Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Necip G. isimli okurun asıl gönderisini gör
Erhan okurunun profil resmi
Açıkcası bilimkurgunun ilk örneklerinden olmasına rağmen, H.G. Wells'in kitaplarına ısınamadım ben de bir türlü. Oysa zamanında Jules Verne'i ne kadar heyecanla okurduk:) Bilimkurgu'nun coştuğu yıllar daha çok 1930-40'lardan sonra diye biliyorum ben. Ve gerçekten bu kitapla karşılaştırılmayacak ölçüde insanı saran bilim kurgu klasikleri var. Dune serisi, Vakıf serisi aklıma ilk gelenler. Gerçi Semih bu konuda daha detaylı tavsiyelerde bulunacaktır eminim. Eline sağlık inceleme için- bilim kurgu etkinliğinde farklı kitaplarda buluşmak üzere:)
Erhan okurunun profil resmi
Bir de ben bu kitabın bilgisayar oyununda bile sıkılmıştım zamanında:)
Samet Ö. okurunun profil resmi
Olmayınca olmuyor demek ki Erhan hocam :)))
Necip G. okurunun profil resmi
Teşekkürler Erhan... Dün ben de üst üste 2 sinema uyarlamasını izledim. 2002 versiyonu rezaletti. HGW yaşasaydı mahkemelik olurlardı kesin. 1960 ise daha kitaba denk bir uyarlamaydı ama tabii bugünün teknoloji birikimiyle seyredildiğinde bazı sahnelere odaklanmak zor oluyor:) Belki de fazla mesaj odaklı olması beni itti kitapta. Bilim kurguda ‘hayal edilen kısım’ daha çok ilgimi çekiyor benim...
Erhan okurunun profil resmi
Azmettin anladığım kadarıyla:) HG Wells bilim adamı olmakdan ziyade bir fikir adamı sanki, ayrıntılara önem vermiyor fazla. Sadece bilim kurgu kitapları da yazmamış-bir çok görüşü kendinden sonrakileri etkilemiş. "The Rights of Man" kitabı insan hakları bildirgesine zemin oluşturmuş mesela. Oldukça etkili bir isim, İngiliz olmasının da etkisi vardır belki:) Jules Verne ve Hugo Gernsback'le beraber bilim kurgunun babaları olarak biliniyorlar. Ama bu kitabı zevki bir hale getirmiyor ne yazık ki benim için de. Bilim kurgu okuyucuları eskiden beri kıstlı ve kafalı bir kitle. Yazarların en ufak hatasında onları silmeye meyilliler, ama bir kere bağlandıkları yazara da ölünceye kadar fanatizm derecesinde sadık kalırlar. Bu da yazarları hatasız, en ufak ayrıntıyı hesaplayarak yazmaya mecbur kılar biraz. Karmşık duygulardan çok yeni dünyalar ön planda olur bilimkurguda. Bu yüzden bir parça sıkıcı da olur belki genel okuycu için. Mesaj kaygısı son yıllarda çıkanlar haricinde çoğunda var, çünkü bahsettiğim yıllar ikinci dünya savaşı - soğuk savaş yılları. En çok övülen Mülksüzler'de -ki benim de en sevdiğim bk kitaplarından biridir- bile net bir sosyalizm - anarşizm sempatisi mevcuttur. Bilim kurgu, bilime yol gösterdiği için önemli bir daldır aslında. Zevkli ama saçma bir şeyler okumak istersen Otostopçu'yu önerebilirim sana, henüz okumadıysan. Yok Game of Thrones tarzı bir şeyler için Dune serisi güzeldir:) Ama saf bilimkurgu için Asimov var, Arthur C. Clarke, Philip K. Dick var, herkes var yani. Ursula.K. Le Guin de var. Hayal edilen kısmının yoğun olduğu, seversin :)
Necip G. okurunun profil resmi
İşte tam benim düşündüklerimi yazmışsın:) Yani olay kendi içinde değerli ama benim gibi okurlar üzerindeki etkisi düşük. Zaman Makinesi de güzel bir kitap ama detay denen birşey yok. İstesen de giremiyorsun içine. Kitabın kendisi, kitabın özeti gibi... Sanki daha uzunmuş da kısaltmışlar gibi... Bahsettiğin tüm yazarları yazdım kenara. Bu yorumunu kesip defterin arasına koyacağım:) İkinci buluşma öncesi döner bakarım mutlaka:)
Erhan okurunun profil resmi
Gerek yok ya, söylerdim ben sana sonra tekrar:) Daha çok var, Douglas Adams'dan sonra İngiliz saçmalığına devam etmek istersen Diskdünya serisi var Terry Prachett'in, kesinlikle aşırı orijinal ve gerektiğinde bu ne ya deyip çöpe atabileceğin bir seri:) Philip S. Dick'i zaten Blade Runner'dan biliyorsundur. Hayal edilen diyorsan Fantaziye geçmen lazım sonra ki onlar bitmek bilmiyor zaten. Robert Jordan tek başına bir yılını öldürür.
Necip G. okurunun profil resmi
Fantazi konusunda bir LOTR geçmişim var. Hobbit dahil tüm seriyi okudum. Aslında Bilimkurgudan daha çok, iyi bir fantazi seriye dalasım var. Robert Jordan’dan neyi önerirsin? Seri olması şart değil...
Erhan okurunun profil resmi
Ben ilk kitabını okudum sadece Zaman Çarkının - başladı mı gelir ama gerisi- 14 cilt kolay değil yani:)) Gerçekten fantastik edebiyatın temel taşlarından sayılabilecek bir seri.Onun dışında R.A.Salvatore'nin kitapları var zevkli, Karaelf serisi ile başlıyor üç kitaplık. Raymond.E.Feist var, Büyücü serisi. Stephen King kara kule belki. BUnlar eski ve bilinenler am yeni de çok kaliteli seriler varmış sadece isimlerini duyduğum - Branon Sanderson diyorlar mesela. George R.R. Martin'i biliyorsun zaten Game of Thrones'dan. Okuduğum bazı seriler yüzüklerin efendisinden daha zevkli gelmişti bana aslında- bazılarının ise taklit olduğu apaçık ortadaydı. Ama işte seri kelimesi hep var dikkat ettiysen- yazar dünyasını tek kitap için yaratmak istemiyor haliyle bu türde:)
Necip G. okurunun profil resmi
Aynen bir de bu kitapların film/dizi piyasasında tutulduğu görüldükçe bunu sömüren de çıkacaktır. O yüzden referans çok önemli. Bu arada çok sağol, harika bir sohbet oldu benim açımdan. Tüm bu sohbetin sonunda ilk olarak Zaman Çarkı’na karar verdim:) Gerçekten fantaziyi daha çok istiyorum şu sıralar. Elimde eritmem gereken bazı kitaplar var. Etkinlikler araya girdikçe birikti baya. Sonra başlıyorum seriye... Belki çift okuma yaparım. Bir yandan rutin okuma düzeni devam eder, bir yandan da bu seriye başlarım. Bir de beğenirsem tam istediğim ortam kurulmuş olacak:)) Teşekkürler Erhan...
Samet Ö. okurunun profil resmi
Yakın zamanda bilimkurgu okumayı düşünmüyorum ama sayende okumak istediğimde kafamda bir taslak olacak Erhan hocam. Sohbete ben de şahit oldum, teşekkürler :)
Erhan okurunun profil resmi
Rica ederim- beraber başlarız belki zamanı gelince:)
Necip G. okurunun profil resmi
Güzel olur valla:) Tabi önce seri için evde bir oda açmak ve bir banka kredisi ayarlamak gerekiyor:) Neyse yola çıkınca bakarız o konulara...
Erhan okurunun profil resmi
Öyle küçük bir sorun var , evet:)
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.