Yaşın Kut Yüksel

Yaşın Kut Yüksel
@ykyscribe
Sıkı Okur
Zihinsel uğraşlar üzerine çalışır.
Sabitlenmiş gönderi
Bilgeliğin En Hayatî Koşulu
"Filozoflar için düşünce ve ifade özgürlüğü elzemdir. Peki, sadece uygarlaştırıcı etkisi olan her şeyi sorgulama ve hakikati arama işlerini yapabilmeleri için mi? Hayır, öncelikle filozof olabilmek için. Mill'in belirttiği gibi(John Stuart Mill, Özgürlük Üzerine ve Seçme Yazılar, çeviren Alime Ertan, Belge Yayınları, sayfa 34): Yargıları gerçekten güven verici olan bir kişiyi örnek olarak alırsak acaba onun yargı gücü nasıl bu hale gelmiştir? Çünkü bu kişi zihnini kendi kanaatlerinin ve davranışlarının eleştirilmesine açık tutmuştur. Çünkü kendisine karşı söylenebilecek her şeyi dinlemeyi, onlardan olabildiğince yararlanmayı ve yanlış olan şeyin yanlışlığını kendine, fırsat düştükçe ve başkalarına açıklamayı alışkanlık haline getirmiştir. Çünkü o, insanın bir konunun tamamını bilmeye yaklaşabilmesinin tek yolunun o konu üzerinde her çeşit düşünceden kişinin söyleyebileceklerini dinlemekten ve her anlayışın o konu üzerine olan mümkün bakış açılarını incelemekten geçtiğini anlamıştır. Hiçbir bilge, bilgeliğini bundan başka şekilde elde etmemiştir; bundan başka yolla bilgeleşmek insan aklının doğasında yoktur.' "
Reklam
Şüpheci Filozoflar:
"Akademik bir alıştırma olarak her şeyden şüphelenmeye çalışırlar, ama burada nihai amaç sonunda şüphelenilmeyecek, kesin ve tartışmasız bir şey bulmaktır."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Şüphe ve şüpheci.
"Şüpheci 'kabul edilmiş inançların doğruluklarından şüphelenmeyi alışkanlık haline getiren kimse.' "
Sözlükler okuma kılavuzlarıdır.
"Sözlükler sizi konunun merkezine taşırlar."
Reklam
Felsefe Nedir?
"Felsefe varlığın, bilginin ve doğru eylemin rasyonel olarak incelenmesidir."
Filozofların Prensipleri
"Filozoflar bundan biraz daha iyisini yapmaya çalışırlar. Aslında onlar da aynı etik meselelerle ilgilenirler, ama onlara daha nesnel, tarafsız ve daha açık görüşlü bakmaya çalışırlar. Bir filozof kendini tartışmanın taraflarından birini tutmak zorunda hissetmez. Bunu ancak iki tarafa da hakkını verdiğine, iki tarafı da yeterince analiz ettiğine inanırsa yapar. Daha önce de belirttiğimiz gibi, felsefenin doğasında bir argümanı tüm yönleriyle incelemek vardır."
Bize düşen el
"Kimileri alkole diğerlerinden daha dayanıklıdır, kimilerinin sinirleri çelik gibidir, kimileri son derece sağlıklıdır. Bu hayat oyununda şans eseri ya da tanrıların lütfuyla her birimiz farklı ellere sahibiz. Önemli olan bize düşen eli nasıl oynayacağımızdır."
İki Kaide
"Eski Yunan'da dünyanın merkezi sayılan Delphoi'daki Apollon tapınağının duvarlarına iki düstur kazınmıştı: 'Kendini bil' ve 'Aşırıya kaçma'. "
Görecelilik
"Cömertliğin ya da diğer erdemlerin ne olduğu o kişinin özel koşullarına bağlı olacaktır. Zengin bir kişi için cömertlik olan yoksul biri için müsriflik olabilir."
Reklam
Harmonik bir özne olarak insan
"Kişi bir müzik aleti gibidir. Yaşamı aletin ayarlanmasıdır. Eğer yaşam biçimi çok gevşek ya da çok gergin olursa, ayarsız bir yaşamı olur."
"Büyük kafalar, detaylarda anlaşamasalar da, benzer şekilde düşünürler."
Cennetin Krallığı
"Kant bir amaçlar krallığı tasarlar. Bu âlemde insanlar birbirlerini asla sadece bir araç olarak kullanmazlar ve daima birbirlerine özgür, kendilerinde rasyonel amaçlar olarak saygı duyarlar. Kant'a göre bu ideal ahlaki durumdur. Uzak olsa da çabalamaya değer bir düş."
"Kendinde Amaç Olarak İnsanlık Formülü."
"İnsanlara asla sadece bir araç olarak değil, ama aynı zamanda kendinde amaçlar olarak davran."
Maxim
"Sadece, aynı zamanda evrensel bir yasa olmasını isteyebileceğin düstura (genel kural, ilke) göre hareket et."
Uyarıcılığın Hatası
"Felsefi tartışmalarda, herhangi bir hipotezi onun din ve ahlak için taşıdığı tehlikeli sonuçları bahane ederek çürütmeye çalışmaktan daha harcıâlem(herkesin alabileceği, kullanabileceği, yapabileceği, sıradan.) bir düşünme yöntemi yoktur, ama bu aynı zamanda da daha kusurlusu olmayan bir usuldür. Bir görüş sonuçta manasızlığa varıyorsa, kesinlikle yanlıştır, lakin tehlikeli sonuçlarından dolayı bu görüşün yanlış olması hiç de kesin değildir. O halde bu tür işlerden sakınılmalıdır, çünkü bunlar hakikatin keşfine hiçbir şekilde hizmet etmezler, ve sizi ancak sevimsiz bir antagonist yapmaktan başka bir işe yaramazlar." David Hume, Enquiries Concerning Human Understanding and Concerning the Principles of Morals, ed. L. A. Selby-Bigge (Oxford: Oxford University Press, 1975).
154 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.