Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zeki ERASLAN

Zeki ERASLANŞura-yı Devletten Danıştaya yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
10
Görüntülenme

Hakkında

1978 doğumlu (Bayburt) Dr. Zeki ERASLAN, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü ve TODAİE Kamu Yönetiminden mezun olarak Tarihçi ve Kamu Yönetimi Uzmanı unvanlarını almıştır. Hacettepe Üniversitesinde “Şûrâ-yı Devletten Danıştaya: Yapısal ve Fonksiyonel Dönüşüm” adlı tezle doktora eğitimini tamamlamıştır. 2004 yılından itibaren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Müdür, Enstitü Sekreteri, Personel Şube Müdürü, Strateji Geliştirme Müdürü, Personel Daire Başkanı, Başkanlık Müşaviri görevlerinde bulunmuş olup, 2 Ocak 2012’de Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna Yüksek Kurum Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır. Bu görevine devam etmektedir. Bu göreve ilaveten 2016 yılı Ağustos ile Ocak 2018 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına vekâleten atanmıştır. 2 Ocak 2019 tarihinden itibaren Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına yeniden vekâleten atanmış olup bu göreve halen devam etmektedir. Kamu personel, mali ve ihale mevzuatı ile protokol yönetimi üzerine muhtelif eğitimlere katılmış ve bu konularda eğitim vermiştir. Kanun/KHK ve çeşitli İkincil Mevzuat (Yönetmelik, Yönerge) ile Stratejik Planlama, Performans Programı ve Faaliyet Raporu hazırlık çalışmalarına aktif olarak katılmıştır. Mevzuat Hazırlama Komisyonu, Yüksek Kurum Disiplin Kurulu ve Kurum İdari Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmekte olan Dr. ERASLAN, 2013 yılında 46. Dönem Kamu Diplomasisi Eğitimi Programını bitirmiştir. İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, İran ve Japonya gibi ülkelerde çeşitli inceleme ve araştırma programlarına katılmıştır. 2014 yılı Kasım ayında OECD tarafından Paris’te düzenlenen “Innovating The Public Sector: From Ideas to Impact” konulu çalışmaya delegasyon olarak katılmıştır. 2013 yılında Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. İngilizce ve Farsça (orta) bilen Dr. ERASLAN, evli ve üç çocuk babasıdır. Yayımlanmış Eserleri Kitap: Şûrâ-yı Devletten Danıştaya: Yapısal Ve Fonksiyonel Dönüşüm, Türk Tarih Kurumu yayınları, Ankara, 2018. Makaleler: Şûrâ-yı Devlet, Danıştay ve 1921 Anayasası üzerine yazdığı muhtelif makaleler, Danıştay Dergisi, Türk Tarih Kurumu (Belleten) ve diğer akademik dergilerde yayımlanmıştır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Bayburt, 1978

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1864 Vilayet Nizamnamesi
1864 Vilayet Nizamnamesi büyük oranda Fuat Paşa ile Midhat Paşa'nın eseriydi. Fuat Paşa mezkur nizamname ile "tevsî-i mezuniyyet" ile valilere geniş yetki verilmesini hedeflemiş, vükelay-ı devletin ehemm-i umûr (mühim işler) ile uğraşmasını öngörmüştü. Valilerin genişletilen yetkilerinin çerçevesi ise "tefrîk-i vezaif" (görevler ayrılığı) ile tamamlanıyordu.
Bürokrasi-Hükûmet Denklemi
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat ile birlikte güç kazanan sivil bürokrasi; kanunu, yani devlet idaresinde objektif kuralları temsil eden bir kurum olarak, din ve devletin selameti adına hükümdarın karşısına çıkma gücüne hemen hemen her dönem sahip olmuştu. Tanzimat dönemi devlet adamlarından bilhassa Ali Paşa, Saray mensuplarının devlet işlerine karışmasına mani olmuş ve hatta bazen mahzurlu gördüğü irade-i seniyyeleri dahi geri aldırmıştır. Fuat Paşa, "...lehülhamd saye-i madelet-i hümayununuzda bizim korkumuz yoktur, arz-ı hakikate tereddüt etmek bizce vebaldir" diyebilmişken benzer şekilde Midhad Paşa da II. Abdülhamid'e ithafen, "...muradımız istibdadı ref've zat-ı şahanenizi vezaifenizde ikazdır..." ifadelerini kullanabilmiştir.
Sayfa 42 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlı Şuray-ı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti
İdeolojik bakışa sahip kimi hukukçular ve yazarlar, "Osmanlı Şuray-ı Devletini, Cumhuriyetimizin Danıştayı ile bağlantılı tutamayız" ibaresiyle Cumhuriyeti sahiplenirken Osmanlı için redd-i miras yaklaşımı söz konusudur. Oysa Cumhuriyet dönemi Danıştayı nevzuhûr (ilk defa ortaya çıkma, yeni doğma, kelimeye bayıldım) değildir. Yargısal alandaki tarihsel birikim devrimleşerek Cumhuriyet Türkiye'sine tevarüs (miras olarak kalma, aktarma, yine bayıldım) etmiştir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Difference Juridique Ottomane et Française (Diferans jüridikOttomane e Fransez)
Türk idaresinin çoğunlukla Fransa kaynaklı olduğu bir gerçektir. İkisi arasındaki farklılıklara bakıldığında ise en temel farklılıklardan biri kendini idari rejime geçişte göstermektedir. Osmanlı Devleti'ndeki durum Fransa'dakinin tamamen aksine idi. Fransa'da idari rejim, idarenin, adli nüfuz ve tesirden kurtulması için ihdas edilmiş olduğu halde Osmanlı'da adliye icranın/idarenin tesirinden kurtulmaya çalışıyordu.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
308 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Türk İdaresi ve Bürokrasisi Üzerine Başlangıç Seviyesinde Bir Kitap
Şura-yı Devletten Danıştaya isimli kitap Türk idari rejimi (ve tabi ki yargısı) ve Türk bürokrasisi üzerine tarihsel bazda giriş seviyesinde bir kitaptır. Türk Tarih Kurumu yayını olduğundan tarihsellik ön plandadır. Kitabın bence iki olumsuz noktası bulunmaktadır; birincisi, dili bir nebze ağır ve süslüdür ancak alanla ilgilenen okuyucuları yıpratmayacaktır. İkincisi, kitapta konu bütünlüğü ne iyi ne kötüdür. Buna mukabil Türk idari rejimini, Türk bürokrasisinin doğuşunu ve konumunu ve Danıştay'ın tarihini merak edenler için giriş seviyesinde ve tatmin edici bir kaynak olduğu kanaatindeyim. Kitabın genel olarak içeriğine değinecek olursam; Tanzimat dönemi bürokratik yapıyı ve bir nebze bu bürokratik yapıyı şekillendiren yasal gelişmelere değinen yazar Zeki Eraslan, Fransa ile Osmanlı'yı idari rejim anlamında yer yer karşılaştırarak çok esaslı tespitlerle kitabı zenginleştirmiş. Şura-yı Devleti tanımlayıp Cumhuriyet Türkiye'sindeki Danıştay ile ilişkilendirmiş. Danıştay'ın Cumhuriyet Türkiye'sinde nevzuhûr (ortaya çıkma, doğma) etmediğini bilakis Osmanlı'daki Şura-yı Devletin Cumhuriyet Türkiye'sine Danıştay olarak tevarüs ettiğini açıkça ifade etmiş. Kitapta Sadaret Makamı ile Sadaret Kethüdalığı ile bağlantılı olan Şura-yı Devlet anlatılmakla kalmamış, ilgili ve ilişkili siyasi kurumlar da ayrıca açıklanmış ve tanıtılmış. Velhasıl kitap ilgilisine tatmin edici seviyede bilgi ve birikim sağlayacaktır, diye düşünüyorum.
Şura-yı Devletten Danıştaya
Şura-yı Devletten DanıştayaZeki ERASLAN · Türk Tarih Kurumu · 01 okunma