Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Wladyslaw Reymont

Wladyslaw ReymontKomedyen yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
5
Beğeni
843
Görüntülenme

Hakkında

Wladyslaw Reymont (Lehçe: Władysław Stanisław Reymont; d. 7 Mayıs 1867 Kobiele Wielkie Radomsko; ö. 5 Aralık 1925 Varşova) Polonyalı yazar. "Genç Polonyalılar" (Młoda Polska) isimli edebiyat çevresinde yer aldı. 1924'te edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.
Tam adı:
Wladyslaw Stanisław Reymont
Unvan:
Polonyalı Yazar
Doğum:
Kobiele Wielkie Radomsko, 7 Mayıs 1867
Ölüm:
Varşova, 5 Aralık 1925

Okurlar

5 okur beğendi.
3 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“"Her kim ki bir topluluğu yönetmek ve onlara hükmetmek istiyorsa, onları pohpohlaması ve istediklerini vermesi gerekir; ihtiyacı olanı vermesi gerekir, önce onların kölesi olmalıdır ki sonradan efendisi olabilsin.”
Sayfa 138Kitabı okudu
"Her şey aptalca," dedi yaşlı adam birden sesli bir şekilde. "Hiçbir şey yapmayacaksan bile suya bak ve onu düşün; uzun bir süre idare eder seni. Kuşları, yıldızları ve elementleri incele; ağaçların büyüyüşünü gözlemle, rüzgârı dinle, kokuları ve nüansları çek içine. Eşi benzeri olmayan, sonsuz mucizeler bulacaksın her yerde. Bütün bunlar insanlar arasındaki yaşamının yerini tutar hiç şüphesiz. Yapmaman gereken tek şey, doğaya bayağı gözlerle bakmak çünkü o zaman en güzel kuş şarkıları kulağına yalnızca birer çığlık olarak, en görkemli ormanlar gözüne yalnızca yanıcı bir odun olarak, hayvanlar yalnızca yiyecek birer et olarak, çayırlıklar yalnızca saman olarak gelir çünkü o zaman hissetmek yerine sadece hesaplıyor olursun."
Sayfa 232Kitabı okudu
Reklam
“İntihar, acı çeken bir hayvanın pespaye haykırışından başka bir şey değildir; evrenin kanunlarına karşılık atomun başkaldırısıdır. İnsan, hayat mumunun yavaşça yanmasına ve sakince bitmesine izin vermelidir; mutluluk burada yatar.”
Sayfa 231Kitabı okudu
"Bir sabun köpüğü uğruna koca koca binaları devirdik." "Belki öyle ama sabun köpükleri bile güneş ışığını yansıtır.”
Sayfa 141Kitabı okudu
““İnsanların çoğu, yağı biten bir gaz lambası gibi doğal gereksinimden değil, iflastan ölür çünkü bütün gücünü ve mecalini bir günlük yaşamın binde biri bile etmeyen aptalca şeylere harcar müsrifçe.”
Sayfa 231Kitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
270 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Wladyslaw Reymont, 1924 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü almış. Rus Polanyası’nda doğan yazarın ikinci romanı Komedyen. Otobiyografik ögeler barındırıyor. Romanın baş kişisi gibi evden kaçarak taşra tiyatrolarından birine katılıyor ve başarılı olamıyor. Kitabın adı da burdan geliyormuş. Lehçe aslında “Komediantka” olan kitabın adı kadın komedyen demekmiş ve komedyen taşra oyuncusu anlamında kullanılıyor. Janina adlı genç bir kızın evden kaçarak tiyatroya katılıyor. Janina’nın yaşadıkları, iç dünyası, lüks ve değerler arasındaki çatışma izleğinde ilerleyen kurgu halkın sanat anlayışına da bir eleştiri. Sanatçı- yozlaşma ilişkisi de irdeleniyor. “ ‘Sahnede sanat aşkına, gerçek hayatta da zorluktan dolayı bir bukalemun olman gerekir.’ ‘Yani diğer bir deyişle, birinin sanatçı olabilmek için yozlaşması gerekir.’ dedi Janina. “ Güçler kadın karakter ifadesi biraz klişeleşti ancak Janina’nın yaşadıkları ataerkiye karşı da bir mücadele.Kitabın ismi komediyi çağrıştırsa da trajik bir hikaye. Tam bir tragedya biçiminde roman. Diyaloglarların yoğun olduğu anlatım biçimini düşününce oyuna oyurlanabilir diye düşünüyorum. Belki uyarlanmıştır, bilmiyorum. Reymont’un güçlü betimlemeleri, iç dünyayı iyi yansıtan akıcı bir üslubu var. Genç yaşın da okuyabileceği bir kitap.
Komedyen
KomedyenWladyslaw Reymont · Fihrist Kitap · 20223 okunma