Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Vatandaş olmayan birine vatandaşmış gibi davranmak doğru değildir.
Sayfa 129 - Türkiye iş bankası yayınları
İyi bir insan dostunun iyiliği için devletine, yemin hakkına ve sadakatine aykırı bir harekette bulunmaz, dostunun tarafını tutan bir hâkim olmaz, karar alırken dost kimliğini çıkarıp, hâkim kimliğini giyer.
Sayfa 129 - Türkiye iş bankası yayınları
Reklam
Yükümlülükler özellikle de dostluklarda bozulur, zira dostluk uğruna, doğru bir şekilde yapabileceğin bir şeyi yapmaman, yapmanın doğru olmayacağı bir şeyi ise yapman yükümlülüğe terstir.
Sayfa 127 - Türkiye iş bankası yayınları
"Yarışmada koşan kişi, kazanabilmek için en iyi şekilde mücadele etmeli ve kendisini zorlamalı, ancak yarıştığı kişiye çelme takmamalı ve asla onu eliyle ittirmemelidir, yaşamında da kendisinden beklenen budur, zira kendi yararını araması haksız değildir, haksız olan, başkasına zarar vermesidir."
Sayfa 127 - Türkiye iş bankası yayınları
Zenginlik, güç, despotluk ya da şehvet uğruna bir şey yaptığınızı kimse bilmeyecek, hatta bundan şüphelenmeyecek bile olsa yine de o şeyi yapar mıydınız?
Sayfa 126 - Türkiye iş bankası yayınları
Eğer felsefede ilerleme kaydetmişsek, emin olmamız gerekir ki, bütün tanrılardan ve insanlardan saklı da olsak, yine de açgözlüce, haksızca, şehvetle ve ölçüsüzce hiçbir şey yapmamalıyız.
Sayfa 125 - Türkiye iş bankası yayınları
Reklam
Erdemsiz kişiler hatalı yargılarından ötürü bu gibi şeylerden edinecekleri kazançları görür de, çekecekleri cezayı göremez; çoğunlukla kaçabilecekleri cezayı kastetmiyorum, cezaların en ağırı olan kendi ahlaki çöküntülerini göremezler.
Sayfa 124 - Türkiye iş bankası yayınları
Anlaşılıyor ki, yararlı görünen bir şeyi her daim ahlaken doğru olandan ayırmak erdemsiz insanların hatasıdır.
Sayfa 124 - Türkiye iş bankası yayınları
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Cicero - Yasalar Üzerine hakkında bir inceleme
Cicero yasanın kökünün doğada olduğunu düşünen bir siyaset felsefecisi. Keza yasaların geçmiş geleneklere göre şekillendirilmesine de karşı çıkmaktadır. Bunu ona şu şekilde cevap veren Atticus'un sözünden anlamaktayız "O zaman hukuk öğretisini günümüzde birçoklarının yaptığı gibi preator hükmünden ya da eskilerin yaptığı gibi on iki levha'dan değil, felsefenin en derinindeki kökünden çıkarmayı mı düşünüyorsun, öyle mi ?" Bu cevap önemlidir zira dediğim üzere Cicero genel olarak yasaların kökünün doğada - insan doğasında - hazır bulunduğunu ve dogmatik tipte olan ve özellikle atayadigarı olan hiçbir yasanın mutlak olarak aynı kalamayacağını düşünmekteydi öyle ki onun bu düşüncesini yükümlülükler üzerine adlı eserindeki şu sözü ile desteklersek sanıyorum daha iyi olacaktır "koşullar sürekli olarak değiştiğinde yükümlülük de değişir aynı kalmaz". Cicero'nun bu görüşleri eserde genel olarak hakim olan taraftadır. Zira bu görüşü üzerine temellendirdiği siyasetini eserin sonraki bölümlerinde roma'nın yasalarının nasıl olması gerektiği şeklinde ele almaktadır. Tabi bu zaman dilimi içinde okuyucu Cicero'nun epiküryen karşıtı söylemleriyle de karşılaşmış olacaktır. Diyaloglarda görülüyor ki cicero bütün konuşmaları için gerekli olan motivasyonunu epiküryenlere olan öfkesinden sağlamış. Adeta epiküryenlere olan öfkesini dönüştürmek suretiyle önemli çıkışlarda bulunmuş.
Yasalar Üzerine
Yasalar ÜzerineMarcus Tullius Cicero · İş Bankası Kültür Yayınları · 2016939 okunma
Her birey başkasını haklarından mahrum etmektense kendi uygunsuz durumuna katlanmalıdır.
Sayfa 122 - Türkiye iş bankası yayınları
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.