karademir

Sultan Abdülhamid ve Kürtler yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
27
Okunma
5
Beğeni
2.133
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Nihat Karademir
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Malatya, Türkiye

Okurlar

5 okur beğendi.
27 okur okudu.
4 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan kayıpları konusundaki bu bilgi eksikliğine karşın, 93 Harbi'nin Kürt toplumunu ekonomik ve sosyal anlamda derin bir krize sürüklediği hususunda neredeyse tam bir mutabakat vardır. Sosyo-ekonomik anlamda 93 Harbi'nden en doğrudan etkilenen bölgelerin başında Kürdistan gelmiştir. Devlet savaştan yaklaşık iki yıl önce savaş hazırlıklarına başlamış, vergiler neredeyse iki katına çıkarılmış ve bölgenin üretici güçleri savaşta devletin hizmetine alınmışlardır. Osmanlı yönetiminin savaşı sürdürebilmek için emlak, arazi ve ağnam vergilerini arttırması ise zaten zor durumda olan Kürt halkının durumu daha da zorlaştırmış, göçebe Kürtlerin bir kısmı ağır vergiden kaçmak için Rus topraklarına, bir kısım Kürt köylüsü ise şehirlere hicret etmeyi tercih etmişlerdir. Etkileri henüz başlamadan önce görülen 93 Harbi başlar başlamaz bölgedeki Kürtler Osmanlı devletine insan gücü, maddi katkı ve gıda ürünleri sağlamaya zorlanmışlardır. Savaşın başlaması ile birlikte bölgede ekonomik hayat felce uğramış, Osmanlı kuvvetlerinin maişetini temin etmek ve askerlerin bir kısmını evlerinde ağırlamak zorunda kalan ve üstüne bir de orduya asker vermeye zorlanan Kürtler savaş sırasında ve sonrasında ağır bedeller ödemişlerdir. Savaş sırasında bölgede yetiştirilen zahirenin büyük kısmına ordu tarafından el konulması halkı zor durumda birakmıştır.
Sayfa 73 - NûbiharKitabı okudu
Şöhrette aranılan şey, yücelik, adını tarihe yazdırmak veya gelecek kuşaklara kalacak eserler üretmek değil, varoluş hastalığından bir an olsun nefes alabilmek için başkalarının tanıklığına duyulan ihtiyaçtır.
Reklam
Bedirhan Bey'e en büyük darbe kendisinden önceki Cizre Beyi, amcazadesi Mir Seyfettin'in oğlu İzzeddin Şir'den/ Yezdanser'den gelmiştir. Yezdanşer, hem çevredeki aşiretlerin ve bazı önemli reislerin taraf değiştirmesinde etkili olmuş, hem de kayınpederi Hakkâri Bey'i Nurullah'ın ittifaktan uzaklaşmasını teşvik etmiştir. Osmanlı bürokrasisi Yezdanşer'in devletin tarafına geçmesini adeta büyük bir zafer olarak değerlendirmiş ve kendisine Rikab-ı Hümayun Kapıcıbaşılığı rütbesi ile yüksek nişan/nişan-ı ali verilmesine karar verilmiştir. İzzeddin Şir'in Osmanlı ordusuna en büyük katkısı bölgenin en zorlu kalelerinden biri olan ve şayet Bedirhan Bey'e teslim edilirse ordunun Bohtan'a girişini zorlaştırması beklenen Kasr-ı Geli kalesini teslim etmek olmuştur. Yezdanşer'in hamleleri kısa sürede etkisini göstermiş ve uzun bir süre daha direnmesi beklenen Bedirhan Bey Yezdanşer'in de Osmanlı ile ittifak yapmasından kısa bir süre sonra son bitirici darbeyi almıştır. Art arda aldığı yenilgilerden sonra, son bir umutla zorlu Orak/Oruh Kalesi'ne sığınan Bedirhan Bey, bu kalenin de topa tutulması üzerine ancak üç gün dayanabilmiş ve dördüncü gün, 1847 yılının Haziran ayında, iki oğluyla birlikte teslim olmuştur. İstanbul'da Padişahın huzuruna kabul edildikten sonra, bir süre İstanbul'da tutulan Bedirhan Bey, 1848 yılında ailesiyle birlikte Girit'e sürgün edilmiştir..
Sayfa 282 - NûbiharKitabı okudu
Sultan sadece Kürt aşiretlerini Osmanlı askeri sistemine dâhil etmekle ve Kürtler arasında yoğun bir İslamcılık propagandası yapmakla kalmadı. Önde gelen Kürt ailelerinin çocuklarını İstanbul'da iskana mecbur tutarak Kürt milliyetçiliğini bastırmaya yönelik politikalarını çeşitlendirdi. Abdülhamid sürgünler ve bürokratik makamlar vermek yolu ile onları Kürdistan dışında tutarak toplumlarıyla ilişki kurmalarına izin vermemiş, değişik yöntemlerle İstanbul'da kalmalarını sağlayarak gözetim altında tutmuş, Kürt toplumu üzerindeki etkilerini sınırlandırmış, coğrafyalarına belli oranda yabancılaştırmış ve az-çok türkleşmelerini sağlamıştır. Abdülhamid bu yöntemle bu aileleri devamlı gözetleme ve Kürdistan'la iletişimlerini sınırlama başarısı kazanmıştır. Bu durum Kürt milliyetçilerinin Kürdistan'da geniş çaplı milliyetçi eylemler düzenleme şansını ortadan kaldırmış ve devletin bölgedeki idari ve askeri statükoyu korumasını ve yerli halkın sadakatinin devamını sağlamıştır.
Sayfa 483 - NûbiharKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
592 syf.
·
Puan vermedi
2.Abdülhamit döneminde Kürt ve Ermeni ilişkilerini ele alan bu geniş kapsamlı kitapta akademik düzeyde çok çeşitli kaynaklardan yararlanılarak akıcı bir üslupla yazılmış. O dönem Batılıların Ermenileri nasıl kullandıklarını ayrıntılarıyla ve farklı bakış açıları ile ele alırken, günümüzde Kürtlerin Batı tarafından aynı şekilde kullanıldıklarını hayretle görüyorum. Aradan geçen yüzyıllar hiç bir şeyi değiştirmemiş. Tarihe ilgi duyan araştırmacıların başvuracakları önemli bir kaynak tavsiye edilir...
Korku ve Umut
Korku ve UmutNihat Karademir · Çıra Yayınları · 20155 okunma