Kitap, namazın maddi ve manevi ilkelerini sorular karşılığında geniş çaplı anlatıyor. Biraz daha namaza yeni başlamış ya da başlayacak olanlara yönelik olan kitap her okuyanın kendine pay/ders alacağı türden bir kitaptır.
Kitap, özellikle Filistin meselesinde en ön planda olan cihad kavramını ayrılmaz bir parçası olan zikir ile anlatmış. Yazarın cihadı, zikri, takvayı ve ilgili kavramları ayet, hadis ve kendi yorumlamasıyla aydınlattığı bir kitaptır.
Kitap, farz ibadetleri bölüm bölüm ele alıp nafilelerle süslemiştir. Gazali, ibadetlerin manevi ruhunu işleyerek rıza-i İlahiye ulaşmayı hedef edinmiştir. Okurken insan kendi manevi derecesini sorgulayıp ıslah çalışmalarına başlıyor. Her kitaplıkta mutlaka bulunması gereken bir kitap.