Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarık Ziya Ekinci

7.0/10
1 Kişi
18
Okunma
4
Beğeni
1.035
Görüntülenme

Hakkında

Tarık Ziya Ekinci Kürt ve Zaza asıllı doktor, siyasetçi ve yazar. Babası Şafii Kürt, annesi Şafii Zaza idi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Paris Tıp Fakültesinde ihtisas yapmıştır. Dâhiliye Mütehassısıdır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

4 okur beğendi.
18 okur okudu.
4 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dersim tedip harekâtı çok kanlı bitti. Ayaklanma fiilen bastırıldıktan sonra aylarca devam eden arama tarama faaliyeti çerçevesinde pek çok in­san öldürüldü. Ayaklanmanın lideri olarak bilinen Seyit Rıza 7 arkadaşıy­la birlikte alelacele yargılanarak Elazığ'da asılmak suretiyle infaz edildi.
Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt da 1930‘da Ödemiş'te şunları söylüyor: "Türk bu ülkenin yegâne efendisi, yegâne sa­hibidir, saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette bir tek hakları vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman ve hatta dağ­lar bu hakikati böyle bilsin."
Reklam
Kürtler için açılan umut kapısının açık kalması, Kürt liderlerinin çok yönlü ve basiretli bir diplomasi izlemeleriyle mümkündür. Büyük hayallere kapılmadan, umut­la beklemek hakkımızdır. Çünkü, şairin dediği gibi "İnsan hayatta umut ettiği nispette yaşar.”
1925 tarihli Şeyh Sait İsyanı merkezi bir örgütün kararıyla, yurt ve dünya koşulları değerlendirilerek planlanmış ve zamanlaması doğru yapıl­mış bir hareket olmadığı için Kürt bağımsızlık hareketi olarak algılana­maz.
Fransa eski Cumhurbaşkanlarından Mitterand şunları söylüyor: "Cumhuriyetin kuruluşunda (ilk burjuva devleti kastedi­liyor-TZ E) milli birliği kurmak için tek dil, tek kültür esasına dayalı mer­kezi bir devlet gerekliydi. Bugün de ulusun parçalanmasını önlemek için ye­rel yönetimlerin özerkliğini esas alan çok kültürlü ve çoğulcu bir yönetim uygulamasına geçmek gerekiyordu. ”
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
87 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Döneminde Kürtlerin sosyal ve siyasal durumu, devletin Kürtlere olan bakış açısı, Kürtlerin günümüze kadar olan siyasal hareketleri detaylı ve anlaşılır bir dille aktarılmış. Ayrıca Kürt tarihi hakkında yanlış bilinen bazı noktalara değinilip doğrusu temellendirilerek anlatılmış. Okuduğum zaman merak ettiğim, kafamdaki çoğu soru işaretlerine cevaplar bulabildim. Kürt siyasal tarihini öğrenmek açısından okunması gereken güzel bir kitap..
Kürt Siyasal Hareketlerinin Sınıfsal Analizi
Kürt Siyasal Hareketlerinin Sınıfsal AnaliziTarık Ziya Ekinci · Sosyal Tarih Yayınları · 20118 okunma