Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinan Levent

8.3/10
3 Kişi
16
Okunma
2
Beğeni
1.424
Görüntülenme

Sinan Levent Gönderileri

Sinan Levent kitaplarını, Sinan Levent sözleri ve alıntılarını, Sinan Levent yazarlarını, Sinan Levent yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Barathosi ile Büyük Asyacı Japonlar arasındaki konuşmanın muhteviyatına dair Imaoka şu ifadeleri kullanıyor. Turan hakları arasında bağımsız bir devlet kuranlar, Japonya, Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya'dan oluşan beş ülkedir. Diğerleri Slav milletinin esiridir. Dahası, bu beş ülke içerisinde güçlü olan tek millet Japonlardır. Japonya başı çekerek esir durumda olan ve kolonileştirilmiş Turan halkşarını harekete geçirmeli. Ancak bu şekilde komünist Rusya ortadan kaldırılır. Barathosi'ye göre Anglo-saksonların yıkımı ise Slavların ardından gerçekleştirilmelidir. Bu aynı zamanda dönemin Macar Başbakanı Teleki'nin de stratejisiydi. Bunun yanı sıra Barathosi, Turan'ı Japonya merkezli Doğu Turan, Orta Asya'nın tamamını ihtiva eden Orta Turan, Macaristan, Türkiye, Bulgaristan ve Ukrayna eksenli Batı Turan ile Finlandiya, Estonya ve Karelya'dan oluşan Kuzey Turan şeklinde dörde ayırıyordu. Öncelikle Doğu Turan'dan Turancı hareketi başlatmak gerektiğini iddia ediyordu.
Japon Turan ideolojisine göre Turan halkları beş ana koldan oluşmaktadır. Bunlar Ural kökenli Fin- Ugorlar ve Samoyedler ile Altay kökenli Türkler, Moğollar ve Tunguzlardır.
Sayfa 111 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Barathosi ile Büyük Asyacı Japonlar arasındaki konuşmanın muhteviyatına dair Imaoka şu ifadeleri kullanıyor: Turan halkları arasında bağımsız bir devlet kuranlar, Japonya, Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya'dan oluşan beş ülkedir. Diğerleri Slav milletinin esiridir. Dahası, bu beş ülke içerisinde güçlü olan tek millet Japonlardır. Japonya başı çekerek esir durumda olan ve kolonileştirilmiş Turan halklarını harekete geçirmeli. Ancak bu şekilde komünist Rusya ortadan kaldırılır. Barathosi'ye göre Anglo-saksonları yıkımı ise Slavların ardından gerçekleştirilmelidir.
Sayfa 85 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Japonya'da Turancı hareketin ilk denemesi, Birinci Dünya Savaş sonrasında, 1921 senesinde üçüncü kez Japonya'ya gelen Macar Turancı Baráthosi ve bir önceki seferde olduğu gibi kendisine mihmandarlık yapan Imaoka tarafından yapılmıştır. Bu ikiliye, Japon Ordusu'nun Sibirya çıkarması esnasında temasa geçtiği, daha önce de bahsi geçen Başkurt halkları bağımsızlık aktivistleri Kurbanali ve Tagan'ı da eklemek mümkün.
Sayfa 66 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Japonya'da Turancı hareket, 1905, 1914 ve 1921 yıllarında toplamda üç kez Japonya'ya gelen Baráthosi Balogh Benedek (1870-1945) aracılığıyla başlatıldı Rus-Japon Savaşı'nın hemen ardından ilk kez Japonya'ya gelen Baráthosi, aynı "Turan Ülkesi", ırkdaş Japonya'nın Slav Rusya'yı yenmesinden etkilendiği için bu ülkeyi ziyaret etme kararı aldığını belirtir
Sayfa 64 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Kurbanali ve grubu Japonya'da Büyük Asyacı ideolojiyi savunan kesim ile sıkı bir ilişki kurdu. Rusya'daki Müslüman Türklerin bağımsızlık hareketi için Japonya'nın desteğini elde etmek maksadıyla, Tokyo'da nüfuz sahibi kişilerle sürekli görüşmeler gerçekleştirdi ve onlar aracılığıyla Japonya'yı ikna etmeye çalıştı.
Sayfa 60 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İki Başkurt,Muhammed Abdulhay Kurbanali ve Alimcan Tagan.
19 Aralık 1920 tarihli Asahi Shinbun gazetesi Kurbanali ve Tagan'ın geliş amacına dair şu ifadeleri kullanıyor:" Sovyet Hükümeti'nin tahakkümü altından çıkıp Güney Rusya ve Hazar Denizi kıyılarındaki Tatar, Kırgız, Başkurt gibi Orta Avrasya'nın birçok Müslüman Türk halklarını birleştirecek yeni bir cumhuriyet kurmak için Asya milletlerinin fatihi ve lideri Japonya'nin desteğini istemeye gelmişlerdir.
Sayfa 54 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Turancı ideolojinin Japonya'ya tanıtımında, Bolşevik Devrimi sırasın da Sibirya'ya kaçan Türk kökenli Menşeviklerin rolü yadsınamaz. Bunlardan Muhammed Abdulhay Kurbanali (1889-1972) ve Alimcan Tagan (1892-1948) isimleri öne çıkmaktadır. Kurbanali ve Tagan gibi Türk kökenli Menşevikler ile Japon askeri yetkililer ve sivil milliyetçi aktivistler arasındaki ilişkinin güçlenmesiyle, Japonya'nın Müslüman Türklere olan ilgisi arttı.
Sayfa 46 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Ayrıca Osmanlı'daki Türkçüler ve Türkçülük ideolojisini savunan sivil toplum örgütü Türk Ocakları ile temasa geçip Osmanlı İmparatorluğu'ndan öğrenciler davet ettiler. iki ülkedeki Turancı hareketi savunanlar arasında ilişkileri artırmaya yönelik faaliyetler yürüttüler. Fakat cemiyetin en önemli faaliyeti hiç şüphesiz 1913'te yayın hayatına başlayan dergidir. Macarca yayınlanan Turan adlı dergi, sadece Macaristan değil, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Türkçülerin de yazılarını yayınlıyor ve Macar Turancılar ile Türkçüler (Türk Turancılar) arasındaki işbirliğinin temelini atıyordu.
Sayfa 23 - Macaristan Turan Cemiyeti,Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
20. yüzyılın başından itibaren Macaristan'da çıkan Turancılık en sonunda Türkiye'de ve Çarlık Rusyası'nın tahakkümü altındaki Orta Avrasya'da Türk kökenli halklar arasında yaygın bir ideoloji haline geldi. 1920'lerde ise Japonya'ya kadar yayıldı. Turancılık, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaklaşık bir asırda Batı'ya tepki olarak çıkan çeşitli karşıt fikir akımları olan İslamizm, Türkçülük gibi Asyalı halkların birligini dillendiren felsefi düşüncedir. Fakat Türkçülük ve Arapçılık gibi sabit bir kalıp üzerine oturan bir ideoloji olmadığı gibi, dini birliği isteyen bir felsefi akımda değildir.
Sayfa 20 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.