Gel gör ki slogan üretmekten başka bir meziyeti olmayan felsefe tarihçileri İslam dünyasında Meşşai ekole yönelik tenkitleri karanlığın sebebi olarak ele alırken, Batı'da aynı tenkitleri aydınlanma olarak ele almaktadır. Yaklaşık aynı yöne doğru tenkitleri yapan Gazzâli İslam dünyasında bilin ve aklı bitiren adam olurken, Hume Batı dünyasında İskoç aydınlanmasının kaynağı olmaktadır.
Başkalarını değiştirmeye çalışmak kolaydır. Kolay olduğu için herkesin nefsi buna meyleder. Oysa ailenizi ve çevrenizi düzeltecek olan sizin yaptığınız işlerdir.
Uzun zamandır benim de kafamı kurcalayan ve kitap okurken sürekli rahatsız eden bir duruma Altay Cem Meriç hocam şu sözleri ile açıklık getirmiş(kitap okuyorum ama aklımda kalmıyor şikayetleri üzerine);
"Burada insanlar genellikle akıllarında kalanın ne olduğunu bitirip düşündüklerinde 'Neyi hatırlıyorum?' sorusuna verdikleri cevapla ölçerler. İşin aslı bu sadece bir hafıza sınamasıdır. Oysa öğrenmek böyle değil, küçük bir çocuğun süt içmesi gibidir. Süt nereye gitti? Koluna mı gövdesine? Hangi süt damlası hangi eti oluşturdu? Bunları bilmek imkansızdır. Vakıada gözlenen şey. çocuğun büyüdüğüdür. Kitap okumak da yaklaşık bunun gibi bir şeydir."