Wang Hui

Çin'in Yirminci Yüzyılı yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
576
Görüntülenme

Hakkında

1959’da Çin’de doğan Wang Hui, Pekin’de Tsinghua Üniversitesi’nde profesördür. Çalışmaları çağdaş Çin edebiyatı ve düşünce tarihi üzerine yoğunlaşmıştır. 1996-2007 arasında Çin’de çok itibar gören Duşu (Okumak) adlı derginin editörlüğünü yapmıştır. ABD’de çıkan Foreign Policy (Dış Politika) dergisi 2008’de Wang Hui’yi dünyanın en önemli 100 aydını listesine koymuştur. Harvard, Edinburgh, Bologna (İtalya), Stanford, UCLA, Berkeley, Washington üniversitelerinde ders vermiştir. China’s New Order (Çin’in Yeni Düzeni), Harvard University Press, 2006; The End of the Revolution (Devrimin Sonu), Verso, 2011; The Politics of Imagining Asia (Asya’yı Düşleme Politikası), Harvard University Press, 2011 China’s Twentieth Century (Çin’in Yirminci Yüzyılı), Verso, 2016, kitaplarının yazarıdır.
Unvan:
Çinli Profesör, Yazar
Doğum:
Yangzhou, Jiangsu, Çin, 1959

Okurlar

8 okur okudu.
1 okur okuyor.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Denizaşırı Çinilierin "Çin" kavramı, ırk aynınma uğradıklarından "Qing'e Karşı Ming'i Yaşat" ta­lebiyle örülmüştü. Yen Ching-hwang'a göre "eğer Çin hükü­meti, Mançular yerine Han olsaydı, denizaşırı Çiniiierin 1911 Devrimi'ne kitlesel katılımları herhalde gerçekleşmezdi." Bu da Sun Yatsen'in "barbar Tatarları sürün, Çin kurtulsun" (quc­ hu dalu, hui fuzhonghua) sloganına yanıt gibidir. Devrimden sonra devrimciler Mançu karşıtı ulusal taleplerini hemen de­ğiştirip "Beş Uluslu Cumhuriyet" sloganına sarıldı. Aralarında Zou Rong, Chen Tianhua, Zhang Taiyan, Sun Yatsen, Wang Jingwi, Zhu Zhixin'in de olduğu devrimcilerin yüreklendir­ diği biçimde bunların Qing hanedanlığından ayrılıp bir Han cumhuriyeti kurma niyetinde olduklarını anlamak zor değildir.
Liang Qichao'nun 1902 ile 1906 arasında yazılmış Yeni Yurttaş Üzerine Söylemler (Xin min shuo) ile Avrupa savaşı sıra­ sında yazılmış Avrupa Gezisi Üzerine İçsel Düşünceler (Ouyou xinying lu) karşılaştırılırsa, ilki ideal bir Avrupa görünümü çizerken, ikincinin Batı uygarlığının sayısız düzenbazlığına dikkat çektiği görülür. Liang'ın o zaman ele aldığı "Çin halkı­ nın öz-aydınlanması", artık Batı uygarlığına dayandırılmıyor, Batı'nın içine düştüğü bunalımı temel alan içe bakıştan türeti­liyordu.4 Nisan 1917'de yayımlanan "Savaştan Sonra Doğu-Batı Uygarlıklarının Uzlaştırılması" yazısında Du Yaquan şunu söy­ledi: "Savaştan sonra insanlığın esaslı bir değişikliğe gideceği­ ne artık kuşku yoktur. Reform çağı kapımızda." Dahası, savaş "Batı uygarlığındaki ciddi sakatlıkları açığa çıkardı"; halk "çağ­daş yaşamın ne Doğu' da ne de Batı' da kusursuz sayılabileceği konusunda aydınlandı", dolayısıyla "yeni bir uygarlığın doğuşu, insanların zayıflamasıyla hız kazandı.
Reklam
Zhang Xichen, Ocak 1916
"Büyük Avrupa savaşı bittiğinde bir sonraki sorun, çelişkilerle ça­ tışmalar, ulus-devletler arasında değil, bir uygarlıkla öbürü, bir ırkla öbürü arasında; başka bir deyişle Avrupa ile Asya arasında olacaktır. Doğu Asya benzersiz bir uygarlık alanı yaratmıştır. Bunun mer­kezinde tartışılmaz biçimde Çin vardır, Hint kültürü ve Japon siyasi nüfuzuyla derinlik ve ayrıntı kazanmıştır. Yani Japonya bu uygarlığın kolu, Çin ise beynidir. Bugünün Doğu Asya'sı kargaşa ve iç kavga içindedir. Ama Avrupa' da savaş sona erip de savaşan devletler arasında barış im­zalanınca, Doğu Asya halkları büyük olasılıkla birlik olup güçlü bir işbirliğine gidecek, sarı ve beyaz ırkı temsil eden uygarlıklar büyük bir çatışma içine girecektir. Çıkacak savaş, dünya tarihinde eşi görülmedik olacaktır. Bu sa­vaşın benzeri olmayacaktır çünkü askeri ya da sınai nedenlerden doğmayacak, iki dünya görüşünün, iki dinsel bakışın, iki karşıt ruhun çarpışması olacaktır."
1909 Jöntürk İhtilali o dönem Çin basınına yansımış:
1912'de Xuan Lan'ın Doğu Derler n esi'nde çıkan "Jön Çinli Partisi ile Jön Türk Partisi, karşılaştırmasında, ne Çin ne de Türk devrimlerinin bütün halkın devrimi olduğuna, sadece azınlıktaki siyasetçilerin zaferi şans eseri kazandıkianna işaret edildi. Goangdong ilericilerinin söyledikleri genç Selanikliler partisinin sözlerden farklı değildi. "Yöneticiler yozlaşmışsa on­ların gücü büyük ölçüde yabancı sermayenin eline geçer. Herkes para ve ün peşindedir ama başı dik yurttaşın güçsüzlüğü kalı­cıdır. Dürüst, yürekli, derinden üzülen gerçek yurtseverler, ma­kam peşinde olan allar n eler ve zorba askerlerce dışlanır. Çin de Türkiye de aynı kaderin kurbanıdır.
Günümüz Çin'inin siyasi yapısı, 1949 ulusu inşa projesinin ürünüdür; büyüklüğü ve egemenlik ilişkileriyse, Qing hanedanıyla 1911 Devrimi'nden sonra yeni doğan Cumhuriyet arasında kurulmuş sürekliliğe ka­dar gider. Başka bir deyişle, kendi içlerinde ve birlikte, "sürekli­ lik içindeki kesintiler" olarak düşünülen "devrim"-"süreklilik" ikilisi Çin'in "kısa yirminci yüzyılı"nı anlamamıza ışık tutar.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
250 syf.
·
Puan vermedi
Roman sizi türlü türlü duygular içerisine girmenizi sağlayacak üstüne romanda zaman kavramını seviyorum sanki siz binlerce yıl yaşamış gibi hissediyorsunuz ve keşke ailesine bir merhaba deyip yolculuğuna gitseydi
The Seven Mysteries Sect
The Seven Mysteries SectWang Hui · 03 okunma
1630 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
nihayet bitti.Nerdeyse 20 günde okumuşum.Zaman zaman telefondan zaman zaman wuxiaworld.com/novel/rmji siteden okuduğum fantastik türünde bir roman oldu. Fazla uzun olması beni sıksa da çoğunlukla keyif alarak okudum. Bir beşerin ölümsüzlüğe (tabi normalde olmaz saçma ama kitap bu:)) doğru giden ve sürekli tehlikeli maceralarını içeren bir romandır kendisi.Anime olarak yayınlamaya başlayan kitabın bir kaç bölümü aşağıda yer almaktadır youtube.com/watch?v=IspHxMr...
The Seven Mysteries Sect
The Seven Mysteries SectWang Hui · 03 okunma