Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Niyazi Altunya

Niyazi AltunyaKöy Enstitüsü Sistemi yazarı
Yazar
7.4/10
6 Kişi
26
Okunma
3
Beğeni
1.183
Görüntülenme

Hakkında

1 Nisan 1942'de Isparta ili Sütçüler ilçesi Hacıahmetler Köyü'nde doğdu. Isparta Gönen İlköğretmen Okulu'nu (1962), Gazi Eğitim Enstitüsü Eğitim Bölümü'nü (1968), Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nü (1970) bitirdi. Ankara Üniversitesi Eğitim [Bilimleri] Fakültesi'nde Yüksek Lisans (1981), aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktora (1990) öğrenimi gördü. Hakkâri ve Isparta köylerinde, Manisa Er Eğitim Tugayı'nda ilkokul öğretmenliği, Diyarbakır ve Yozgat'ta ilköğretim müfettişliği, değişik ortaöğretim kurumlarında rehber öğretmenlik, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde uzmanlık, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik ve müdür başyardımcılığı yaptı. Değişik fakültelerde Anayasa Hukuku, Türk Eğitim Tarihi ve Öğretim Yöntemleri dersi verdi. Altunya, 28 Mayıs 1990'da kurulan "Eğitim İşkolu Kamu Görevlileri Sendikası"nın (EĞİTİM-İŞ), kuruluşundan EĞİTİM-SEN'le birleşmesine kadar (27 Ocak 1995) genel başkanlığını yürüttü. Altunya, 16 Ekim 1993'te emekli oldu. Değişik süreli yayınlarda eğitim ve öğretmen örgütçülüğü konularında birçok yazı yazdı ve aynı konuda yapıtlar verdi.
Unvan:
Öğretmen, eğitim bilimci
Doğum:
Sütçüler, Isparta, 1 Nisan 1942

Okurlar

3 okur beğendi.
26 okur okudu.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1935'te CHP 4. Büyük Kurultayı'nda kabul edilenler:
"Eğitim siyamızın temel taşı, bilgisizliği gidermektir. "Kuvvetli cumhuriyetçe, ulusçu, halkçı, devletçi, layik[laik], devrimci yurttaş yetiştirmek, bütün öğretim derecelerinde yüküm ve özen noktasıdır. "Eğitim ve öğretimimizde izlenen yöntem; bilgiyi, yurttaşa maddi hayatta başarı elde ettiren bir cihaz haline getirmektir. Köy okullarında sağlık, yaşayış ve içinde bulunduğu çevre koşulları ile ilgili olan tarım ve sanat fikirleri verilecektir. "Köy çocuklarımıza kısa zamanda pratik hayat için lüzumlu bilgiyi verebilecek (...) köy okulları açılacaktır."
Sayfa 8 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Çok kısa süre bakanlık yapan Dr. Reşit Galip, 1933'te Üniversite Reformu'nu yaptı, dil ve tarih çalışmalarına yoğunlaştı. Köycülük çabası; söz konusu komisyonu çalıştırmak ve köy öğretmenleri ile ilköğretim müfettişlerini tarım kurslarından geçirmekle sınırlı kaldı. Onun ayrılışından sonra sorun yine yüzüstü bırakıldı. Köklü atılımlar, Arıkan ve Yücel'in dönemlerine (1935-46) kaldı.
Sayfa 7 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Reklam
1925 sonlarında Bakanlık görevini üstlenen Mustafa Necati, sağlam düşünceler taşıması yanında çok yetkin bir eylem adamı idi. Milli Mücadele'den ve örgütçülükten gelen Necati, eğitimcilerin ve öğretmenlerin gönüllerini fethetmişti. Onun yaptığı en önemli işlerden biri 1926'da Kayseri-Zincidere'de, 1927'de Denizli'de iki "Köy Öğretmen Okulu" açması idi. Yazık ki, onun beklenmedik ölümünden sonra (1 Ocak 1929) iki kurum da yok edildi.
Sayfa 6 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Köy Enstitüsü Sisteminin kuruluşu iki temel aşamada gerçekleşmiştir: Önce Eğitmen Kursları, ardından da Köy Enstitüleri.
Sayfa 11 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
İsmail Safa Güner:
"Köy çocuğunun dar ve kısa bir hayat görüşü vardır (...) Onca [ona göre] hayat; tarlayı ekip biçmek, bir çift öküz sahibi olmak, evlenmek ve Allaha ibadet edip cennete hazırlanmaktır (...) Onun bu görüşünü sarsan olay enstitüye alınması olur."
Sayfa 17 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
cumhuriyet ve eğitim
herkese merhaba! cumhuriyetimizin 100. yıl coşkusu bitmedi, bitmeyecek de! "ülkemizde ve kırklareli'de eğitim sempozyumu" konulu programa tüm cumhuriyetçi, laik eğitim savunucuları davetlidir. değerli hocalarım
Ayhan Ural
Ayhan Ural
,
Rıfat Okçabol
Rıfat Okçabol
Niyazi Altunya
Niyazi Altunya
ve
Ahmet Yıldız
Ahmet Yıldız
'ın konuşma yapacağı bu programa vakti ve ilgisi olan arkadaşlarımızı bekleriz! iyi günler dilerim.💌
Reklam
Tonguç Baba
özenle derlenmiş bir kitap. tonguç baba'yı anlayabilmek adına başvurulabilecek kaynaklardan. yazarı
Niyazi Altunya
Niyazi Altunya
hocam 81 yaşında ve salt kitaplarıyla değil; şehir şehir dolaşıp konuşmalarıyla da köy enstitüsü ruhunu yaşatmaya devam ediyor. idol alınası eğitimci kişiliği eşsiz. 15 ve 16 nisan'da düzenlenen köy enstitüleri sempozyumunda tanışıp sohbet edebildiğim için mutluyum. ayrıca
Rıfat Okçabol
Rıfat Okçabol
ve
Mustafa Gazalcı
Mustafa Gazalcı
gibi aydın isimlerden öğrendiklerim için kendimi şanslı hissediyorum. onlarla aynı yolda yürümek çok güzel bir duygu! umuyorum daha aydınlık günlerde, artan sayımızla yine hep beraber olacağız. mutlaka okuyalım, okutalım.🫶🏻

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Köy Enstitüleri Cumhuriyetimizin silinmeyecek şerefli bir sayfasıdır.
Ömrü kısa olup, 3 dönem 213 mezun veren, eğitim, kültür ve siyasal olarak derin izler bırakan, yoksul köy çocuklarına eğitim olağanı sağlayan, onların bilimsel, demokratik, aktif bir insan olmalarını, birçok yazar, sanatçı ve düşün adamı çıkmasına izin veren, bilimsel araştırma becerileri kazandırarak, öğrendiği bilgi ve birikimler ile köy halkının daha bilgili ve aktif bir yaşam sürmelerini, özellikle köyde eğitime yeni tip eleman kazandırılmasını, öncelikle de Köy Enstitülerine kendi içinde öğretmen vermesini sağlayan Yüksek Köy Enstitülerinden en başta yer alan Hasanoğlan Köy Enstitüsünün kurulumu, işleyişinin aktarıldığı kısa, net, açıklayıcı bir dil ve belgeleri ile gösteren bir eser. Cumhuriyetimizin en büyük yarım kalmış projelerinden olan sanat ile sağduyulu aklı başında, özgürlükçü bireyler yetiştiren Köy Enstitüleri.
Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü
Hasanoğlan Yüksek Köy EnstitüsüNiyazi Altunya · Telgrafhane Yayınları · 20195 okunma