Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Semerkand Genç Okur

Genç Okur - Sayı 86 dergisi
Dergi
9.3/10
63 Kişi
413
Okunma
147
Beğeni
3.467
Görüntülenme

Semerkand Genç Okur Gönderileri

Semerkand Genç Okur kitaplarını, Semerkand Genç Okur sözleri ve alıntılarını, Semerkand Genç Okur yazarlarını, Semerkand Genç Okur yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şarkın Sultanı; Selahaddin Eyyubi
Dönemin tarihçilerinden İbn-i Şeddâd, Kudüs'ü haçlı zulmünden kurtaran büyük Kumandan Sultan Selahaddin Eyyubi hakkında şöyle der; Sultan Selahattin Kudüs hakkında o kadar gamlı idi ki onun bu gam ve kederini dağlar kaldıramazdı. Çocuğunu kaybetmiş bir anne gibi şaşırmış kalmıştı. Atını bir yerden başka bir yere koşturuyor, Müslümanları Kudüs için cihada çağırıyordu. Daima hüzünlü bir halde zaman zaman gözyaşı döküyordu. Hele Aksa'ya baktığı zaman kendini hakim olamıyor halkına yapılan zulüm ve eziyetleri hatırlamak istemiyordu. Bu dert ile ağzına lokma girmiyordu. Şöyle diyordu: 'Kudüs ve Mescid-i Aksa Hristiyanların zulmü altında olduğu müddetçe ben nasıl gülebilirim, sevinebilirim istediğim gibi rahatça karnımı doyurabilirim. Hele nasıl gözüme uyku girebilir!
Hamburgerle Kudüs'ü bir araya getiremiyorsanız şayet ikisi aynı bütünün parçaları değildir ve birisi muhakkak terk edilmelidir işte formül, tam olarak bu!
Reklam
Güzel sözler söyleyin ki güzel ihtimaller uyansın.
Herkes küçük olsa düzen bozulur, herkes tek bir cins olsa insanlık çoğalmaz. Hayat fakiri zengini erkeği kadını küçüğü büyüğü ile bir denge ve zenginlik.
Zahmeti hazmederek rahmete erişen eriştiğini muhafaza etmesini bilir. Zahmetsiz erişen ise bir nevi hazırdan yer. Hazıra dağ dayanmaz.
Engin denizlerde yol alabilmenin yegane formülü sabrı kendimize yelken edinmek.
Reklam
Genç dediğin planlı hedefli olur. Bir işin önünü arkasını düşünmeden hareket etmez. Önümüzde daha uzun bir zaman var deyip hedefleri ertelemez.
Kâinatın kitabını okumaya başladı- ğımız andan itibaren aslında hayatınızda kendinizi olmayacak sebeplerden ne kadar yıprattığınızı anlarsınız o halde. Unutmayalım ki küçük bir kıvıl- cımdır tüm insanları etkileyen. Her şey müthiş bir dengede ilerlerken elde edemediklerinin hırsının esir almasına izin verme!
"Allahu Ekber" demenin yasak olduğu devirde doğup büyüyen Mısıroğlu, farklı zamanlardaki kon- feranslarında çocukluğunda Kur'an öğrenmek için dört farklı hocaya gittiğini ancak hiçbirisinde biti- remediğini anlatır. Çünkü Kur'an okutmak yasaktı ve bu yasağa uymayan kişiler ihbar edildiğinde ya- kalanıp başlarına olmaz işler geliyordu. Namaz kıl- mak için Türkçe kamet getirmenin mecbur olduğu bir devri bugün için biz düşünsek bile anlayamayız elbette. Ancak o devri yaşamış böyle isimlerin ver- diği mücadeleyi takdir etmek, bu fedakâr davranış- ları unutmamak üzerimize borç olsa gerek. Yasaklanan ezanlar, kapatılan camiler, yıkılan medreseler bugün bize anlatılan çok eski ve sisli bir tarihin parçaları gibi gelse de bu zulme uğramış insanların yaşadığı travmayı unutmamak adına Kadir Mısıroğlu elinden geleni ömrünün son günü- ne kadar yapmayı başardı diyebiliriz
Kadir Mısıroğlu
Yakın dönem cumhuriyet tarihi üzerin- de yıllardır yazılan yazıları, yayımlanan kitapları okuduğunuzda hakikatin kırın- tısını yakalamak şöyle dursun ona ulaş- mak için arpa boyu kadar yol almanız bile mümkün değildir. Türkiye'de cumhu- riyetin ilanından 90'lı yılların sonuna ka- dar cumhuriyet tarihi üzerine konuşmak, bazı eleştirilerde bulunmak, resmî tari- hin ve ideolojinin görüşlerine alternatif görüşler ileri sürmek cezasız kalmaya- cak bir hareket niteliğindeydi. Özellikle 1923-1950 arasındaki dönemde resmî ideolojinin mütefekkirler üzerindeki bas- kısı oldukça sertti. Böylesi bir atmosferde merhum Ali Fuat Başgil, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Osman Yüksel Serdengeçti, Os- man Turan, Sezai Karakoç gibi isimler sorumluluk sahibi olarak kendilerini ülke insanının hakikati görmesi için âdeta feda etmişler ve şuurlu bir gençliğin ye- tişmesi için ellerinden geleni yapmışlardı.
541 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.