Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aytuğ Asım Dikyol

İnsan, evrensel değeri olan yardımlaşmayı ne kadar çok deneyimlerse, yani kendisi dışındaki canlılara katkılarda bulunursa, o kadar çok yaşamla kendini bir bütün hisseder.
Sayfa 82 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
Reklam
Üstün insan ise, edilgen değildir. Hayatta etkin bir tutum sergiler. Katkı sağlar, yapabileceği ne varsa ortaya koyar. Önce istemler dünyasından feragat eder, arkasından tüm gücünü, merhametle kendi dışındaki dünyaya, canlılara yardım etmek için kullanır.
Sayfa 85 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
En büyük zevkimiz takdir edilmektir, ama her nedense bizi takdir edenler takdirlerini ifade etmek konusunda pek destekli davranmazlar. Demek ki en mutlu insan, hangi yolda olursa olsun, kendini içtenlikle takdir etmeyi başarabilen insandır.
Sayfa 76 - Alain de Button, Felsefenin TesellisiKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yakın ilişki içinde anlaşabilme umudunuz tükendiyse , o ilişki içindeki varlığımız da son bulur.
Sayfa 71 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
Kirpi Mesafesi Metaforu
... İnsanlar ilişkilerinde kirpilere benzer. İki kirpi, soğuk havada (hayatın zorluklarını anlatan metafor), üşümemek için birbirine yaklaşır. Böylece soğuktan korunabilirler. Ancak kirpilerin dikenleri birbirine batmaya başlar ve derileri kanar. Bu acı ile kirpiler uzaklaşır. Böylece soğuktan en fazla korunabilecekleri ve derilerini en az acıtacak bir mesafe kadar tekrar yakınlaşırlar.
Reklam
Schopenhauer Felsefesi
Schopenhauer'in hayali, sıradan insanın zincirlerinden kurtulup, üst insana dönüşebilmesidir. Çünkü acıyı gören üstün insan, küçük mutlulukların peşinden koşmayacak ve feragat edecektir. Etrafına, insanlara, canlılara katkı sağlayacak şekilde ulvi amaçlara yönelecek ve kahramanca bir hayatı seçecektir.
Sayfa 57 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
Her birey, bedeninin her bir parçasında ve uzvunda eksikliklerinin, zaaflarının ve sapmalarının karşı cins üzerinden düzeltilmesi hedefini kovalar; üstelik söz konusu parça ne kadar önemliyse bu arayış da o kadar kararlı ve ısrarlı olacaktır.
Sayfa 50 - Prof. Dr. Cengiz Güleç, PsikofelsefeKitabı okudu
Nietzche Tavsiyesi
Bir arkadaşımız aşk acısı çekiyorsa, ona, başını koyması için yumuşak omuzumuzu değil, sert kayalıkları göstermeliyiz. Acısını yaşayabilen kişi, bu durumdan güçlenerek çıkma fırsatı yakalayabilir ve benzer bir durumla karşılaştığında bir yaşam ustası gibi davranabilir.
Sayfa 46 - Nietzche, SchopenhauerKitabı okudu
Sonsuz dönüş teorisine göre, acılar karşısında devrilmeyen insan, bir yaşam ustasına dönüşebilir.
Sayfa 47 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
"Hayvanlara karşı duyulan şefkat, karakterin iyiliği ile yakından ilişkilidir ve hayvanlara kötü davranan birinin iyi bir insan olamayacağını rahatlıkla ileri sürebiliriz."
Sayfa 42 - Arthur Schopenhauer, The Basis of MoralityKitabı okudu
Reklam
Gerçekler bunlar, şimdi ne yapmalı? (Schopenhauer Felsefesine Göre)
Ona göre intihar etmek, zayıflıktır. Gerçekleri kabul edemeyen, zayıf ve sıradan insanların seçtikleri bir yoldur. Önemli olan yaşamın gerçeğini gören ve yaşamdan korkmayan üstün insan olabilmektir.
Sayfa 40 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
Güzel bir tespit
Yakın arkadaşı Goethe, Schopenhauer'un aksine, dışadönük ve hayatı dolu dolu yaşayan biri olmasına rağmen, Genç Werther'in Acıları adlı klasik yayımladıktan sonra, dünyanın farklı coğrafyalarında yüzlerce intihar vakası yaşanmıştır. "Werther intiharları"nın günümüze kadar devam ettiği bilinmektedir.
Sayfa 39 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
Hayat, bir insanın ilk yarısında ön yüzünü, ikinci yarısında ise arka yüzünü gördüğü bir nakış parçasına benzetilebilir. Arkası, önü kadar güzel değildir ama daha öğreticidir; ipliklerin nasıl atıldığını gösterir.
Sayfa 39 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
Schopenhauer'a göre çocuk sahibi olma hevesi de dahil olmak üzere, insanlardaki daha iyiye ulaşma arzusu "mutsuzluk kısırdöngüleri"ni güçlendirir. İçgüdüleri hareketlenir.
Sayfa 31 - Arthur SchopenhauerKitabı okudu
1.048 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.