Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Robert Nisbet

Robert NisbetSosyolojik Çözümlemenin Tarihi yazarı
Yazar
8.4/10
11 Kişi
84
Okunma
7
Beğeni
1.927
Görüntülenme

Robert Nisbet Gönderileri

Robert Nisbet kitaplarını, Robert Nisbet sözleri ve alıntılarını, Robert Nisbet yazarlarını, Robert Nisbet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bonald “ Tiranlık, bir alanın diğerinin sınırlarını aşmasından oluşur.”
169 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Muhafazakârlık: Hayal ve Hakikat, muhafazakârlığın kronolojik gelişimini incelemenin ötesinde, ideolojinin anatomisini sunuyor okuruna. Robert Nisbet, okurlarıyla kurduğu metinsel iletişimle henüz 200 yıllık bir ideoloji olan muhafazakârlıkla ilgili bir konumlandırma yaparken devletin, toplumun, ailenin ve bireyin bu ideolojiye göre yerlerini belirleyenlere de atıfta bulunuyor. Edmund Burke, Alexis de Tocqueville, Russell Kirk gibi dönemin düşünürlerine bolca yer veren Nisbet, hem dönemin düşünce dünyasının panoramasını sunuyor hem de muhafazakârlığın geleceğine dair kehanetlerde bulunuyor. Bu kitap için söylenebilecek en kıymetli iltifat, Nisbet’in, muhafazakârlığın neden tutunmaya ve uğruna çabalamaya değer bir rüya olduğunu açıklamakta harika bir iş çıkardığıdır.
Muhafazakarlık
MuhafazakarlıkRobert Nisbet · Ketebe Yayınevi · 20232 okunma
Reklam
Turgot gibi insanlığın birliğine kuvvetle inanırdı. Dünyanın farklı yerlerinde dış görünüşleri yönünden insanlar ne kadar değişik olurlarsa olsunlar, duygu ve özlem yönünden aynı idiler. Lettres sur f'Anglais'de (1 733, İngilizler hakkında mektuplar) tanık olunduğu gibi İngilizleri çok beğenirdi. Ancak, ne İngiliz kültürü ne de İngiliz yönetimi hakkında sistemli bir açıklama getinniştir. Özellikle İngiltere'nin özgür bir ülke olduğuna dikkati çekmiş ve özgür bir insan olarak bir İngilizin dilediği yoldan cennete gidebileceğini belirtmiş­ tir. Örneğin, Newton, yalnızca böyle bir ülkede doğmuş olduğu için talihli değildi, fakat ayrıca ''skolostik densizliğin " (fes impertinence.r scofastiq11cs) yasaklandığı ve tek başına aklın egemen olduğu bir dö­ nemde doğmuş olduğu için talihliydi.
Marxist düşüncenin son onyıllardaki gelişmesi, buna iyi bir örnek oluştunnaktadır; hiç kuşkusuz çok yoğun kuramsal tartışmaların, Marx'ın yöntemi üstüne kayda değer birtakım yeniden-yorumlamaların ve bir sürü aydınlatıcı kavramsal çözümlemelerin niteliklendirdiği bu çalışmalar, bilimsel olarak daha ileriye gitmiş, tek bir Marxist kuranım pekiştirilmesi yerine birbirlerinden keskin sınırlarla ayrılan bir dizi Marxist "okullar"ın kurulın
Burke, Britanya hükümetinin "zorba gücüne" karşı Amerikalıları, Kızılderilileri ve Irlandalıları savunurken dayandığı aynı temel ilkeleri Fransa'da da savunmaktaydı. Burke bu savunmaların her biri için tavrını, yabancı bir gücün saldırısı altındaki yerliler ve insanların tarihsel geleneklerinden yana koydu. (...) Aynı durum, her birinde yerli, özgün bir erdemin yabancıların saldırısı altında olduğu İrlanda ve Hindistan için de geçerliydi.
Sayfa 29
(...) siyaset pratiği ve ideoloji arasında bir ilişki vardır. Fakat en disiplinli bir parti ve onun ideolojisine daima sâdık liderlerinde bile bu ilişki çok kuvvetli değildir. Acil durumlar, kazalar ve taktik kararlar doktrinden dönmelere yol açabilir ve sıklıkla da böyle olur. Bu durum sıklıkla birey ya da parti başarısı adına yapıldığından, çok fazla önem taşımayabilir. Ne de olsa bir siyasal parti için her şeyden önemli olan bir amaç vardır: başarı.
Sayfa 20
Reklam
Simgeler, duygular ve toplumsal yaşam sıkı sıkıya birbiriyle örülmüştür. Toplumsal yaşam, Durkheim'a göre, "ancak engin bir simgesellikle mümkün kılınır ve simgeler olmaksızın toplumsal duygular sadece eğreti bir varlık kazanabilir.
Sayfa 331Kitabı okudu
Toplumun yazarı Tanrı'dır. Ama insanın yazarı toplumdur.
Sayfa 150Kitabı okudu
Hakikat insan gibi ve toplum gibi, çağların ve insanların art arda gelişi içinde serpilip büyüyen bir tohum olup, başlangıçlarında hep kadim, sonraki gelişmelerinde hep yenidir.
Sayfa 149Kitabı okudu
166 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.