Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tevfik Güran

İktisat Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
9 Kişi
50
Okunma
5
Beğeni
2.203
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Tevfik Güran İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Aynı anabilim dalının bir süre başkanlığını da yapan Güran, Osmanlı ekonomik ve sosyal tarihiyle ilgili lisans ve lisansüstü düzeyde çeşitli dersler veriyor.
Tam adı:
Prof. Dr. Tevfik Güran
Unvan:
Ekonomist, Öğretim Üyesi
Doğum:
1949

Okurlar

5 okur beğendi.
50 okur okudu.
2 okur okuyor.
39 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Asya’da Toplum ve Ekonomi
Bazı Avrupalı toplumbilimciler tarihin pasif aktörlüğü rolüne layık gördükleri Asyalı toplumları toprak mülkiyetinin, rasyonel pazar organizasyonunun ve bürokratik yönetim şekillerinin gelişmediği, değişme dinamiğinden yoksun topluluklar olarak niyelendirmişlerdir. Doğu devletlerinde tarım için vazgeçilmez olan sulama sistemlerini kontrol eden yöneticilerin toplumu tam bir baskı altına alarak kişisel teşebbüsün ve temsili kurumların gelişmesine izin vermedikleri de ileri sürülmüştür. “Doğu despotluğu” olarak nitelenen ve sosyo-ekonomik gelişmeyi engellemekle suçlanan bu yönetim modeli, Avrupalı güçlerin Asya toplumları üzerinde kurmaya çalıştığı hegomanyanın bir gerekçesi olarak kullanılmıştır. Oysa modern zamanlar öncesinde en gelişmiş ve en uygar bölge olan Asya, 19. yüzyıla kadar üretim ve ihracat kapasitesi itibariyle dünya ekonomisinde Avrupa’dan çok daha önemli bir yere sahipti. Dünya mal ve kıymetli maden hareketleri Asya’nın ticari dinamizminin ve ekonomik gücünün açık bir göstergesiydi.
Sayfa 104 - Der YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Savaşlar ve Salgın
Orta Çağ’da en etkin silah öldürme kapasitesi sınırlı olan kılıçtı. Savaşın yol açtığı asıl yıkım, açlığa ve bunun sonucunda da salgın hastalığa neden olmasından kaynaklanıyordu. Orta Çağ savaşçılarının hijyen koşulları olağanüstüyü kötüydü. Bu nedenle de salgın hastalıklar, savaşların son derece yaygın bir yan ürünüydü. Ordular savaştan çok salgınları yayarak ölüm oranları üzerinde etkili oluyordu. Savaşlarda ürünlerin, hayvan sürülerinin ve tarım aletlerinin yağma edilmesi ise açlık ve kıtlığı beraberinde getirerek yaygın şekilde ölümlere yol açıyordu. Savaşlar, sermayeyi yok ettiğinden sağ kalanlar büyük bir açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalıyorlardı.
Sayfa 44 - Der YayınlarıKitabı okudu
Roma Teknik ve Teknolojik Gelişim
Roma dünyası, insan faaliyetinin diğer alanlarında oldukça başarılı olmasına rağmen, teknolojik değişim konusunda hareketsiz kalmıştı. Bu teknolojik kısırlık, İlk Çağ uygarlıklarının kültürel parlaklığıyla tam bir çelişki teşkil etmektedir. Bu konuda enterasan bir örnek su değirmenleridir. Romalılar, su değirmenlerinden haberdar olmalarına rağmen çok az su değirmeni inşa ettiler; bunun yerine köle ve hayvan gücüne dayalı değirmenleri daha yaygın olarak kullandılar. Romalıların teknolojik gelişmeye daha fazla katkı yapmamalarının nedeni akli yetersizlikleri değildi. Önceki toplumlardan daha fazla demirden ve diğer madenlerden yararlanan Romalı mühendisler zekalarını işgücünden tasarruf sağlayacak makineler yerine yolların, su kemerlerinin ve büyük kubbeli binaların inşasında sergilediler...Teknolojik başarısızlığının önemli bir nedeni sosyo-ekonomik yapıyla ilgiliydi. Çoğu üretken faaliyetler, köleler ya da köleden farklı konumda olmayan insanlarca yapılıyordu. Sürekli ucuz köle arzı mümkün oldukça yeni üretim teknikleriyle işgücü maliyetini düşürmeye gerek duyulmuyordu... Roma gibi köleliğe dayalı bir toplumda büyük sanat ve edebiyat şaheserleri ve mimari yapılar ortaya konabilirdi, ancak ekonomik gelişme başarılamazdı.
Sayfa 30 - Der YayınlarıKitabı okudu
Sanayileşme ve Sosyo-kültürel Ortam
İlk sanayileşen ülkelerin İngiltere ile sosyal ve kültürel özellikleri itibariyle en çok benzeyen ülkeler olması bir tesadüf sonucu değildir. Bu durum sanayileşmenin teknolojik olmaktan çok sosyo-kültürel bir değişim hadisesi olduğunun bir göstergesidir.
Sayfa 205 - Der YayınlarıKitabı okudu
Avrupa ve Asya
Şarlman Avrupa'da ilk gümüş parayı bastığında, Çin'de kağıt para kullanılıyordu. Manyetik pusula bir Çin buluşuydu. Çinliler Batı'dan çok daha önce yüksek bir bilimsel ve teknolojik gelişme düzeyine ulaşmışlardı.
Sayfa 112 - Der yayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Alan ile ilgilenenlerin ve iktisat ogrencilerinin cok faydalanacaklari onemli bir kaynak. Dunya iktisat tarihinin kronolojik bir ozeti gibi dusunulebilir. Ilk caglardan 20. Yuzyila kadar onemli iktisadi olay ve kavramlara yer verilen onemli bir eser. Okumasi kolay gibi gorunse de sık sık geri donuslere ve tekrar okumaya ihtiyaç duyacaksiniz.
İktisat Tarihi
İktisat TarihiTevfik Güran · Der Yayınları · 201737 okunma